Putea să facă o carieră strălucită în ţara care o adoptase, Canada. Îi mergea bine acolo, avea un loc de muncă, chiar câştiga destul de bine, dar a vrut acasă, în ţara în care s-a născut. Şi nu ori unde, ci, la ţară, într-o casă cu miros de ceaiuri şi gutui puse în geam, exact ca în poveştile bunicilor.
Unei arhitecte de profesie, născută in Romania, dar care și-a petrecut 12 ani în Canada unde a muncit, i-a venit ideea de aşi construi o casă pe gustul ei. Sătulă de betoane şi oraş, de sticlă şi asfalt - de tot ceea ce înseamnă arhitectura agresivă a zilelor noastre, Ileana Mavrodin, şi-a încheiat socotelile cu Canada, şi-a luat bagajul şi s-a oprit acasă, la Timişoara.
Arhitecta cu nume de prinţesă valahă, Mavrodin, a ajuns la Timişoara, dar fiindcă şi aici a dat tot de betoane şi asfalt, în 2004, după ce a citit o carte legată de arhitectura ecologică, i-a venit în minte ideea ,,Casei-Verzi". Această idee, i-a schimbat viaţa şi destinul. Visul Ilenei a fost să introducă cob-ul ca alternativă de construcție ecologică în România. Cob-ul este un amestec de pământ argilos, paie şi nisip. Acesta se prepară într-o pastă semisolidă şi din el se construiesc pereţii construcţiilor. Din acelaşi amestec, în satele româneşti de dinainte de 1970, se prepara văiuga sau chirpiciul cum i se spune în Moldova. În Banat, construcţiilor din acest amestec, li se spune ,,case din pământ crud".
Информация по комментариям в разработке