Paşabağ Rahipler Vadisi Peri Bacaları Oluşumu Kapadokya 4K UHD

Описание к видео Paşabağ Rahipler Vadisi Peri Bacaları Oluşumu Kapadokya 4K UHD

ISBN 978-605-88104-0-2
Paşabağ Rahipler Vadisi Peri Bacaları Oluşumu Kapadokya 4K UHD
Paşabağları ve Zelve Ören Yeri, 1 km. uzaktaki peribacaları en iyi Zelve ören yerinden görülmektedir. Burada ayrıca Aziz Simeon adına yapılmış şapel ve birçok kaya mekânları bulunmaktadır. Paşabağları'nın daha ilerisinde Göreme-Avanos karayolundan 2 km. içerde olan ve 3 vadiden oluşan Zelve ören yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. 9. ve 13. yüzyıllarda Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden birisi olmuştur. Balıklı, Üzümlü ve Geyikli kiliseler vadinin en önemli kiliseleri olup ikonoklastik dönem öncesine aittir.
1952 yılına kadar iskân edilmiş vadide manastırlar, kiliseler, yerleşim yerleriyle, tünel, değirmen, cami gibi yapılar bulunmaktadır.
Nevşehir Göreme milli parkı sınırları içerisinde, Göreme yolundan Zelve yolu sapağına girerek ulaşılabilir. Zelve vadisi olarak ta bilinir.
Paşabağı, sahip olduğu peri bacaları oluşumları ile özelleşiyor. Peri bacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisi aynı zamanda da peri bacası oluşumu ve gelişiminin en iyi gözlenebildiği yerlerden birisidir. Paşabağı çevre düzenleme projesiyle, giriş çıkışların kontrol altına alındığı, sahip olduğu turizm potansiyeli doğrultusunda ihtiyaç duyulan ziyaretçi karşılama merkezinin şekillendiği ve yürüme yollarının düzenlendiği bir ören yeri girişine sahiptir.
Avanos - Göreme yolundan Zelve istikametine döndükten bir süre sonra Zelve'ye varmadan hemen önce Paşabağ Vadisi'ne gelirsiniz. Kapadokya bölgesinde yol üzerlerinde nerede hediyelik eşyalar satan yerler veya parketmiş otobüsler görürseniz orada mutlaka ilginç bir şeyler vardır.
Paşabağ Vadisi de böyle bir yerdir. Kapadokya bölgesinde benzersiz olan mantar formundaki enteresan Peribacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisi aynı zamanda da Peribacası oluşumu ve gelişiminin de en iyi gözlenebildiği yerlerden birisidir. Ayrıca yürüyüş yolları da peribacalarının arasından geçtiği için burada yürüyüş yapmak da oldukça zevklidir.
Peribacalarını bir bütün olarak düşünüp boşlukları hayalinizde doldurursanız karşınıza dağ yamacı gibi bir şekil çıkar. Bu yamacın yıllar boyunca aşınması nedeniyle de gördüğünüz şekiller oluşur. Sol taraftaki peribacaları en yaşlıları, sağdakiler ise daha genç peribacalarıdır.
Yıllar sonra soldakiler iyice aşınarak kaybolacak, sağdaki bitişik olanlar ise birbirlerinden ayrılıp soldakiler gibi tek tek peribacaları olacaklar. Bu peribacası şekillerinin oluşmasının en büyük nedeni siyah olarak görünen üst katmanın beyaz olarak görünen alt katmandan daha sert olmasıdır. Alt katman daha yumuşak olduğu için daha çok aşınır ve şapka şekli oluşur.
Bu peribacalarının içi ve üst bölümleri bir zamanlar münzeviler ve keşişler tarafından korunma ve inzivaya çekilme maksatlı kullanılmış. Paşabağ bir nevi dünyadan eli ayağı çekme mekanı olarak kullanılması nedeniyle Rahipler Vadisi olarak da bilinir.
Keşişler burada inzivaya çekilmekte çok haklılar. Ortamın etkileyeici atmosferinden olsa gerek bu ilginç yapıların arasında insanın içini garip bir huzur kaplıyor. Vadinin içlerine doğru gittikçe sanki gerçek dünyadan kopup farklı bir dünyaya geçiş yapıyorsunuz.
Giriş tarafından belli olmuyor ama peribacalarının içlerine oturma alanları, şapeller, mutfaklar oyulmuş. Giriş tarafından fark edilmemesinin nedeni yaşam yerlerini daha güvenli hale getirmek için geçişlerin girişe ters tarafa doğru yapılmış olması.
Merdivenler küçük bir şapele çıkıyor. Ben de içerinin videolarını çekmek için merdivenleri çıkıyorum. Sağdaki kapıdan şapel kısımına geçiliyor. İçerinin duvarları resimlerle süslenmiş. Soldaki duvarın üzerinde de çeşitli yazılar var.
Şapelin kapısından böyle hoş bir manzara videosu daha çekip aşağı iniyorum. Muhtemelen geziniz boyunca birçok merdivenden inip çıkacaksınız. Merdivenlerden çıkması kolay ancak iniş o kadar basit olmayabiliyor. Gözlemlediğim kadarıyla insanlar genellikle normal merdivenden inermiş gibi düz iniyorlar ama çıkar gibi ters olarak inilirse daha kolay ve güvenli inildiğini düşünüyorum.

--------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan SÖKMEN
Çekim Tarihi : 30.07.2015
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 23.09.2015
Video Prodüksiyon Yapım,
Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
   / mehmetsokmen1  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке