ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE KÖPEK NECİS Mİ ? KÖPEK NEDEN HARAMDIR ŞAFİİ MEZHEBİ - TAHA CENGİZ

Описание к видео ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE KÖPEK NECİS Mİ ? KÖPEK NEDEN HARAMDIR ŞAFİİ MEZHEBİ - TAHA CENGİZ

Allah ﷻ ayeti kerimede şöyle buyurmuştur;
" Yerde olanların tümünü sizin için yaratan O'dur. " (En'am/29)

Hayvanlarda asl olan temizliktir. çünkü hayvanlar insanların yararı için yaratılmıştır dolayısıyla da onlardan yararlanmak için tamamıyla temiz olmaları gerekir.
ancak nass ile sabit olan köpek, domuz ve bunların bileşenleri (yani onların birleşerek doğurduğu hayvanlar) necistir. çünkü bu konuda delil vardır.

Hazreti peygamber ﷺ şöyle buyurmuştur;
" Birinizin kabını köpek yaladığında kabın temizlenmesi, birincisi toprakla olmak üzere yedi kere yıkamakla olur. " ( Müslim, Tahâret, 649, Buhârî, 170)

• Bu hadisden köpeğin ağzının necis olduğu anlaşılır. Dil, köpeğin en temiz yeri hatta hayvanın ağız kokusu açısından en temiz yeridir. çünkü sürekli dilini çıkararak nefes alır. dil böyle olduğuna göre diğer organlar haydi haydi (evleviyetle) necis olur.. Bu necasete salyası, teri, gözyaşı, idrarı, dışkısı vs de dahildir.

• Domuzun necasetinin delili ise Allah ﷻ şu ayeti dir. "... veya domuz eti. çünkü o pistir(necistir). ( Enam/145)

•~| NECASETİN TEMİZLENMESİ

Köpek ve domuzun necaseti hadis-i şerifde de geçtiği üzere biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanmakla geçer. Kullanılan toprağın sade, temiz ve teyemmümde kullanılmamış olması şarttır.

° Bu yedi yıkamanın altısı sade su biri de toprakla karışık olması gerekir. toprakla yıkamanın sonuncu olmaması yani ilk altı yıkamanın içinde olması sünnettir.

Yıkama şekli şöyledir;
Bulandırılıncaya kadar toprak bir suyun içine atılır, karıştırılır sonra da necis olan yerin üzerine akıtılır. Ya da toprak elin içine konulup yukarıdan necis yerin üzerine akacak şekilde eldeki toprağa su dökülür sonra da altı defa temiz suyla yıkanır.

•~| TOPRAK DIŞINDA BİRŞEYLE TEMİZLENİR Mİ?


En güçlü görüşe göre üşnan otu veya sabun gibi başka maddeler toprak yerine geçmez.

zayıf görüşe göre sabun toprak yerine geçer. veyahut da zaruret halinde Maliki mezhebi taklid edilebilir Zira Maliki mezhebine göre köpek necis değildir.
Ancak bu keyfî olmamalıdır.!


Köpek ve ona dokunan yer kuru ise kişi necis olmaz zira bir genel fıkıh Kaidesi olarak "kurudan kuruya necaset geçmez. " yani köpek kuru iken kuru elinize değse veya kuru elbiseye değse necis olmaz yeterki kılı kalmaması için bir defa silkelensin bu yeterli olur. Ancak halkın arasında köpek kuru da olsa harammış gibi algısı vardır.

Resulullah (ﷺ) buyurdular ki: "Melekler, içerisinde köpek ve timsaller(resim) bulunan eve girmezler."
{Kaynak : Buhârî, tirmizî, nesai}


" Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki:
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: "Sürü veya av veya ziraat köpeği dışında bir köpek besleyen kimsenin ecrinden her gün bir kırat eksilir." (Kaynak : Buhari, Müslim, , Ebu Davud, Tirmizi, Nesai)

• Bazı rivayetlerde iki bazılarında ise bir geçmektedir bunun sebebi köpeğin zararına göre değişir diye yorumlanmıştır.

Bu hadis-i şerifden de anlaşılacağı gibi imam Nevevi av yapmak için, hayvan sürüsünü, ekinleri veya geçidi(sınırı) korumak için köpek edinmek caizdir.

şafii mezhebi köpek beslemek,
şafii mezhebi,
şafii mezhebinde köpek neden haramdır,
şafi mezhebinde köpeğe dokunmak haram mıdır,
evde köpek beslemek günah mıdır,
evde köpek beslemek günah mı,
köpek beslemek haram mı,
evde köpek beslemek haram mı,
köpek beslemek caiz mi,
köpek beslemek günahmı,
köpeğe dokunmak haram mıdır,
kopek beslemek haram mıdır,
şafi mezhebi köpek neden haram,

#şafii #köpekbesleme #köpek

Комментарии

Информация по комментариям в разработке