Tarihi Palu Belgeseli / Էլազըգ Բալու շրջանի վավերագրական ֆիլմ/ Elazyg Balu shrjani vaveragrakan film

Описание к видео Tarihi Palu Belgeseli / Էլազըգ Բալու շրջանի վավերագրական ֆիլմ/ Elazyg Balu shrjani vaveragrakan film

Elazığ'ın Tarihi Palu İlçesinin coğrafi, tabii ve doğa güzelliklerinin yanında tarihi zenginlikleri Palu'yu gezenlere görsel bir şölen armağan ediyor. Doğada Yaşam ekibi olarak Palu'nun tüm güzelliklerini sizler için görüntüledik. Keyifli seyirler…

Բացի Էլազըղի Պատմական Բալու շրջանի աշխարհագրական, բնական և բնական գեղեցկություններից, նրա պատմական հարստությունները տեսողական խնջույք են ներկայացնում Բալու այցելողներին: Որպես Life in Nature թիմ, մենք ձեզ համար ցուցադրել ենք Բալուի բոլոր գեղեցկությունները:

Bats’i Elazyghi Patmakan Balu shrjani ashkharhagrakan, bnakan yev bnakan geghets’kut’yunnerits’, nra patmakan harstut’yunnery tesoghakan khnjuyk’ yen nerkayats’num Balu ayts’eloghnerin: Vorpes Life in Nature t’im, menk’ dzez hamar ts’uts’adrel yenk’ Balui bolor geghets’kut’yunnery:

Tarihi milattan önceki yıllara dayanır. Bölgede bilinen en eski kavimler Hurriler, Hititler ve Urartulardır. Özellikle Tuşba (bugünkü Van) şehri olan Uratula'nde Urartu Kralı Menaus'a ait taş kitabe vardır. Bu kitabeden Palu'ya Sebitaruas, Harput çevresine de Surani adı verildiği öğrenilmektedir.

Sophene Krallığı'nın başkentliğini yapmıştır. Sophene Krallığından MÖ 300 yıllarda yazılmış olan ve hâlen İran'ın kuzeyinde bulunan Darius Kitabelerinde bahsedilmektedir. Darius, Elâzığ ve Tunceli bölgesinde ikamet eden halka Zazana olarak hitap etmiştir. Sophene Krallığı'ndan kalma en önemli eser Palu'nun Örencik Köyü yakınlarındaki Şemşat Kalesi'dir.

Urartular'dan sonra bölgeye hakim olan Soa ait Arsanosta şehrinin kalıntıları ilçenin Örencik köyü yakınlarında bulunmuştur. Palu, daha sonra sırasıyla Roma, Bizans, Arap ve tekrar Bizans egemenlikleri altında kalmıştır.

1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile bölge Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Palu, Osmanlı hakimiyeti altına girmiş ve bu dönemde kuzey-güney hattı üzerinde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Yavuz Sultan Selim, Doğu (Çaldıran) Seferi dönüşünde Palu bölgesini komutanlarından Karacimşit Bey emrine tımar olarak vermiştir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке