Det Røde Lyntog (Litra MS)

Описание к видео Det Røde Lyntog (Litra MS)

For første gang i flere årtier kører Det røde Lyntog igen. Danmarks Jernbanemuseum har restaureret legenden og i påsken 2014, den 17.-21. april kørte toget på museets egen bane.

Sammen med Lillebæltsbroen forkortede lyntogene rejsetiden mellem København og Aarhus med næsten tre timer. De røde lyntog blev i datiden et symbol på højt tempo og fremdrift.

Den 14. maj 1935 kørte de røde lyntog for første gang. Det var samme dag som den gamle Lillebæltsbro blev indviet. Lyntogene "Østjyden" og "Kronjyden" var de første tog, der kørte over broen og bandt Danmark sammen. Med lyntogene og Lillebæltsbroen blev afstandene mellem landsdelene og de danske byer med ét mindre. En tur fra København til Aarhus tog før over 7 timer, nu tog den kun 4 ½ time. Det blev langt lettere at besøge venner og familie bosat i andre landsdele.

I midten af 1930'erne var danskerne præget af en tro på fremskridt. Det røde lyntog blev et konkret eksempel på den tro og samtidig et kært folkeeje. Man mente nemlig, at teknologien ville skabe et rigere og sundere liv -- en verden, hvor man kunne komme fra A til B med lynets hast. Det røde lyntog blev også symbol på en anden tendens i samfundet -- et ønske om at nedbryde sociale skel. De gamle 1., 2. og 3. klasse blev i lyntogene erstattet med en fællesklasse og 1. klasse.

Danmarks Jernbanemuseum overtog et af lyntogene i 1970'erne og det har ikke kørt med passagerer siden, men efter mange års restaureringsarbejde er det nu muligt at køre med den gamle legende igen.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке