Alcooli - metanol, etanol, glicerină.
Compuşii organici cu funcţiuni sunt hidrocarburi în structura cărora unul sau mai mulţi atomi de hidrogen au fost înlocuiţi cu una sau mai multe grupe funcţionale.
Grupele funcţionale pot fi formate dintr-un singur atom sau dintr-o grupă de atomi şi imprimă caracteristici fizice şi chimice specifice compuşilor organici care le conţin.
Compuşii organici cu funcţiuni mixte, sau compuşii organici polifuncţionali, sunt compuşii care conţin în moleculă două sau mai multe grupe funcţionale.
Există două clase importante de compuşi hidroxilici: alcoolii (R – OH) şi fenolii (Ar – OH).
Alcoolii sunt compuşii organici funcţionali care conţin grupa hidroxil (– OH) legată de un atom de carbon saturat, adică un atom de carbon hibridizat sp3 care participă numai la formarea de legături simple σ.
Denumirea alcoolilor: pentru a denumi un alcool se adugă sufixul –ol la numele alcanului cu acelaşi număr de atomi de carbon. De exemplu, alcoolul corespunzător metanului este metanolul, iar alcoolul corespunzător etanului este etanolul. Pentru alcoolii care conţin 3 sau mai mulţi atomi de carbon, denumirea trebuie să precizeze şi poziţia grupei hidroxil. În cazul în care alcoolul conţine mai multe grupe hidroxil, denumirea trebuie să precizeze şi numărul lor prin sufixe specifice. De exemplu: 1,2 – propandiol, 1,2,3 – propantriol.
După numărul grupărilor hidroxil din moleculă, alcoolii se clasifică în:
alcooli monohidroxilici;
alcooli polihidroxilici (numiţi şi polioli).
Metanolul şi etanolul au proprietăţi fizice foarte asemănătoare: sunt lichide incolore şi volatile, cu un miros uşor dulceag. Sunt foarte uşor solubile în apă, formând amestecuri omogene cu apa în orice proporţii. Însă, atunci când vine vorba de acţiunea acestor alcooli asupra organismului uman, există o diferenţă extrem de importantă: metanolul, ingerat în cantităţi mici provoacă orbirea, iar în cantităţi mai mari provoacă moartea.
Etanolul sau alcoolul etilic, cunoscut sub numele mai simplu de alcool, se obţine prin fermentaţia alcoolică a zaharidelor din fructe sau melasă, sau a amidonului din cereale sau legume sub acţiunea unor ciuperci din drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae).
Glicerina este un lichid incolor, cu gust dulce şi vâscozitate mare. Glicerina este denumirea uzuală a 1,2,3 – propantriolului, un alcool cu trei grupări hidroxil. Este componenta de bază a grăsimilor, şi de asemenea, este materia primă de bază pentru fabricarea dinamitei (trinitratului de glicerină).
...
Pentru mai multe detalii Vizitați https://lectii-virtuale.ro/ cu acces GRATUIT la mai mult filme și exerciții rezolvate! Pe https://lectii-virtuale.ro/ găsiți: lecții video la mate, fizică și chimie, memoratoare cu noțiuni teoretice și formule, teste de evaluare cu rezolvări complete.
Ca să vă abonați la canalul nostru, click aici: / lecții virtuale
#alcool, metanol, #etanol, #glicerina, #compusii organici cu functiuni, #grupele functionale, #hidrocarburi, #compusii organici cu functiuni mixte, #compusii organici polifunctionali, #denumirea alcoolilor, #tipul atomului de carbon, #natura radicalului hidrocarbonat, #alcooli saturati, #alcooli nesaturati, #alcooli aromatici, #numarul gruparilor hidroxil din molecula, #alcooli monohidroxilici, #alcooli polihidroxilici, #alcoolul etilic
Facebook Lectii-Virtuale.ro: / lectiivirtuale
Youtube Lectii-Virtuale.ro: / lec%c8%9biivirtuale
LinkedIn Lectii-Virtuale.ro: / lectii-virtuale-204397112
Twitter Lectii-Virtuale.ro: / lectiivirtuale
https://Lectii-Virtuale.ro este o platformă de educație online care vine în ajutorul elevilor, profesorilor, și părinților din România! Vă oferim lecții video la 3 materii esențiale: matematică, fizică și chimie. Fiecare lecție este însoțită de un memorator cu teorie și de un test de evaluare cu rezolvare completă, pas cu pas. Principala noastră preocupare este să prezentăm noțiunile și fenomenele acoperite de programa școlară într-o manieră care stimulează înțelegerea, și nu memorarea mecanică. Prin Lecții Virtuale, ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate, în același timp oferind feedback asupra performanței.
https://Lectii-Virtuale.ro își rezervă dreptul de copyright pentru conținutul materialelor din site, canale video și rețele Social Media. Integrarea în platforme, preluarea parțială este permisă numai cu menționarea sursei, conform legislației in vigoare. Preluarea integrală a conținutului este permisă doar cu acord scris.
Информация по комментариям в разработке