Ciltte Yaşlanma mekanizmasını öğrenin? Cildimiz Nasıl yaşlanır? Önlem olarak neler yapılır?

Описание к видео Ciltte Yaşlanma mekanizmasını öğrenin? Cildimiz Nasıl yaşlanır? Önlem olarak neler yapılır?

Herkese merhabalar ben Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca. Bu videomda sizlere yüzümüzün nasıl bir yaşlanma süreci geçirdiğini, bunu önlemek adıma neler yapılabileceğini anlatacağım.

Cilt Neden Yaşlanır?
Cildin yaşlanmasına etki eden çok sayıda faktör bulunur. Bazı durumlar ise cildin doğal yaşlanma sürecini hızlandırarak daha hızlı yıpranmasına ve cildin erken yaşlanmasına neden olur. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Kolajen kaybı: Yaşlanma ile birlikte vücuttaki kolajen liflerinin üretiminde azalma meydana gelerek başta cilt olmak üzere kemik, eklem ve tendon dokularında zayıflamalar başlar.
Kilo kaybı: Hızlı verilen kilolar sonrası ciltte gevşeklikler meydana gelir. Bunun nedeni, vücut kilo aldıkça cildin buna uyum sağlayıp esnemesidir.
Güneş ışınlarına maruziyet: Özellikle ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalınmasının ciltte kırışıklıklara, sarkmalara ve başta cilt kanserleri olmak üzere, çeşitli doku ve renk değişikliklerine neden olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.
Çevre kirliliği: Hava veya sudaki kirliliğe neden olan kimyasalların cilde maruz kalması sonucu ciltte yaşlanma belirtileri artar.
Sigara: Sigara dumanında bulunan toksinler ciltte iltihabi reaksiyonlara neden olarak yaşlanma belirtilerini hızlandırır.
Uyku alışkanlığı: Uyku sırasında vücudumuz yenilenme ve toksinleri uzaklaştırma işlemlerini gerçekleştirdiğinden, kaliteli uyku alışkanlığına sahip olmayan bireylerin cildi daha hızlı yaşlanır.
Beslenme alışkanlığı: Özellikle karbonhidrat ve şeker yönüyle zengin olan kötü beslenme alışkanlığına sahip kişilerin ciltlerinde daha çok yaşlanma belirtilerine rastlanmıştır.
Dehidratasyon: Gün içinde yeterli miktarda sıvı almayan kişilerin ciltleri kuruyarak yaşlanma belirtileri geliştirir.
Alkol kullanımı: Alkol kullanımı hem dehidratasyonu hızlandırarak, hem de metabolizması sonucu ciltte hasara neden olan maddelerin üretimine neden olarak yaşlanmaya katkıda bulunur.
Stres: Yoğun stresli yaşam tarzına sahip kişilerde stres hormonlarının kandaki miktarının artması vücudun genelinde iltihabi bir durum meydana getirerek ciltte yaşlanma belirtilerine neden olur.
Cilt Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Cildin yaşlanması ile birlikte cilt dokusunda belirli oranda bozulmalar ve yeni yapılanmalar ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde özetlemek mümkündür:

Güneş lekeleri veya yaşlılık lekeleri; özellikle yıllar boyu maruz kalınan güneş ışınlarının bir sonucu olarak ciltte yaygın olarak oluşan koyu renkli lekelenmelerdir. Sıklıkla yüzde, el sırtında veya ön kolda izlenir. Daha açık ten rengine sahip kişilerde daha erken görülebilmekle birlikte, sıklıkla 40 yaşından sonra ortaya çıkar.

Ellerde sıskalaşma; yaşla beraber kolajen liflerinin üretiminin aksamasına bağlı olarak el parmaklarının cildinde incelme, damarlanma ve kırışık görünümün oluşmasıdır. 30 ila 40’lı yaşlarda görülmeye başlar.

Göğüs bölgesinde renk artışı ve lekelenme; boyun ile göğüs arasındaki bölgede güneş lekelerine benzer şekilde renklenme ve koyu lekelerin ortaya çıkmasıdır.

Kuru ve kaşıntılı cilt; yaşla birlikte sıklığı artan bir problemdir. Sebebi ise gittikçe incelen derinin dehidratasyona maruz kalması sonucu kuruması ve buna bağlı iltihabi reaksiyonla beraber kaşıntı hissi oluşturmasıdır.

Kırışıklıklar ve sarkmalar; 30’lu yaşlardan sonra azalan kolajenle orantılı olarak cilt esnekliği ve gerginliğini kaybetmeye başlar. Buna bağlı olarak özellikle alın veya göz çevresi gibi kasların sıklıkla kasıldığı yerlerdeki gerilmelerle uyumlu kırışıklıklar ve esnekliği kaybeden cildin sarkması ortaya çıkar.

Saç kaybı; yaşla beraber saç köklerinde bulunan kök hücrelerin sayısının azalmasına bağlı olarak yeni saç liflerinin üretilememesi ile ilişkilidir. Yaştan bağımsız olarak, hormonal değişikliklerden, çevresel faktörlerden, genetik yapıdan veya beslenme alışkanlıkları gibi farklı etmenlerden etkilenebilir.

#ciltbakımı #cilt

Комментарии

Информация по комментариям в разработке