De Plastic S(l)oep / The Plastic Soup

Описание к видео De Plastic S(l)oep / The Plastic Soup

In ‘De Plastic S(l)oep’ ontmoet onderzoeksjournalist Jeroen Smit vier duurzame rolmodellen. Zij vertellen over hun strijd tegen de snelgroeiende plastic soep. Smit: ‘Ik ben onder de indruk van hun creatieve ideeën. Er moet echt iets veranderen in het gebruik en hergebruik van plastic, dat is wel duidelijk.’

Dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de desastreuze gevolgen van plastic afval is een mooie start. Maar er is meer nodig, en snel. Elk jaar wordt wereldwijd zo’n honderd miljard dollar aan plastic weggegooid. Omdat al die flessen, rietjes en tandenborstels niet vergaan, groeit de plastic soep onverminderd hard door. Nederland heeft als doel om in 2030 de helft minder nieuw plastic te gebruiken en wil in 2050 naar een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Om tot die circulaire economie te komen, moet er eerder vandaag dan morgen een heleboel veranderen.

Grachtenplastic
Plastic Whale enthousiasmeert mensen om actief een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de plastic soep. Deze online film - die dankzij NN Group kon worden gemaakt - vertelt de inspirerende verhalen van Saskia, Lars, Nicholas en Eric. In een van de Plastic Whale boten van grachtenplastic vaart Jeroen Smit door Amsterdam. Onderweg pikt hij de boegbeelden op die ieder op hun eigen manier het plastic probleem aanpakken. Ze laten de urgentie zien én zijn het bewijs dat we met elkaar snel in actie kunnen komen.

Bubbels en recycling
Saskia Studer van ‘The Great Bubble Barrier’ onderschept plastic met een bellenscherm in rivieren en kanalen. Ze vraagt zich in de film af waarom niemand verantwoordelijk is voor het plastic afval dat richting rivieren en zeeën stroomt. Lars van Zutphen van Morssinkhof Rhympolast geeft een inkijkje in de recyclingindustrie en heeft last van de lage olieprijs en de stagnerende vraag naar gerecycled plastic.

Alle zeilen bijzetten
Olympisch zeiler Nicholas Heiner vertelt hoe hij op zee soms letterlijk vastloopt in het plastic. En hoe de zeilsport een steentje bijdraagt om stranden schoon te houden. Eric van Eerdenburg is festivaldirecteur van Lowlands. Hij is helemaal klaar met symbolische dingetjes en greenwashing, daarom geeft hij het goede voorbeeld met zijn festival.

Nu online!
Van bewustzijn naar daadkracht: dat is de rode draad van deze film. Wie na het bekijken van de film direct in actie wil komen, vindt op site van Plastic Whale praktische tips om zich aan te sluiten bij de missie voor plasticvrije wateren. Iedereen kan meedoen! Check Plastic Whale: https://www.plasticwhale.com.

----------------------------------------------------------------------

Deze film is mede tot stand gekomen door:
NN Group, Kumpany, Plastic Whale, LowLands, Morssinkhof Rymoplast, Watersportverbond, The Great Bubble Barrier

Met dank aan:
Jeroen Smit, Eric van Eerdenburg, Lars van Zutphen, Nicholas Heiner, Saskia Studer

Klant: Nationale Nederlanden & Plastic Whale / Bureau: Kumpany / Video: BetterMatter / Regie: Floris Kruijer / Camera 1: Laurens Verwoest / Camera 2: Sander van Weert / Geluid 1: Wouter Tjaden / Geluid 2: Tony Streefkerk / Geluid 3: Martijn de Rond / Producer: Jennifer Bootsma / Productie-assistent: Lise van Rongen / Edit: Zoey van der Heijden / Grading & Audio nabewerking: Cinemeta

Комментарии

Информация по комментариям в разработке