Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας τόπος που είχα επισκεφτεί πολύ παλιά (γύρω στο 1995) και στον οποίο δεν είχα επιστρέψει μέχρι πολύ πρόσφατα. Οι φωτιές του 2007 υπήρξαν σίγουρα ανασταλτικός παράγοντας... Φέτος λοιπόν, λίγο μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιανού, επισκεφτήκαμε οικογενειακώς το σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, μέσα στο εκπληκτικής ομορφιάς καταπράσινο περιβάλλον του. Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο, στη συμβολή του Αλφειού με τον Κλαδέο και στους πρόποδες του πευκόφυτου Κρόνιου λόφου, υπήρξε σίγουρα ένας από τους λόγους που οι πρόγονοί μας επέλεξαν τον τόπο αυτό για να διαμορφώσουν ήδη από τον 10ο-9ο αι. π.Χ τον ιερό χώρο της Ολυμπίας ή Άλτεως προς τιμήν του Δία. Ο ιερός χώρος εξελίχθηκε με το πέρασμα των αιώνων με την προσθήκη νέων ναών, εγκαταστάσεων και οικοδομημάτων, αρχικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ιερού και στη συνέχεια και για την τέλεση των Ολυμπίων ή Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ελάμβαναν χώρα εδώ ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά αναδιοργανώθηκαν κατά τον 8ο αι π.Χ. και τελούνταν ανελλιπώς κάθε 4 χρόνια μεταξύ Ελλήνων ελεύθερων πολιτών και επέβαλλαν την ιερή εκεχειρία μεταξύ των πόλεων καθ' όλη τη διάρκειά τους.
Στη βόλτα μας στην Αρχαία Ολυμπία, θα δούμε το Ναό του Διός, το σημαντικότερο κτίριο του ιερού, τα μεγαλειώδη αετώματα του οποίου θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Ναό της Ήρας, προγενέστερο, στον οποίο βρέθηκε το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη που επίσης εκτίθεται στο Μουσείο. Ανάμεσα στους δύο Ναούς, ο μεγάλος Βωμός, κατεστραμμένος πλέον, σημείο όπου γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Πολύ κοντά, ένα από τα κομψότερα οικοδομήματα της αρχαιότητας, το κυκλικό Φιλιππείο, που χτίστηκε από τον Φίλιππο Β' μετά τη μάχη της Χαιρώνειας. Πιο ανατολικά, θα δούμε το περίφημο Στάδιο όπου τελούνταν οι γυμνικοί Αγώνες, που συνδέεται με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο με την Κρυπτή. Πολύ κοντά στο Ναό του Διός, θα δούμε το Λεωνιδαίο, που υπήρξε ξενώνας των επίσημων ξέων επισκεπτών, με τις εξαιρετικά καλοδιατηρημένες θέρμες δίπλα του, αλλά και την εκπληκτική θέα στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου και στον Κρόνιο Λόφο! Από εκεί και μετακινούμενοι προς την έξοδο, θα βρεθούμε στο Εργαστήριο του Φειδία, επάνω στο οποίο είχε κτιστεί παλιοχριστιανική Βασιλική. Στο χώρο αυτό, κατασκευάστηκε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που βρισκόταν στο Ναό και που αποτελούσε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Πολύ κοντά η εντυπωσιακή Παλαίστρα και το Γυμνάσιο, χώροι προπόνησης των αθλητών. Από την Παλαίστρα σώζονται οι κολώνες της υπαίθριας περίστυλης αυλής, θα πρέπει να φανταστούμε όμως δωμάτια γύρω της. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δούμε και διοικητικά κτίρια, όπως το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο, που είχαν άμεση σχέση με την οργάνωση και διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η επίσκεψή μας στην Αρχαία Ολυμπία ολοκληρώθηκε με το Αρχαιολογικό μουσείο, στην κάθε αίθουσα του οποίου εκτίθενται τα ευρήματα από το κάθε μνημείο του Αρχαιολογικού χώρου.
Ολοκληρώσαμε τη βόλτα μας με λίγη θάλασσα περνώντας από το σχετικά κοντινό Αρκούδι και τη γραφική παραλία του, για να δούμε τον ήλιο να χάνεται πίσω από τη Ζάκυνθο και να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.
Ευχαριστούμε πολύ!
Информация по комментариям в разработке