Umre Rehberi 2024
Her müminin rüyası Beytullahı görmek, Ravza-ı mutahharada dua etmek…
Önce İhrama girip ihram namazını kılıyoruz. İhrama girdikten sonra bazı kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. Mikat sınırına vardığımızda “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” nidaları ile Umre için niyet ediyoruz.
Bu arada bizim umre firmamız Sürücü Turizm idi çok fazlasıyla memnun kaldık. 14 günlük ziyaretimizde 20 günlük program uyguladılar. Gidilmesi gereken yer yere götürdüler.
Cidde havalimanında bizi güler yüzlü görevliler karşılıyor. Otobüsler ile Mekke’ye doğru yola çıkıyoruz. Otele yerleştikten sonra, Kafilemizle Kâbe’ye doğru hareket ediyoruz.
Tavaf, Kâbe’nin etrafında yedi defa dönmeye deniyor. Her dönüşe şavt deniliyor. Her bir dönüşte yani şavtta Kâbe’nin iki köşesi selamlanıyor. Köşenin ilki Rüknü Yemani diğeri Hacerül Esvet. Bu iki köşe arasında Rabbena duası okunuyor. Rüknü Yemani de iki elimizi kaldırarak bir defa “Bismillahi, Allahu Ekber.” Deniliyor. Hacerü’l - Esved’in köşesine geldiğimizde ise İki elimizi kaldırarak 3 defa “Bismillahi, Allahu Ekber.” Diyerek Selamlıyoruz. Hacerü’l-Esved’in olduğu köşe Kâbe’nin örtüsü üzerinde tekbir yazan süslemelerin olduğu bu köşedir. Tavaf esnasında tekbir, tehlil, tesbih, selatü selam ve istediğiniz duaları yapabilirsiniz. 7 defa dönüş yani şavtlar bittiğinde Hacerü’l-Esved’i son kez selamlanarak tavaf alanından çıkıyoruz. Kâbe’de mümkün olan bir yerde 2 rekat tavaf namazı kılıyoruz. Sonrasında da zemzem içiyoruz.
Say görevini yaptıktan sonra tıraş olup namaz kılıp artık ihramdan çıkabiliriz.
İlk umremizi yaptık, Allah kabul etsin. Kafilemizin programında daha 5 umre daha var. Her birini yapmak için Mekke’den çıkıp Mikat sınırını geçip tekrar Mekke’ye gelmemiz gerekiyor. Bunu için bizi Mikat sınırı dışında bulunan bazı ziyaret yerlerine götürüyorlar.
İşte Mekke’de ziyaret ettiğimiz yerler;
Mekke’yi fethettikten sonra Peygamberimizin ilk durduğu yere yapılan Fetih Mescidi, Peygamberimizin çok sevdiği eşi Hz. Hatice annemizin defnedildiği Cennetül Mualla kabristanlığı, Peygamberimizin mucizevi bir şekilde su çıkardığı ve bin bir derde deva olan suyun olduğu Cirane, Resulümüz Hz. Muhammed Mustafa’nın ilk vahyini aldığı Nur Dağındaki Hira mağarası, Hicret ederken Hz. Ebubekir ile sığındıkları Sevr dağındaki mağara, Taif’de Osmanlının mirası olan baraj, yine Taif’te Peygamberimizin yeğeni Tefsir alimi Abdullah İbni Abbas mescidi, Geleneksel Arap kültüründe vazgeçilmez olan deve sütünü içtiğimiz Deve çiftliği, Resullullah’ın süt annesi Halime annemizin köyü olan ve barış görüşmelerinin de yapıldığı Hudeybiye köyü, Hac vazifesinin şartlarından olan şeytan taşlamanın yapıldığı Mina’da bulunan Şeytan taşlama alanı, Bir çok savaş silahının sergilendiği Ebu Bekir Al Amudi müzesi, Peygamberimizin sırdaşı Hz. Ömer’in evi, Cidde’de Hz. Havva annemizin kabri şerifi, Kızıldeniz’de tekne turu ve yine Hac farizalarından Arafat dağı ziyareti…
Medine’ye yani Peygamber efendinize doru yola çıkıyoruz yol üzerinde de uğrayacağımız bazı ziyaret makamları var. Bedr savaşının yapıldığı yer olan Bedr kuyuları, ve Bedr şehitliği, Allahü teâlanın izni ile savaşa yardım eden meleklerin indiği melekler tepesi,
Peygamberimizi güneşten korumak için takip eden bulutun her zaman durduğu yere yapılan yine Osmanlı yadiğarı Gamame yani bulut mescidi, mescidi nebevinin önünde Ebu Eyüp El Ensari’nin evinin bulunduğu yer,
Ve Ravza-ı mutahharadayız… Özlemle kavuşma anının heyecanını yaşıyoruz. Burada olmak Hz. Muhammed’in (SAV) ruhunu hissetmek, bambaşka bir huzur veriyor. Hele ki Ravza-ı mutahhara’da Yani Cennet bahçesinde namaz kılmak, Hz. Muhammed (SAV) ile manevi bir bağ kurmanın bir yolu. Aslında burada çok kısa bir süre durulmasına izin veriyorlar, hatta bazı kafilelere maalesef nasip olmuyor. Bizim ziyaret saatimiz kafilemizin kısmetine namaz vaktine tevafuk etti ve uzun süre kalabildik. Kılabildiğimizce namaz kıldık.
Selamlamamızı yaptıktan sonra Medine’de ve etrafında gidilecek bazı ziyaret noktaları var. Kafile olarak bu ziyaret yerlerini de gidiyoruz. Medine Hurma bahçeleri, Yine ecdat yadigarı; tarihi ve mimari güzelliklerini koruyan tren istasyonu ve Ambariye mescidi, Uhud savaşında savaşın kaderini değiştiren Okçular tepesi ve Uhud Şehitliği, Namaz esnasında gelen vahiy ile kıblemizin değiştiği çift kıbleli anlamına gelen Kıbleteyn mescidi, Medine’ye Hicrette yolunu gözleyenlerin mekanı olan İslam tarihinin ilk mescidi Küba mescidi ve Asrımızda yine bir mucizeye tanık olan Sabah Mescidi…
“Ya Rabbi buralarda olmak ne güzel… Elhamdülillah Her şeyin en güzeli senin indindendir. Tekrar kavuşmayı nasip et, ya rabbim." amin
Allahü Teala isteyen herkesi kutsal toprakları görmeyi, mebrur olan umre ve hac yapmayı nasip etsin…
Teşekkürler:
www.surucuturizm.com
Mehmet Sürücü, Mustafa Özer, İsmail Aydoğan ve Canım Annem
Информация по комментариям в разработке