Secrețiile nazale la copii: Când să ne îngrijorăm și cum să intervenim corect

Описание к видео Secrețiile nazale la copii: Când să ne îngrijorăm și cum să intervenim corect

Printre lucrurile pe care le urmărești adesea la copilul tău, întrucât sunt legate de starea sa de sănătate, se regăsesc și acestea: aspectul și consistența secrețiilor nazale. Cu atât mai mult cu cât știi că aceste secreții produc disconfort și că, în anumite situații, sunt dovada unei afecțiuni, îți dorești să descoperi cât mai multe detalii despre ele. Din fericire, prin intermediul Enayati Medical City și al unui medic specialist ORL (care în prezent urmează un doctorat în cadrul Universității Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică pentru a se specializa în cercetări privind aplicațiile chirurgiei cu laser în excizia tumorilor maligne în otorinolaringologie), poți afla, pacurgând cu atenție articolul de mai jos, când este și când nu este cazul să îți faci griji cu privire la secrețiile nazale ale puiului tău.

Din ce cauze apar mucișorii la copii? Care sunt semnalele ce ar trebui să ne îngrijoreze? Ce complicații pot genera mucișorii?
Dr. Cristina Ștefan: „În termeni medicali, mucișorii reprezintă rinoreea. Aceasta poate fi:

Anterioară: când secrețiile nazale se scurg anterior și putem să suflăm nasul;
Posterioară: pacientului nu îi curge nasul, dar simte în zona din spatele acestuia, în rinofaringe, secreții pe care nu le poate elimina.
Atât rinoreea anterioară, cât și cea posterioară, se poate complica.

Secrețiile nazale au diferite cauze:

Virală;
Bacteriană;
Alergică.
În sezonul cald, de cele mai multe ori, când pacientul se prezintă cu rinoree, ascunde de fapt o patologie alergică, o rinită alergică. Se recomandă și un consult la alergologie pentru a se identifica exact la ce este alergic micul pacient. Tot în sezonul cald, micii pacienți se prezintă la medic și cu rinoree anterioară generată de o viroză sau de o infecție bacteriană.

Când secrețiile nazale sunt apoase, în cantitate mică, părinții pot începe tratamentul simptomatic acasă cu lavajul nazal pentru curățarea foselor nazale. Dacă în câteva zile secrețiile nazale își schimbă culoarea, devin mai importante cantitativ, iar pacientul are și alte manifestări (de exemplu, începe să se plângă de o durere de ureche, începe să tușească etc), recomand ca părinții să se prezinte cu micul pacient la medicul specialist ORL.”
Cum curățăm corect nasul copiilor în funcție de vârstă?
Dr. Cristina Ștefan: „Copiii până în 2 ani nu știu să-și sufle nasul, de aceea este nevoie ca părinții să-i ajute pentru a elimina secrețiile nazale. După 2 ani, unii copii încep să învețe să-și sufle nasul, chiar dacă trebuie încă să fie ajutați.

Până la 2 ani, este recomandat lavajul nazal. Recomand soluțiile saline, izotone sau hipertone, și apoi aspirarea acestora cu batista bebelușului sau cu pompița pentru bebeluși. Nu este neapărat nevoie să atașăm batista bebelușului la aspirator pentru că poate fi foarte traumatizant pentru pacient. Este suficient dacă se montează canula la nas și celălalt dispozitiv la gura părintelui, iar acesta aspiră secrețiile nazale.

Este foarte important să aspirăm secrețiile nazale ale copilului pentru că altfel se poate ajunge la complicații precum otite, bronșite, laringite, pneumonii, sinuzite.”
Cât de des este recomandat să se folosească batista bebelușului? Poate să devină periculoasă dacă este folosită prea frecvent?
Dr. Cristina Ștefan: „Dacă nu este montată la aspirator, batista nu devine periculoasă pentru că nu este traumatizantă nici pentru mucoasa nazală, nici pentru pacient, care aude un zgomot. Încet-încet, poți să-l ajuți pe micul pacient să colaboreze cu tine, să nu se sperie. Este foarte important cum începi acest procedeu. Consider că putem aspira secrețiile nazale ale copilului ori de câte ori este necesar.

Recomand folosirea apei de mare înainte, întrucât va înmuia secrețiile nazale, ceea ce ne va ajuta să aspirăm cu mai multă acuratețe și va spăla nasul de secreții. Ulterior, dacă este necesar, folosim și decongestionante nazale, adică picături sau spray-uri nazale.”

Cum se efectuează corect lavajul nazal?
Dr. Cristina Ștefan: „Personal, nu recomand lavajul nazal pentru că nu știu sigur dacă părintele, împreună cu pacientul, îl vor putea efectua corect. Dacă nu se întâmplă așa, determină mai multe complicații decât beneficii.
La copiii peste 2 ani, recomand lavajul nazal cu apă de mare și ulterior aspirarea secrețiilor nazale întrucât este eficient. În funcție de cantitatea și de vâscozitatea acestora, recomandăm și alte medicamente care ajută la fluidizarea secrețiilor, la o mai bună desfundare a nasului.

Un exudat nazal ajută foarte mult pentru că verifică dacă este o infecție bacteriană sau virală pentru a ști dacă este nevoie de antibiotic sau nu. Uneori, aceste banale secreții nazale sau nasul înfundat ascund o sinuzită. Complicațiile acesteia sunt mult mai serioase decât ale unei simple rinite acute.”

Комментарии

Информация по комментариям в разработке