Demeti 200 TL Olan Gülleri, Topraksız Serada Yetiştiriyorlar

Описание к видео Demeti 200 TL Olan Gülleri, Topraksız Serada Yetiştiriyorlar

Antalya'nın Aksu ilçesinde, örtü altı serada topraksız gül üretimi yapan Ziraat Mühendisi Esra Okan, yaklaşan yılbaşıyla birlikte taleplere yetişemiyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
► http://bit.ly/IHA-Abone
Antalya'nın en önemli örtü altı üretim merkezlerinden Aksu ilçesinde 200 bin dekar alanda tarımsal üretim yapılıyor. Bu üretimin 50 bin dekarı örtü altı olarak yapılıyor. Bazı çiftçiler ise seralarında sebzelerin yanı sıra farklı ürünler de yetiştiriyor.
Ziraat Mühendisi Esra Okan, 3 yıldır Çamköy Mahallesindeki 8 dekar serasında topraksız gül yetiştiriciliği yapıyor. Topraksız serada 12 ay ürün alan Okan, son dönemde iç piyasadaki taleplere yetişemediklerini belirtti.
Satışlarının tamamını yurt içine yaptıklarını belirten Esra Okan, “Güllerimizi yurt dışına gönderemiyoruz çünkü yurt içi ihtiyacını ancak karşılayabiliyoruz. Satışlarımızı elden toptancılara ve mezat yöntemiyle satış yapıyoruz. Çiçek satış noktaları aracılığıyla İstanbul ve Ankara’ya gönderebiliyoruz” diye konuştu.
“Bir demet gül 200 TL”
Fiyatların yıl içerisinde değişkenlik gösterdiğini kaydeden Esra Okan, “ Sezon boyunca fiyatlar zaman ve güne göre değişiyor. Özel günlerdeki fiyatlar, farklı olabiliyor. Yaz aylarında verim arttığı için fiyatlar çok düşüyor. Kışın hem talep çok fazla hem de mevsimsel açıdan ürün az olduğu için fiyatlar yüksek olabiliyor. Geçen sene sevgililer gününde bir demet 200 TL olarak satıldı. Yaz döneminde ise bir dal gül 50 kuruşa ve 1 TL’ye biz üreticilerden çıkıyor” şeklinde konuştu.
“Topraksız serada yıl boyu verim”
Topraksız üretimde Antalya şartlarında üretim yapmanın yaz aylarında zor olduğuna değinen Esra Okan, “Yaz aylarında seralarımızı ayrıca soğutmak durumunda kalıyoruz. Topraksız yetiştiricilikte amacımız 12 ay ürün yetiştirmek ve verim almak. Topraklı tarımda bu mümkün olmuyor. Yaz başında üreticiler bırakıyor. Eylül ve Ekim’de tekrar üretime başlıyorlar. Topraksız yetiştiriciliğin ilk kurulum maliyetleri çok fazla. Hazır olan bir toprak yerine, kokopitle üretim yapıyoruz. Fidelerimizi dışardan alıyoruz. Aşılı fideleri Adana ve Mersin taraflarından temin edebiliyoruz. İlk kurulum maliyetleri yüksek ama fideyi diktiğiniz zaman 6 sene fideler ürün veriyor. Topraksız tarımın güzelliği gübreleme çok rahat. Otomasyon makinasıyla damlama yoluyla veriliyor. Gübrenin kimyasal ayarlarını makine yapıyor. Elinizle uğraş vermiyorsunuz. Teknolojiden faydalandığımız için topraksız tarım üretici açısından çok büyük avantaj sağlıyor” ifadelerini kullandı.
#haber #sondakika #gündem

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
► http://www.iha.com.tr

İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►   / iha.com.tr  
►   / ihacomtr  
►   / ihacomtr  
► https://plus.google.com/+ihatr_ihacomtr/

İhlas Haber Ajansı hakkında
http://www.iha.com.tr/hakkimizda.html

İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►http://www.iha.com.tr/hakkimizda.html

Комментарии

Информация по комментариям в разработке