Τι Επιστήμη είναι τα Οικονομικά; [Σκόρπιες Σκέψεις]

Описание к видео Τι Επιστήμη είναι τα Οικονομικά; [Σκόρπιες Σκέψεις]

📩 Δωρεάν Εγγραφή στο MarketShots ⤵
https://www.moneyminority.com/newslet...

📝 Διάβασε περισσότερα στο Blog ⤵
https://www.moneyminority.com/ksekina...

💪 Δες το επόμενο Video τώρα στο Patreon ⤵
  / moneyminority  

————————

🧪 Τι είδους επιστήμη είναι τα οικονομικά;
Hard ή Soft science; 👇

🙏 Έναυσμα για το συγκεκριμένο θέμα έδωσε ο φίλος "someone" σε μία συζήτηση που είχαμε στα σχόλια ενός προηγούμενου video στο κανάλι του MoneyMinority.

Στο πανεπιστήμιο τα οικονομικά διδάσκονται κυρίως ως μία μαθηματικο-κεντρική επιστήμη όπου τείνουμε να τροφοδοτούμε φόρμουλες με δεδομένα και αυτές να μας υπαγορεύουν τις επόμενες μας κινήσεις.

Χαρακτηριστικά, ακόμα θυμάμαι το πόσο μου έκαιγε το μυαλό η οικονομετρία τις “ένδοξες” εκείνες μέρες φοίτησης στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Anyway…

📈 Η μεθοδολογία που αναφέραμε ισχύει στις επενδύσεις όπου είθισται το ύψος των κεντρικών επιτοκίων να συνδέεται άμεσα με τις αποτιμήσεις των μετοχών.

💰 Ισχύει στην αποταμίευση όπου είθισται να βάζεις στην άκρη τουλάχιστον το 10% του μισθού σου κάθε μήνα.

⛑️ Ισχύει και στα προσωπικά οικονομικά όπου είθισται να διατηρείς ένα κεφάλαιο εκτάκτου ανάγκης με τα μηνιαία έξοδα σου για τουλάχιστον 3 μήνες.

Και όπως μας λέει και ο Housel στο Phychology of Money: Καμία από τις προηγούμενες τακτικές δεν είναι λάθος -
Το γεγονός ότι δεν είναι λάθος, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι θα τις κάνουν πράξη και στην πραγματικότητα.

Και όπως σίγουρα θα έχεις διαπιστώσεις πολλές φορές: Το να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις από το να το κάνεις και στην πραγματικότητα , διαφέρει παρασάγγας…

🏛️ Οι κλασικοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος είναι ένα ορθολογικό ον το οποίο ΠΑΝΤΟΤΕ κάνει τις καλύτερες επιλογές ώστε να μεγιστοποιήσει την χρησιμότητα του.

Μετά ήρθε ο Kahneman με τον φίλο του τον Amos και με μία σειρά από ψυχολογικά πειράματα βάλθηκαν να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο οι άνθρωποι λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις.

🏆 Η ανακάλυψη τους αυτή, τους χάρισε ένα Νόμπελ οικονομικών και επιβεβαίωσε αυτό που μέχρι τώρα όλοι έβλεπαν μπροστά τους, αλλά κανείς δεν παραδεχόταν:

Οι άνθρωποι δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοί να λαμβάνουν πάντοτε ορθολογικές αποφάσεις.

Αρκετές, αν όχι τις περισσότερες, φορές πέφτουν θύματα προκαταλήψεων και λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις οι οποίες βασίζονται περισσότερο στο συναίσθημα παρά στη λογική.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις, λοιπόν, την επιστημονική μέθοδο για να μοντελοποιήσεις τα οικονομικά όταν τα υποκείμενα στο πείραμα σου είναι μη-λογικοί άνθρωποι οι οποίοι κυριαρχούνται από συναισθήματα και άναρχες συμπεριφορές;

🆚 Και έτσι λοιπόν ξεκινάει μία μεγάλη μάχη ανάμεσα σε δύο σχολές της οικονομικής θεωρίας:

Τους Κεϋνσιανούς και τους Αυστριακούς.

ΟΙ Κεϋνσιανοί θα σου πούνε πως μέσω στατιστικών μοντέλων μπορούμε να ερμηνεύσουμε την οικονομία οπότε η κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία ώστε να στρώνει τα πράγματα όταν αυτή υποαποδίδει.

Τα δύο βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί:

📌 Η δημοσιονομική πολιτική όπου το κράτος λειτουργεί ως κάποιος που εισπράτει και ξοδεύει ώστε να τονώνει τα σημεία της οικονομίας που θεωρεί ότι χρειάζονται τόνωση

Και Η νομισματική πολιτική: με την οποία οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν το κόστος αλλά και τη συνολική ποσότητα χρήματος στην οικονομία.

Από την άλλη, οι Αυστριακοί θεωρούν ότι οι κρίσεις στην οικονομία δημιουργούνται ακριβώς από αυτή την παρέμβαση του κράτους και των κεντρικών τραπεζών πάνω στην προσπάθεια τους να τις αποφύγουν.

Δεν πιστεύουν ότι μία μεμονωμένη οντότητα είναι ικανή ώστε να ρυθμίσει και να διαχειριστεί το σύνολο της οικονομίας.

Οι μεταβλητές είναι απλά τόσες πολλές που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτορυθμιστεί μόνη της μέσω της προσφοράς και της ζήτησης παρά μέσω κάποιας εξωτερικής παρέμβασης.

🤔 Άρα που καλίγουμε;

🥊 Οι Κεϋνσιανοί βλέπουν τα οικονομικά ως hard science η οποία επιδέχεται λύσης - όπως ακριβώς θα προσπαθούσαμε να λύσουμε ένα μαθηματικό ή στατιστικό πρόβλημα.

🥊 Στην άλλη πλευρα, οι Αυστριακοί θεωρούν ότι όσο περισσότερο προσπαθείς να μπαλώνεις τρύπες και προβλήματα στην οικονομία τόσα περισσότερα τείνεις να δημιουργείς.

🫵 Εσύ τι πιστεύεις;

Έλα να συζητήσουμε στα σχόλια!

————————
♥️ Sharing is Caring!
Μοιράσου αυτό το Video με τους φίλους σου και βοήθησε τους να μάθουν περισσότερα σχετικά με το Bitcoin.

🎈Like, Share & Subscribe
Βοηθάει το Video να ανέβει στον αλγόριθμο και μου δίνεις κίνητρο να συνεχίσω να φτιάχνω και άλλα

Комментарии

Информация по комментариям в разработке