Prof.Dr. Cüneyt Köksoy - Toplardamarlarda Oluşan Pıhtının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Описание к видео Prof.Dr. Cüneyt Köksoy - Toplardamarlarda Oluşan Pıhtının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sorularınız mı Var? Bizimle iletişime geçin. / If you have any questions or would like a quote, please contact us.
WhatsApp: https://bit.ly/contact-iletisim
Web Form: https://projemed.com/r/info Toplardamar Tıkanıklıkları (Posttrombotik Sendrom)
Toplardamar tıkanıklığı nedir?
Toplardamar tıkanıklığı ve tıptaki adı ile posttrombotik sendrom genel olarak toplardamarların pıhtı ile tıkanması, pıhtının zamanla tam olarak iyileşmeyip damarı daraltması, kapaklarının bozulması ya da toplardamarların dokular arasında sıkışması sonucunda toplardamar kanının iletiminin engellenip bacaklarda birikmesine bağlı gelişen bir hastalıklar bütünüdür. Toplardamarlar içinde pıhtı oluştuğunda (Akut Derin Ven Trombozu=DVT) kan akımı engelleneceği için kan bacaklarda birikir ve bacak aniden ağrılı, şiş, mor hale gelir ve bu durumun hafiflemesi aylar sürebilir. Toplardamarlarda bir kez pıhtı oluştuktan sonra, pıhtı tam olarak ortadan kalkıp damar normale dönmez ve bacaktaki kanın kalbe dönüşüne sürekli engel olduğu için zamanla kılcal damar çatlamasından varislere, bacakta şişmeden yara oluşumuna kadar bir çok şikayet ile karakterize toplardamar (venöz) yetmezliği gelişir. DVT geçiren hastaların %50 sinde 2 yıl içinde posttrombotik sendrom belirtileri başlar. Burada artık pıhtı damar içerisinde bir nedbe dokusuna dönüşmüş, kapaklar bozulmuş ve kan akışı engellenmekte ve kan geri kaçmaktadır. Toplardamar yetmezliğinde temelde olan olay toplardamarlar içinde biriken kanın bacak dokusuna zarar vermesidir.

Toplardamar tıkanıklığı nasıl teşhis edilir?
Tanı
Hastanın şikayetlerinin doktor tarafından dinlenmesi ve muayenesi ile toplardamar tıkanıklığı ve buna bağlı toplardamar yetmezliğinden şüphe edilebilir. Ancak tıkanıklığı tam olarak teşhis edebilmek ve tıkalı olan damarı belirleyebilmek için ileri görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç vardır. Bu amaçla tanı ve tedaviyi planlamada kullanılan en kolay yöntem renkli Doppler ultrasonografidir. Ultrasonografi hem damarları hem de damar içindeki kanın akım yönünü ve damarların tıkalı olup olmadığını yada açıksa ne oranda açık olduğunu gösteren değerli bir tanı yöntemidir. İnceleme ağrısız olup, yaklaşık 30 dk sürer. Toplardamar tıkanıklığının diğer önemli bir nedeni olan karın içindeki toplardamarlardaki darlık ve tıkanıklıklar renkli Doppler ultrasonografi ile belirlenebilmekle beraber, en iyi bilgisayarlı tomografik venografi, MR venografi ve toplardamarların anjiosu olan venografi ile değerlendirilebilir.

Bilgisayarlı tomografi: Karın içi organları ve beraberinde toplardamarlar, rahatlıkla görüntülenebilir. İnceleme bir ilacın damardan verilmesi esnasında tomografi cihazının hızlı bir şekilde görüntü alması ile gerçekleşir.
Kullanılan ilaca karşı allerji ve özellikle böbrek hastalarında böbrek fonksiyonlarında bozulma gelişebilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografinin önemli oranda radyasyon riski olduğu için gebe ve gebelik şüphesi olanlarda kullanılmaz.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Radyasyon ve çoğu kez ilaç kullanılmadan karın içi organları ve toplardamarlarının görüntülenmesini sağlar. Çok iyi görüntü verdiği için çoğu kez ultrasonografiden sonra istenecek olan bir incelemedir. Yaklaşık 15 dk sürer.

Adres: A.Ü.Tıp Fak.Gnl.Cer.Anabilim Dalı - İbni Sina Hastanesi

Muayenehane:Tunalı Hilmi Caddesi, Çelikler İşmerkezi, No 91/109 06700 Kavaklıdere, Ankara
Telefon: 0(312) 468 1419
Fax: 0(312) 468 1420
E-mail: [email protected]
  / drcuneytkoksoy  


ProjeMED
Fulya Mah. Ali Sami Yen Sok. Murat Apt. No:15 Kat:1 Daire:3
Şişli-İstanbul
0212 216 13 89
[email protected]
www.projemed.com

Комментарии

Информация по комментариям в разработке