Ion Bogdan Lefter este scriitor, eseist, poet și critic literar, profesor universitar de la București, bun prieten al lumii literare basarabene. A condus mulți ani biroul Europei Libere de la București. Dialogul nostru începe prin evocarea activității sale la Radio Europa Liberă.
Vorbim despre revistele literare pe care le-a fondat și la care a colaborat: „Contrapunct”, „Observator cultural” și „aLtitudini”.
Despre „Cafeneaua critică” – un club de dezbateri culturale, dar și sociale și politice, pe care interlocutorul nostru îl conduce de circa 30 de ani, având la activ în jur de o mie de invitați.
Povestim despre felul în care noi, intelectualii basarabeni, i-am descoperit pe scriitori generației 80 din România:
„Până în 1989, granița de est și de nord a României, spune Ion Bogdan Lefter, adică spre Republica Moldova actuală și spre Ucraina – pe hartă scria doar „URSS” – era un zid opac. Nu știam ce se întâmplă dincolo și am fost foarte emoționați că pe noi, optzeciști români, ne auziserăți la radio, pe noi, tânăra generație literară, care începuse să promoveze de la mijlocul anilor 80 postmodernismul și ideea unui val care reformează radical literatura și cultura. Sunt mărturii prețioase.”
Bogdan Lefter amintește greutățile debutului în anii comunismului pentru tinerii scriitori, el însuși neputând debuta în critica literară și trebuind să-și „ascundă” textele teoretice între copertele unor ediții critice, consacrate clasicilor.
Discutăm cu Ion Bogdan Lefter și despre postmodernism, pe care unii îl consideră, în mod eronat, depășit. Spiritul postmodernității a fost anticipat de anumiți creatori. Un exemplu este „Dicționarul onomastic” al lui Mircea Horia Simionescu – o carte scrisă sub forma unui catalog de scriitori inventați, cărora li se atribuie cărți inexistente.
În final, am evocat amintirea lui Gheorghe Crăciun, marele prozator și eseist cu care Ion Bogdan Lefter vizitase Republica Moldova în 2003, la invitația Edituri Cartier, unde lui Crăciun îi apăruse volumul de proză „Mecanica fluidului”. A fost o aventură de neuitat, cu elemente de thriller, într-o Basarabia dominată de regimul Voronin.
Vă invit să priviți dialogul cu Ion Bogdan Lefter și să-i căutați cărțile de critică literară, inclusiv ediția Leonid Dimov, „Opere” (vol. 1-2), îngrijită de interlocutorul nostru la Editura Știința.
***
Temele principale:
00:00 Intro
02:04 Ion Bogdan Lefter la cârma rețelei Europa liberă din România, de la mijlocul anilor ‘90.
03:18 Revistele la care a colaborat și pe care le-a fondat Ion Bogdan Lefter: „Contrapunct”, „Observator cultural”, „aLtitudini”.
05:19 „Cafeneaua critică” – un club de dezbateri culturale și socio-politice, condus de Bogdan Lefter.
08:56 Debutul poetic în volumul colectiv „Cinci”, placheta de autor „Globul de cristal” și apoi debutul în proză al lui Bogdan Lefter în volumul colectiv „Desant 83”.
09:33 Cărți românești vândute în librăriile „Drujba” din Odessa, Cernăuți și alte orașe din URSS, dar interzise la Chișinău.
10:35 Cum i-au descoperit basarabenii pe autorii Generației ‘80 din România.
13:29 „Cenaclul de Luni” condus de Nicolae Manolescu – rampa de lansare a tinerilor scriitori – interzis în 1983 după 6 luni de funcționare.
15:51 Debutul lui Ion Bogdan Lefter în critica literară, camuflat în ediții critice consacrate clasicilor.
18:28 Premiul de la Onești obținut de Ion Bogdan Lefter în 1987.
24:11 Postmodernitate: teme, concepte, realități.
29:23 „Dicționarul onomastic” al lui Mircea Horia Simionescu – mostră a postmodernismului literar.
32:07 Evocare Gheorghe Crăciun – prozatorul și prietenul cu care Ion Bogdan Lefter vizitase Basarabia în 2003.
***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook - / europalibera.org
Instagram - / europalibera
Odnoklassniki - https://ok.ru/group/52203659460797
🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - https://moldova.europalibera.org/
📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.
Информация по комментариям в разработке