Aşık Dede Bekar - Biçildi Kefenim Ilıdı Suyum - Remastered - Orijinal 45'lik Kayıtları

Описание к видео Aşık Dede Bekar - Biçildi Kefenim Ilıdı Suyum - Remastered - Orijinal 45'lik Kayıtları

‪@erdalmuzikplakuretim‬ #aşıkdedebekar #yedimkurşunukaldımyerimde
#remastered #keskintürküleri
Yapım: Erdal Plak (1970)
Remastered: Cüneyt Naçar
Grafik Tasarım & Video Konsept: Zafer Başaran
Aşık Dede BEKAR 1942 yılında Keskin’e bağlı Hacı Ali Obası Köyü’nde dünyaya geldi. Tek odalı kerpiç bir evde, fakir bir ailenin çocuğu olarak açtı gözlerini. Yoksullukla başlayan hayatı, acıyla, kederle devam edecekti. Aşık Dede Bekar henüz yeni doğmuşken, köylerine Şıh Tahir adı verilen bir evliya geldi. Aşık Dede Bekar’ın ailesi ise çocuklarının ismini bu evliyanın koymasını istedi. Evliya ise Şıh Dede ismini verdi. Şıh Dede, zamanla Aşık Dede Bekar olacaktı.
Şıh Dede henüz 7 yaşındayken babasını kaybetti. Fakirliğin üzerine bir de yetimlik eklendi. Bu saatten sonra çoğunlukla büyükannesinin yanında yaşadı.
Köyünde okul bulunmayan ve bu nedenle hiç okula gitmeyen Şıh Dede, okuma yazmayı da kendi imkanları ile öğrendi. O dönemler mesleği çobanlık olan Şıh Dede, köyde bulduğu bir tokacın üzerine bağladığı teller ile, bağlama çalmayı öğrenmeye çalıştı. Hayran olunası bir sese sahip olan Şıh Dede, çobanlıktan biriktirdiği üç beş kuruşla bir bağlama aldı ve güzel sesi sayesinde civar köylerin dikkatini çekmeyi başardı. Şıh Dede artık köylerde düğünlere çıkarak para kazanıyordu. Örnek aldığı isim ise Hacı Taşan idi.
Şıh Dede, köylerde düğünlere çıkmaya devam ediyor, zaman böyle akıp gidiyordu. Ancak Şıh Dede bir gün gönlünü bir güzele kaptırdı. Bu öylesine bir sevdaydı ki, artık Şıh Dede’nin adı o yörede Aşık Dede Bekar olarak anılmaya başladı. Ancak, sevdiği kızı ne yaptı ne ettiyse yine de vermediler. Aşık Dede Bekar’da kaderine razı oldu ve bulunduğu köyden Keskin Merkez’e taşındı. Artık yaşadığı sevdanın da etkisiyle türküler yazmaya başladı. İlk türküsü ise sevdiği güzele oldu.
Aşık Dede Bekar, sevdiği kızı alamayınca aşkını kalbine gömdü ve başka biri ile bir yuva kurdu. Ancak felek burada da bırakmadı Aşık Dede Bekar’ın. Bu sefer de genç yaşta eşini kaybetti Aşık Dede Bekar. Son bir evlilik daha yaptı. Bu evlilikten ise 5 çocuk sahibi oldu Aşık Dede Bekar. Sonra kendini sazını adadı. Yüzlerce şarkı besteledi, onlarca plak ve kaset çıkardı. Tarih 28 Kasım 2001 gösterirken, yaşadığı tüm acıları, dertleri ve kederleri geride bırakarak, bu dünyadan göçtü. Ruhu şad olsun.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке