Proprietati chimice ale alcanilor. Cifra octanica | Lectii-Virtuale.ro

Описание к видео Proprietati chimice ale alcanilor. Cifra octanica | Lectii-Virtuale.ro

Vizitați Lectii-Virtuale.ro pentru probleme rezolvate și mai multe filme!

Reacţii ale alcanilor care au loc cu ruperea legăturilor C–C:

cracare
ardere
izomerizare
Reacţii ale alcanilor care au loc cu ruperea legăturilor C–H:

substituţie
oxidare
dehidrogenare
Reacţiile de ardere sunt tot reacţii de oxidare, numai că în cazul arderilor este vorba de o oxidare totală.

Cracarea şi dehidrogenarea sunt ambele reacţii de descompunere termică. În funcţie de temperatură, poate avea loc fie cracarea, adică ruperea legăturilor C–C, fie dehidrogenarea, adică ruperea legăturilor C–H.

Arderea sau oxidarea totală este procesul de oxidare al substanţelor organice sub acţiunea oxigenului din aer, iar pentru ca oxidarea să fie totală, e nevoie de un exces de oxigen. Procesul este însoţit de degajarea unei cantităţi mari de căldură, motiv pentru care alcanii sunt folosiţi drept carburanţi şi combustibili.


Puterea calorică este o caracteristică foarte importantă a combustibililor şi se referă la cantitatea de căldură degajată la arderea unui metru cub de combustibil gazos, sau la arderea unui kg de combustibil solid sau lichid.

Cifra octanică, C.O., este un parametru prin care se caracterizează rezistenţa la detonaţie a benzinelor (adică la autoaprinderea combustibilului), şi se stabileşte cu ajutorul unei scări convenţionale. Cifra octanică este definită drept procentul masic de izooctan dintr-un amestec cu n-heptan, care are aceeaşi rezistenţă la detonaţie ca benzina examinată. Deci prin cifra octanică se apreciază calitatea benzinei.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке