GÜNEŞ SİSTEMİNE SIRA DIŞI BİR YOLCULUK | BELGESEL Uzay

Описание к видео GÜNEŞ SİSTEMİNE SIRA DIŞI BİR YOLCULUK | BELGESEL Uzay

🌍 Güneş ve gezegenler bir yıldızın patlamasıyla doğdu. Güneş bunun en büyük parçasıdır. Bu büyük parçayı çevreleyen yıldız tozları bu büyük topun etrafında dönmeye, dönmeye, dönmeye başladı, yoğunlaştı ve dokuz gezegeni oluşturmak üzere bir araya geldi.
Güneş'e en yakın dört gezegen Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Bunlar kayalık gezegenler. Bilimsel olarak bunlara tellürik gezegenler denir. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gaz halinde gezegenlerdir. Sıvı ile çevrili kayalık bir çekirdekten oluşurlar.

🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 GÜNEŞ SISTEMI:
- Güneş Sistemi, Güneş'in çekim alanına tabi olan yıldızlar kümesidir (bizim yıldızımız tek başına Güneş Sistemi'nin toplam kütlesinin %99,8'ini temsil eder!) Güneş Sistemi, spiral galaksimiz Samanyolu'nun kollarından birinde, merkezinden yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Uluslararası Astronomi Birliği tarafından belirlenen tanımlara göre, Güneş Sistemimiz şunları içerir

Güneş'ten uzaklık sırasına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere sekiz gezegen - ve bunların doğal uyduları; bilinen 175'ten fazla gezegen vardır. İlk dördü tellürik gezegenler, son dördü ise gaz gezegenler olarak adlandırılır.
Plüton ve Ceres gibi cüce gezegenler.
Çoğunlukla kaya ve metalik minerallerden oluşan birkaç yüz bin asteroit. Boyutları birkaç yüz kilometreden toz zerreciklerine kadar son derece değişkendir. Çoğunlukla Mars ve Jüpiter arasında yer alan ana asteroit kuşağında bulunurlar.
Binlerce kuyruklu yıldız toz ve uçucu buzdan oluşur.
Jüpiter ve Neptün arasında yörüngede dönen Centaurlar ya da uzak Kuiper Kuşağı'ndaki Neptün ötesi cisimler gibi sayısız küçük buzlu cisim.

Kuiper Kuşağı'nın ötesinde Oort bulutu olarak bilinen devasa bir buzlu cisimler topluluğu vardır. Dış kenarının Güneş'in yerçekimsel etkisinin sınırını işaret ettiği düşünülmektedir. Gökbilimciler yıldızımızdan 1,6 ila 2 ışık yılı ya da 101 186 ila 126 482 astronomik birim uzaklıkta olduğunu tahmin ediyorlar! Ancak heliosfer güneş rüzgarının yarattığı kabarcık o kadar uzağa uzanmaz. Yıldızlararası ortam onu yaklaşık 100 astronomik birim ya da sadece yaklaşık 0,002 ışık yılı yönünde keser.

Güneş Sistemi'nin gökbilimciler için muhtemelen hâlâ sürprizler barındırdığını unutmayın. Güneş ve Merkür arasındaki bölge gibi bazı bölgeler hala tam olarak anlaşılamamıştır. Birkaç Neptün ötesi cismin yörüngeleri, belki de Dünya'dan dört kat daha büyük ve 10 kat daha kütleli dokuzuncu bir gezegenin Güneş Sistemimizin kenarında, Güneş'ten 500 ila 1 200 astronomik birim uzaklıkta saklanıyor olabileceğini düşündürmektedir.


Jüpiter büyüklüğü ve yüzeyinde sürekli kopan fırtınalarla etkileyicidir. Gaz devi çok eski zamanlardan beri gökbilimciler tarafından gözlemleniyor, ancak doğası ve uyduları hakkında hala pek çok bilinmeyen var. Amerikan Juno misyonu bu gizemleri çözmeye başlıyor, yakında Avrupa JUICE misyonu da buna katılacak.

Cassini'nin Satürn yakınlarında uzun süre kalması, 1981 yılında Voyager 2 uzay sondası tarafından keşfedilen Satürn atmosferinin kuzey kutbundaki son derece sıra dışı yapısını incelemeyi mümkün kıldı.

-------------------------


🎬 Bugün programda:
- 00:00 - Giriş
- 00:45 - Merkür Gezegeni
- 08:20 - Venüs Gezegeni
- 18:00 - Dünya ve Ay Gezegeni
- 20:25 - Mars Gezegeni
- 31:40 - Asteroit Kuşağı (Ceres & Vesta)
- 41:46 - Jüpiter Gezegeni
- 50:10 - Jüpiter'in uyduları (Io, Europa, Ganymede, Callisto, Metis, Amalthea, Thebe ve Adrastae)
- 1:09:33 - Satürn Gezegeni
- 1:18:44 - Satürn'ün uyduları (Titan, Enceladus, Mimas, Tethys, Japet, Dione, Hyperion, Rhea)
- 1:36:50 - Uranüs Gezegeni
- 1:42:32 - Neptün Gezegeni
- 1:51:36 - Cüce gezegen Plüton
- 2:00:50 - Kuiper Kuşağı
- 2:09:16 - Ötesi

Credit info:
16min-18min Music Title: Sad Reflections www.patreon.com/posts/sad-reflections-62390546
Released by: Oleg Mazur @fm_freemusic
33-36min I Walk With Ghosts by Scott Buckley – released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au
1h02-1h05min Ascension by Scott Buckley – released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au
1h34-1h35 Icarus by Scott Buckley – released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au
1h07 - 1h07 Titan by Scott Buckley – released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au
1h19-1h22 Time and Space by Scott Buckley – released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au
1h33-1h34 Red by Scott Buckley – released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au

Комментарии

Информация по комментариям в разработке