Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans over zijn nieuwe boek: 'Omarm de chaos'

Описание к видео Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans over zijn nieuwe boek: 'Omarm de chaos'

Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans voorspelt dat de energiekosten de komende jaren blijven stijgen, als gevolg van de energietransitie. Hij voorspelt grote maatschappelijke onrust als er geen oog is voor de positie van de lagere inkomens in die omslag. "Het klimaatprobleem is eigenlijk een sociaal verdelingsvraagstuk", zo zegt hij in gesprek met Sven Kockelmann bij het KRO/NCRV-radioprogramma '1 op 1'.

Op 2 november 2021 verschijnt het nieuwe boek van Rotmans, getiteld Omarm de chaos. In dat boek beschrijft hij tien transities, op gebieden als klimaat, zorg en financiën. Die transities gaan over het gehele maatschappelijke leven. Als concreet voorbeeld noemt hij de stijgende zeespiegel. Alleen de dijken verhogen is volgens hem geen oplossing: er moet een hele omslag plaatsvinden. "We zullen mét het water moeten leven. We zullen dat water deels toelaten. We zullen op het water gaan werken, op het water ons verplaatsen. We gaan ons echt anders verhouden."

We zijn volgens Rotmans niet te laat met de huidige klimaattransitie, "maar op tijd zijn we ook niet meer." "Een deel van de opwarming zit in de oceaan, die kunnen wij niet meer stoppen. We kunnen wel de schade op het klimaat beperken. We moeten voor elke 0,1 graden Celsius opwarming knokken."

Grondstoffentransitie
Dertig jaar geleden agendeerde Rotmans als een van de eerste de klimaatcrisis. Nu maakt hij zich vooral zorgen om het gebrek aan grondstoffen. De grondstoffentransitie wordt volgens hem op den duur veel belangrijker dan de energietransitie. "Als je kijkt naar de huidige grondstoffen, met name de metalen die je bijvoorbeeld nodig hebt voor elektrische auto’s, komen we tekort. Ik agendeer het overal, maar nog weinigen luisteren."

Credits: KRO/NCRV '1 op 1', 29 oktober 2021. (https://bit.ly/3EqbvZ2)

Kunst en Landschap Noord Nederland
Rosendal Produkties
https://rosendalprodukties.nl

Комментарии

Информация по комментариям в разработке