Aşı Kalemi Nasıl ve Ne Zaman Alınır, Aşı Kalemi Nasıl Muhafaza Edilir, Aşı Çeliği. (kalemaşısı/12)

Описание к видео Aşı Kalemi Nasıl ve Ne Zaman Alınır, Aşı Kalemi Nasıl Muhafaza Edilir, Aşı Çeliği. (kalemaşısı/12)

Aşılama ile fidan üretimi yapılabilmesi için gerekli olan aşı kaleminin nasıl alınacağı, aşı kalemi nin ne zaman alınması gerektiği, aşı kalemi alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve aşı kaleminin muhafazasının, saklanmasının nasıl yapılması gerektiğini bu haftaki videomuzda tüm detaylarıyla anlattık.

Aşı kalemi, Aşı çeliği alma zamanı:
Meyve ağaçlarında aşı kalemi bitkinin durgun olduğu dönemde alınmalıdır. Aşı kalemi ocak ayı çıktıktan sonra alınmalıdır. Sebebi; soğuklardan kaynaklı bitkinin tamamen uykuya yatmış olması ve bitkinin soğuğa, dona karşı kendini muhafazaya alma yeteneğinin gelişmiş olmasıdır.

Aşı kaleminin alınma zamanı bölgeye göre farklılık gösterir. Ilıman iklime sahip bölgelerde aşı kalemi ocak sonundan şubat ortalarına kadar, soğuk ve don olayların görüldüğü iç ve yüksek kesimlerde şubat ayının 20sinden mart ayının ilk haftası sonuna kadar alınabilir. Eğer aşı kalemini, aşı çeliğini alacağınız dönemde don olayı gerçekleşmişse kalemler dondan etkilenmişse, kalemin donun zararını düzeltebilmesi için 10-15 gün veya en az 7 gün beklendikten sonra aşı kalemi alınmalıdır.

Asma ve Meyve Ağaçlarında Aşı Kalemi, Aşı Çeliği nasıl alınır:
Gerek asma gerekse de meyve ağaçlarında aşı kalemi alırken en önemli kural, sağlıklı bahçeden ve ağaçlardan aşı kalemi alınmalıdır.

Asmalarda aşı kalemi nasıl alınır:
* Kalemler 1 yıllık asma omcalarından alınır. * Göz gelişimi iyi olan kalemler tercih edilmelidir. * Alınan çeliklerin kalınlıklar yarım santim ve 1.2 cm kalınlık aralığında olmalıdır. * Pişkinleşmiş, sertleşmiş çubuklardan tercih edilmelidir. * Boğum araları uygun kalemler tercih edilmelidir. * Aşı kalemi dişi omcanın orta kısımlarından alınmalıdır.

Meyve ağaçlarında aşı kalemi nasıl alınır:
* Aşı kalemleri 1 yıllık sürgünlerden tercih edilmelidir. * Aşı kalemi meyve veren dalların üzürinden süren sürgünlerden tercih edilmelidir. * Ağacın orta kısımlardan çıkan obur dallar aşı kalemi olarak mümkün olduğu müddetçe tercih edilmemelidir. * Mecbur kalınmadığı müddetçe aşı kalemi 2 yıllık sürgünlerden tercih edilmemelidir. Mecbur kalındığı zaman alınabilir. * Aşı kalemi alınırken göz gelişimi iyi olan dallar tercih edilmelidir. * Aşı kalemi alınan sürgünlerin kalınlığı küçük meyve ağaçlarında serçe parmağı kalınlığında, büyük meyve ağaçlarında kullanılacaş aşı kalemleri için ise yüzük parmağı kalınlığında aşı kalemleri tercih edilmelidir. * Aşı kalemleri hazırlanırken esnek, kırılan ve pişkinleşmemiş uç kısımlar temizlenmelidir. * Boğum araları uygun aşı kalemleri tercih edilmelidir.

Ceviz ağaçlarında aşı kalemi nasıl alınır:
* Cevizde aşı kalemi de 1 yıllık sürgünlerden tercih edilmelidir. Mecbur kalınmadığı müddetçe 2 yıllık sürgünler tercih edilmemelidir. Mecbur kalındığında 2 yıllık sürgünde tercih edilebilir. * Aşı kalemi için cevizde boyunlu gözden süren sürgünler tercih edilmez. * Aşı kalemleri cevizde düğme gözden süren sürgünler tercih edilir. * Cevizden alınacak aşı kalemlerinin kalınlığı en az yüzük parmağı kalınlığında olmalıdır. * Aşı kalemi cevizden alınmadan önce ağacın yüzeyi, kabuğu kesilip don olaylarından etkilenmiş mi kontrol edilmelidir. Kesilen yüzeyde siyahlaşma varsa aşı kalemi alınmaz. 10-15 gün beklenip havanın durumuna göre aşı kalemi alınır.

Sağlıklı Aşı Kalemi Elde Edilebilmesi için yapılması gerekenler:
* Aşı kalemini alırken ağacın, bahçenin sağlıklı olduğunu bilsekte, düşünsekte gözümüzle göremediğimiz zararlılar, çeşitli mantari hastalıklar, bakteriyel ve virüssel hastalıklar olabilir o yüzden alınan ve muhafazaya hazırlanan çeliklerin akşamdan fungusit içerisinde sabaha kadar bekletilip sabahtan mufazaya alınması önemlidir.

Aşı Kaleminin Muhafazası nasıl yapılır:
* Bir günde aşı yapılacak aşı miktarı kadar aşı kalemleri bağ şeklinde hazırlanmalıdır. * Naylon poşet, çöp poşeti ya da streç filme aşı kalemleri hava almayacak şekilde sarılıp, paketlenip +4 derecede buzdolabının sebzelik kısımlarında ya da 30-40 cm derinliğinde kazılmış toprağa gömülerek muhafaza edilmelidir. *Hazırlanan aşı kalemlerinin üzerine etikete aşı kaleminin hangi meyveye ait olduğu not alınmalıdır.

Aşı kaleminin muhafazaya hazırlanması:
Aşı kalemleri muhafazaya hazırlanırken pişkinleşmemiş uçlartemizlenmelidir. Daha sonrasında küçük ince dallar ve meyve ağaçlarında baş kısımdan 1 gözlük ya da 2-3 santimlik keseceğimiz alan bırakılmalı sonra 5-6 cm kalem açılacak alan, anaca yuvaya girecek alan, sonra 3 göz bırakılıp yine 5-6 cm açılacak alan bıraklıp yine 3 göz, sonrasında yine 5-6 cm yuvaya girecek alan, sonrasında 3 göz diye kaç aşılık kalem hazırlayacaksanız bu şekilde devam edilir. ilk baştaki gibi en sonda da 1 gözlük ya da 2-3 cm lik kesilecek alan bırakılır. Cevizde yuvaya girecek alan 8-10 cm olarak ayarlanmalıdır.

#aşıkalemi #aşıkaleminasılvenezamanalınır #aşıkaleminasılmuhafazaedilir #foryoupage #foryou #fyp #fypシ #keşfet #ankara #türkiye #türkey #güdül #beautiful #best

Комментарии

Информация по комментариям в разработке