HAYAT BİLGİSİ - Karaman'lı Marangoz Halit Dede

Описание к видео HAYAT BİLGİSİ - Karaman'lı Marangoz Halit Dede

Karaman'da 74 yıldır marangozluk yapan 87 yaşındaki Halit Güven, müşterilerine ilk günkü gibi güler yüzüyle hizmet veriyor.
Kentteki tarihi Semerciler Sokağı'nda bulunan dükkanında ahşaptan yaptığı eşyalarla geçimini sağlayan Güven, işini titizlikle yapıyor.
Güven, ilerleyen yaşından dolayı çalışırken zaman zaman zorlandığını ancak iş yerine gelmediği zaman kendisinde bir eksiklik hissettiğini, huzursuz olduğunu dile getirdi.

Mesleğini gücü yettiğince sürdüreceğini anlatan Güven, "1964'te kendi iş yerimi açtım. O zamandan bu yana kendi işimi yapıyorum. İlerleyen yaşıma rağmen burada hem zamanımı en güzel şekilde değerlendiriyorum hem de ailem için de gelir elde ediyorum. Hayatı dolu dolu yaşamayı seviyorum." dedi.
"Ben bu mesleği kalben seviyorum"
Güven, marangozlukta başarının ustalığa ve kerestenin kalitesine bağlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Eskiden evlerin kapıları, pencereleri, dolaplar ahşaptan yapılırdı. Bunları yapmak için iyi ustalık kaliteli kereste gerekirdi. Şimdi birçok malzeme plastikten yapılıyor. Ahşap sağlıklıdır. Biz mesleğe başladığımızda birçok şeyi el gücüyle yapardık. Şimdi çivi bile makineyle çakılıyor. Küçük ev aletlerini benden başka yapan kalmadı. İhtiyacı olan gelir alır. Marangozluğu yapmak insanın içinden geldiğinde bütün yorgunluğu gider. O yaptığın şeyi kendin beğendiysen fevkalade iştir. Ben bu mesleği kalben seviyorum. Beğenmediğim hiçbir ürünü müşterime satmam. Öncelikle ürünü ben beğeneceğim. Hala da marangozluğa doyamadım. Bugün dünyaya gelsem yine marangoz olmak isterim. Şu karşıdaki caminin ahşap minaresinde benim çivilerim bulunuyor. Bu bana gurur veriyor."
Her müşterisini güler yüzüyle karşılayan ve çevresinde "marangoz dede" olarak bilinen Güven, sağlığı el verdiğince mesleğini sürdürmek istiyor.
Karamanlı Halit Güven namı diğer “Halit Dede” 71 yıldır Karaman’da marangoz ustalığı yapıyor. Karaman’ın hafızası Halit Dede “Yaşlandığım için lakap olarak “Dede” diyorlar. 7’den 70’e Karaman tanır beni” diyerek kendini şöyle ifade ediyor. İsmet Paşa Caddesiyle, Semerciler Sokağında ömrüm geçti. Gençliğimde baba görmedim. Ben 4-5 yaşlarındayken babamı kaybettim. Onunla ilgili anım yok. Hayal meyal, kucağına alıp da sevdiğini anımsarım. Gururum, onurum yerindeydi, hayatı dolu dolu yaşadım ve aşırı da duygusaldım. Hayattaki tek varlığım annemdi… Yaşadığı dönemde, elimdeki bütün maddiyatı kullanıp onu daha iyi yaşatamadığım için üzülüyorum.”

Bugününü değerlendir, hayatını oluruna bırak diyen Halit Dede dünya hayatına ilişkin şu sözleri kullandı: “Aklınla fikrinle hareket ettikten sonra gerisini Cenabı Allah’ın takdirine bırak. Ölüm bu çileli dünyada bir kurtuluştur. İnsan son nefesini imanla, Kuran inancıyla verirse, işte o zaman bu dünyada çekilen çilenin bir anlamı olur. Ama imansız giderse bu dünyada hangi şartla yaşarsa yaşamış olsun yaşamasa daha iyiyidir.”

Tahsin Ünal Mahallesindeki Semerciler Sokağında marangozluk yapan Halit Dede, “İlkokulu bitirdikten sonra hangi mesleği yapacağımı çok düşündüm ve marangozluğu seçtim. Mesleğe 1948 yılında çırak olarak başladım, hala da devam ediyorum. Evlendikten sonra çalışmak için 1964’te Almanya’ya gittim, 1973’de de geri geldim. Çocuklarım burada babasız mağdur olmasın diye geri geldim. Geleli 50 sene olmasına rağmen iyi de Almanca bilirim, hafızam kuvvetlidir. Almanya’daki çalışma hayatımda da yine kendi mesleğimi devam ettirdim” dedi.

Marangozluk mesleğindeki çalışma alanları hakkında bilgi veren Halit Dede, “Meslek hayatım boyunca çatısından, kapı – penceresine kadar her türlü marangozluk işi yaptım. Dükkan içinde de su fıçısı, oklava, yayık gibi evde kullanılabilecek bütün marangoz ürünlerini yaptım. Ağaçta kaliteden anladığım için elimde en iyi malı bulunduruyorum. Ben bir yerden ağaçtan bir ürün alacağımda satıcıya fiyatını sormadan değerini bilirim. İşlem yaptığım ürünlerde büyük ekseriyetle ceviz ağacını, çam ağacını ve gürgen ağacını kullandım. İşimi hep aşkla yaptım. Çalışmaktan çok yorulduğum zamanlar yaptığım işin karşısına geçip onu seyredince yorgunluk alan kalmaz. Hala da doyamadım marangozluğa, güçten biraz düştüğüm için zanaatımdan biraz uzak kaldım” şeklinde konuştu.

“İnsanlar yaşadığı müddetçe, ağaçtan ayrılamaz” diyen Halit Dede, “Ağaç insansız olmaz, insan da ağaçsız olmaz. Hayatımızın devamı ağaçların varlığına bağlı. Şimdi naylonlar çıktı. Bunlar insanı kanser yapar. Ağaç gibisi yoktur” diyerek ağacın insan hayatındaki önemine dikkat çekti.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке