Hiç düşündünüz mü, bazen tohumları toprağa koyarız, sularız ve çıksınlar diye dört gözle bekleriz ama bir türlü o kafalarını topraktan dışarıya çıkartmazlar ya da çok azı çıkartabilir. Bu duruma da kendimizce bazı nedenler bulmaya çalışırız, çok suladım tohumlar çürüdü veya tohumlar ölüymüş çimlenmedi gibi bazen doğru olabilecek nedenler buluruz.
Aslında gözden kaçırdığımız başka bir durum olabilir.
Bu durumu çoğunlukla çiçek tohumlarında görsek de bazı sebze tohumlarında da olan bir durumdur.
Tohumların çimlenmesi için temel istekleri vardır, nem gibi, sıcaklık gibi, bu istekleri tam karşılanmadığı zaman çimlenmez ancak bazı tohumlarda vardır ki, çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar veya en azından ışığa maruz kalması daha iyi çimlenmeyi teşvik eder.
Genelde tohum ekimi sırasında, tohumları toprağın üzerine koyar kapak toprağı atarız veya minik bir çukur açar içine koyarız ve üzerini örteriz. İşte birazdan anlatmaya çalışacağım tohumları bu şekilde ışıktan mahrum bırakırsanız, çimlenmez veya tek tük çimlenme olur.
Bu tohumlar ağırlıklı çiçek tohumlarıdır ancak, dereotu, marul, biberiye ve çilek çimlenmek için ışığa ihtiyacı olan tohumlardır.
Işıkta çimlenen çiçek tohumları arasında; vapur dumanı, begonya, brovelya, çanta çiçeği, papatya, kolyos, ficus, gayret çiçeği, lavanta, lobelya veya diğer ismiyle kardinal çiçeği, Mercanköşk, Haseki küpesi, kedi nanesi diye bildiğiniz nepeta, Tütün çiçeği, Gerbera, Sardunya, Petunya, Haşhaş, Çuha çiçeği, yediveren çuhası, Camgüzeli, cibriska, Biberiye, Afrika menekşesi, iran menekşesi, Aslanağzı, kuduzotu da denilen alyssum ve civanperçemidir.
Ayrıca yabani otların büyük bir bölümü de ışıkta çimlenir. Örneğin melekotu tohumlarını toprağa serin ve sulayın yeterlidir.
Çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyan tohumların çoğunun çok küçük, bazen neredeyse toz gibi olduğunu unutmayın. Tohum paketinin arkasında, genellikle onları toprakla örtmemeyi, ancak ekerken nemli toprağa bastırmayı önerir. Bazılarında basmakalıp bilgiler vardır ve her tohumun ayı şekilde çimleneceğini farzederler ancak durum çok da öyle değildir.
Tabi adı geçen bu tohumların çimlenmesi için sadece ışık yeterli değildir, kendilerine özgü farklı istekleri de olabilir, mesela kardinal çiçeği 20 derece toprak sıcaklığında, 10 ila 15 gün içinde çimlenir. Civanperçeminin soğuklanma isteği vardır, ilkbaharda ekecekseniz buzdolabında 3 aya yakın durması gerekir. Çimlendirmede tohumların kendine özgü özelliklerine de dikkat edin.
Peki bu tarz ışıkta çimlenen tohumları nasıl ekeceğiz?
Genelde toprağı nemlendirmek ve bu tohumları serpmek yeterlidir ancak bazıları toprağa iyice temas etmesi gerekebilir. Bunun için en garantisi, dikeceğiniz saksının toprağını iyice sulayın, tohumları serpin ve üzerlerine biraz baskı yapın ki toprakla iyice temas etsin.
Tohum çimlendirmek basit iştir yeter ki isteklerini yerine getirebilelim.
#çiçektohumu #çiçekbakımı #tohumçimlendirme
fide üretimi nasıl yapılır, tohum, fide, tohum çimlendirme, yerli tohum, doğal tohum, organik tohum, fideci, viyol, sıcaklık, torf, perlit, cocopeat, sulama, gübreleme, tohum üretimi, fide sulama, fide gübreleme, Pembe domates, biber fidesi, domates fidesi nasıl yapılır, fide sulaması, fide hataları, fide yetiştiriciliği, domates fidesi nasıl yetiştirilir, tohum ekimi, tohum ekimi nasıl yapılır, organik fide yetiştiriciliği, tohum ekimi ve bakımı, vermikülit, köy hayatı, fide üretimi, kardeş bitkiler nedir, kardeş bitki nasıl kullanılır, domates yetiştirme, biber, patlıcan, kabak, kardeş bitki yönetimi, kardeş bitkiler nasıl dikilir, Atalık Tohum, Kardeş Bitkiler, permakültür, yerel tohum, gıda güvenliği, doğal tarım, organik tarım, tohum takas, çilek, üç kız kardeş, şifalı bitkiler, OTLAR, yabani ot mücadelesi, ayrık otu, DOĞAL MALÇ, kardeş dikim nasıl yapılır, Civanperçemi, ŞİFALI ÇİÇEKLER, ŞİFALI OTLAR,
Информация по комментариям в разработке