Gelderse kunst in het Rijksmuseum (28 november 2016) E13 - S02 * Ridders van Gelre

Описание к видео Gelderse kunst in het Rijksmuseum (28 november 2016) E13 - S02 * Ridders van Gelre

Het schilderij van de oversteek van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in 1672 bij Lobith, de originele prent van Maarten van Rossem uit 1540 en de schoentjes van de freule van Dorth die zij droeg tijdens haar executie in Winterswijk in 1799. Deze bijzondere stukken uit de Gelderse geschiedenis zijn niet in Gelderland te bewonderen, maar in Amsterdam.

De Ridders van Gelre maken in deze aflevering een inventarisatie van de 'Gelderse stukken' in de collectie van het Rijksmuseum.

Ridder Bas reist naar Amsterdam en onderzoekt hoe vaak Gelderland te zien is in de tentoonstellingen van het Rijksmuseum. Hij ontdekt dat de Vrede van Munster, waarmee de Tachtigjarige Oorlog van de Nederlandse republiek tegen Spanje ten einde kwam, door een Geldersman getekend is.

Ook komt hij een eerbetoon aan Gelderland tegen op een verrassende plek in de eregalerij, vlakbij de Nachtwacht.

Ridder René is ondertussen in Nijmegen. Het Rijksmuseum zegt dan wel het Nationaal Historisch Museum te zijn, maar hun verhaal begint pas in 1100 na Christus. Museum KAM in Nijmegen kan beschouwd worden als ons nationale historische museum over de Romeinse periode.

Nergens in Nederland zijn zoveel bodemvondsten uit de Oudheid gedaan als in Nijmegen en omgeving.

Zouden de Ridders een Gelders kunstwerk uit het Rijksmuseum mee kunnen krijgen, in ruil voor een Romeins kunstwerk uit Nijmegen?

Комментарии

Информация по комментариям в разработке