KDV 2 Beyannamesi Nasıl Doldurulur? KDV2 E-beyanname Düzenleme Kılavuzu

Описание к видео KDV 2 Beyannamesi Nasıl Doldurulur? KDV2 E-beyanname Düzenleme Kılavuzu

Bu e-beyanname kılavuzunda KDV 2 beyannamesi nasıl doldurulur anlattım. 2 numaralı Katma Değer Vergisi e-beyanname düzenleme.

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
►    / @aydin_tuzcu  

Kanalıma abone olarak yeni videolardan ilk siz haberdar olabilirsiniz:
►    / @aydin_tuzcu  

Udemy üstündeki kurslarıma ulaşabilirsiniz:
► Bilmeyene Muhasebe (Muhasebenin Mantığı - Teorik eğitim) (1.5 saat) ► https://www.udemy.com/course/muhasebe...
► Anlatımlı Muhasebe Kayıtları (Örnekli Çözümler) (12 saat) ► https://www.udemy.com/course/muhasebe...
► Mali Tablolar Analizi (3 saat) ► https://www.udemy.com/course/mali-tab...

İkici sekmeye, yani "kesinti yapılan satıcılar" sekmesine bakalım. Burada ilk önce "tevkifat" kavramını bilelim. Tevkifat kısaca vergi kesintisi demektir. KDV tevkifatı ise, devletin belirlediği bazı iş kollarında devlet, hesaplanması gereken KDV'nin tamamını satıcının hesaplamasını istemez. KDV hesaplamasını, belirlenen bazı oranlar üzerinden, kısmen de alıcının yapmasını ister. Alıcı ise kesinti yaptığı bu KDV kadar tutarı satıcıya ödemek yerine devlete öder. Bu tarz, oran üzerinden yapılan KDV kesintisine kısmı tevkifat denir. Bir de tam tevkifat kavramı vardır. Tam tevkifatta alıcı olan taraf, aslında satıcının hesaplaması gereken KDV'nin tamamını hesaplar. Bu durum, satıcının KDV mükellefi olamadığı veya olmasının gerekmediği, halbuki yapılan işin KDV'nin konusuna girdiği ve bu görevin KDV mükellefi olan alıcının omzuna KDV sorumlusu olarak yüklendiği zaman meydana gelir. Örneğin KDV mükellefiyetinden muaf bir bireyden veya yurtdışında mukim bir satıcıdan alış yapılması gibi. KDV2 beyannamesini beyan eden alıcı, yani biz, bu tarz tevkifatlı işlemlere konu satıcıları burada listeleriz.

Vergi bildirimi sekmesini de dolduralım. Burası tam tevkifat ve kısmi tevkifat uygulanan işlemlere ait bildirimler olarak iki kısımdır.

101 nolu kod yabancı firmalardan alışlarımızın toplamı için kullanılacak.
102 nolu kod, Gelir Vergisi Kanunu'nun 18. maddesi kapsamınca listelenen; çeşitli sanatçılar, bilgisayar programcıları, gazeteciler, yayıncılar ve bazı diğer tanımlı dallarda serbest meslek faaliyeti yürütenlerden alışlar için kullanılır.
103 nolu kod, KDV mükellefi olanların, KDV mükellefi olmayanlardan, gayrimenkuller hariç, ticari işletmeye dahil olmayan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’nci maddesinde sayılan mal ve hakların kiralama işlemleri için kullanılır.
104 nolu kod, KDV mükellefi olmayan ve reklam işindeki gerçek veya tüzel kişilerden alışlar için kullanılmalıdır.
105 nolu kod, tarım ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını ve teslimini sağlayan ürün senetleri vasıtasıyla satş yapanlardan satın almalarda kullanılır.
150 Diğerleri kodu, yukarıdaki kodlardan hiçbirine uymayan ancak yine de tevkifat yaptığımız satıcılardan alışlar için kullanılacaktır.

Dönem içindeki tam tevkifat uygulanan işlemleri buraya yazalım. Bir önceki, yani "kesinti yapılan satıcılar" sekmesinde listelediğimiz satışlardan, tam tevkifat kapsamından hangi işleme uyanlar varsa buraya toplam halde gruplandırarak yazalım. İşlem türünü zaten seçmiştik. Matrah toplamını yazarız. Menüden KDV oranını seçeriz. Katma değer vergisi ise yazdığımız matrah ve seçtiğimiz oran üstünden otomatik olarak hesaplanır. Vergi toplamı ise program tarafından toplanır.

İkinci kısımda, varsa kısmi tavkifat uygulanan işlemlerin toplamlarını işlem türü bazında listeleyeceğiz. İşlem türü ekranı üstündeki ilk sütunda işlemim kodunu, ikincisinde adını ve son sütunda ise idare tarafından belirlenmiş tevkifat oranını göreceksiniz. Doğru işlemi seçtikten sonra "seç" düğmesine tıklarız.

"Vergi bildirimi" sekmesinin dibindeki toplamlara etki eden bir unsur daha var. O da "ilave edilecek katma değer vergisi"dir. KDV1 beyannamesinde de bu satır vardır ve orada fonksiyonu çok nettir. Fakat KDV 2 beyannamesi üstündeki "ilave edilecek katma değer vergisi" hakkında çok net bir bilgiye ben ulaşamadım. Zaten vergi sorumlusu olarak ilave edilebilecek KDV kapsamı biraz yersiz ve muallak görünmektedir. Net bilgisi olan arkadaşlarımız geçerli bir kaynak linkiyle yorumlara yazarlarsa sevinirim. Yeminli mali müşavirinizden aksi bir görüş almadığınız sürece burayı boş bırakmanızı öneririm.

Bu videonun içeriği:
0:00 KDV2 beyannamesi (giriş)
1:41 KDV2 - Genel bilgiler kulakçığı
6:14 KDV2 - Kesinti yapılan satıcılar
8:45 KDV2 - Vergi bildirimi
12:33 KDV2 - Düzenleme bilgileri

#kdv #kdv2 #ebeyanname

Комментарии

Информация по комментариям в разработке