KIJK TERUG: Shell, VVD en Milieudefensie over de Klimaatpuzzel

Описание к видео KIJK TERUG: Shell, VVD en Milieudefensie over de Klimaatpuzzel

Kijk hier onze liveshow over het klimaat terug. Maken jongeren zich zorgen om het klimaat? Hoe haalbaar zijn de ambitieuze klimaatplannen van Shell? Wat willen jongeren graag zien van grote bedrijven of de politiek en hoe zorgen we voor een eerlijke energietransitie? Deze en andere vragen bespreken we met Shell, Milieudefensie, de VVD en natuurlijk jongeren.

Kijk de show hier per ronde:
00:00 Wachtmuziekje
00:20 Intro
10:23 Ronde 1: Zorgen om klimaat(aanpak) nu
39:30 Quiz
45:14 Ronde 2: De toekomst, hoe nu verder?
1:13:10 Ronde 3: Vrije ronde
1:36:10 Outro

Te gast zijn:
Herman van der Meyden van Shell Nederland, Janneke Bazelmans van Milieudefensie, VVD-Kamerlid Silvio Erkens en onderzoeker Sanne Akerboom (Universiteit Utrecht).

Er komen veel begrippen voorbij (in de show). Om het je iets makkelijker te maken, leggen we er een paar uit:

Broeikaseffect: De natuurlijke wijze waarop de warmte rondom de aarde wordt vastgehouden. Broeikasgassen komen in de atmosfeer en zorgen ervoor dat de warmte van de zon niet verdwijnt. Hoe meer broeikasgassen, hoe meer warmte wordt vastgehouden.

Broeikasgassen: Er zijn allerlei soorten broeikasgassen, het een schadelijker dan het andere. CO2 is de meest bekende, maar ook lachgas, methaan en fluorhoudende gassen zoals SF6 zijn broeikasgassen.

CO2-uitstoot: De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer. Dat gebeurt door de verbranding van fossiele brandstoffen, met name in de industrie, landbouw, gebouwen en transport.

CO2-neutraal: Als de uitstoot van CO2 niet bijdraagt aan klimaatverandering.

Energieneutraal: Als een woning energieneutraal is, staat het energieverbruik op 0 doordat er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt.

Energietransitie: De omschakeling van de manieren waarop wij aan onze energie komen. Dus in plaats van kolen, olie en gas te gebruiken, bijvoorbeeld bronnen als zon, wind, water en kernenergie.

EU-emissiehandelssysteem: Het grootste emissiehandelssysteem voor CO2 ter wereld. Bedrijven moeten rechten kopen om broeikasgassen uit te stoten, dit om het steeds duurder en onaantrekkelijker te maken.

Fossiele brandstoffen: Aardgas, aardolie en kolen. Die worden gebruikt om energie mee op te wekken en stoten CO2 uit.

Glasgow klimaattop: Regeringsleiders komen de eerste twee weken van november samen om nieuwe afspraken te maken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Duizenden mensen zijn bij de klimaattop, niet alleen delegaties van landen, maar bijvoorbeeld ook milieuorganisaties, klimaatactivisten en journalisten. Volledige naam: UN Climate Change Conference 27 – COP27.

IPCC: Het Intergovernmental Panel on Climate Change. De organisatie van de Verenigde Naties om de risico’s van klimaatverandering in kaart te brengen. Bestaat uit klimaatwetenschappers en publiceert rapporten, onder andere bedoeld om beleidsmakers te informeren over klimaatverandering.

Kernenergie: Energie die opgewekt wordt door middel van kernreacties. Wordt ook wel nucleaire energie genoemd.

Klimaatadaptatie: Voorbereiding op de gevolgen van klimaatverandering en aanpassing aan een nieuwe situatie met bijvoorbeeld meer kans op natuurrampen.

Klimaatakkoord Parijs: Dit internationale verdrag werd in 2015 ondertekend om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De belangrijkste doelstelling is dat de uitstoot van broeikasgassen fors omlaag moet. Volledige naam: The Paris Agreement - COP 21.

Urgenda-vonnis: Urgenda won in 2015 de Klimaatzaak tegen de Staat. Houdt in dat Nederland nog sneller de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen.

Waterstof: In waterstof kan energie worden opgeslagen die bij verbranding vrijkomt. Het is een vorm van groene stroom waarbij geen CO2 vrijkomt.

Windenergie: Energie die wordt opgewekt met windmolens. Tijdens het opwekken van stroom komt geen CO2 vrij.

Zonne-energie: Energie die ontstaat doordat zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit. Een duurzame vorm van energie waarbij een stuk minder CO2 vrijkomt dan bij fossiele brandstoffen.

Nog even de huisregels: deze chat is een plek waar iedereen zich kan uitspreken, zolang dat met respect voor elkaar gebeurt. We willen geen scheldwoorden, beledigingen, bedreigingen, discriminatie, off-topic-berichten, spam en reclame-uitingen. We laten het liefst alle reacties staan, maar grijpen in als dat nodig is Het kan voorkomen dat we iets over het hoofd zien, omdat er bijvoorbeeld heel veel gechat wordt. Als je je meerdere keren niet aan onze richtlijnen houdt, kun je een time-out of blok krijgen.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке