Holder mig vågen i 50 timer (EKSPERIMENT)

Описание к видео Holder mig vågen i 50 timer (EKSPERIMENT)

Er søvnmangel farligt? Er det skadeligt ikke at få nok søvn? Hvad sker der, hvis man lider af søvnmangel og har søvnproblemer Er det farligt at lave en døgner? Det undersøger vi, når journalisten Emil tester sig selv i videoen: Holder mig vågen i 50 timer (EKSPERIMENT).

Se også dokuen om    • Derfor drukner danske unge, når de fa...  

Vi har travlt og mange kender til, at der er for få timer i døgnet. Derfor kan det være fristende at skære ned på søvnen og sove mindre. Men hvad er konsekvenserne af at undvære de dyrebare timer på puden? Det spørgsmål undersøger TV2 Østjyllands journalist Emil Borup Rokkjær fra DK i et eksperiment, hvor han er blevet udfordret til at holde sig vågen i 50 timer. Eksperimentet er ikke blot en prøvelse af viljestyrke, men også en videnskabelig observation af, hvordan søvnmangel påvirker den menneskelige hjerne og psyke.

En god nats søvn har mange fordele for ens generelle sundhed og velvære. Mange timer på skjoldet styrker immunforsvaret, hukommelsen, kreativiteten og beskytter mod stress, angst og depression. Trods disse åbenlyse fordele vælger forsøgspersonen Emil at udsætte sig selv for en periode uden søvn, mens et team af forskere overvåger danskerens hjerneaktivitet, humør og reaktionsevne.

I løbet af de vågne timer forsøger journalisten at opretholde en normal hverdag med arbejde og fritidsaktiviteter. Han dokumenterer sine oplevelser og følelser på en iPad, og den viser tydeligt, hvor meget eksperimentet påvirker hans sindstilstand. Som timerne skrider frem, bliver det tydeligt, at hans præstationsevne og humør forringes betydeligt. Forsøgspersonen oplever en markant nedsat reaktionstid og en hjerne, der arbejder langsommere.

Det på trods sover unge mennesker i alderen 15-25 år mindre end nogensinde før, hvilket har alvorlige konsekvenser for deres trivsel og præstationsevne. En skole i Silkeborg har taget konsekvensen og tilladt eleverne at møde senere, hvilket har haft en positiv effekt på deres fokus og generelle lykke.

Efter to døgns vågenhed er forsøgspersonen Emil tydeligt påvirket. Han kæmper med at udføre simple opgaver og føler sig næsten syg. Forskerne konkluderer, at hans hjerneaktivitet er blevet langsommere og mere ukoordineret. Dette illustrerer, at selv enkle opgaver bliver vanskelige at udføre, og at konsekvenserne af søvnmangel og søvnproblemer kan være alvorlige.

Vi håber, at du kunne lide denne dokumentar om søvnmangel. Når du har set dokumentaren, der udforsker de dybe konsekvenser af at undvære søvn, ligger der flere doks på vores YouTube-kanal. Subscribe her:    / @tv2stjylland899  

TV2 ØSTJYLLAND: Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке