KAMU TAŞINMAZLARINDA ECRİMİSİL SORUNLARI

Описание к видео KAMU TAŞINMAZLARINDA ECRİMİSİL SORUNLARI

Taşınmaz hukuku bakımından haksız zilyedin taşınmazı bizzat kullanması suretiyle maldan yararlanması durumunda, taşınmazı haksız olarak kullanan zilyedin ödeyeceği tazminat “Ecrimisil”olarak tanımlanır.
Ecrimisil uygulaması bakımından özel mülkiyette olan taşınmazlarla, kamu taşınmazları arasında farklı hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Özel mülkiyete tabi olan taşınmazlar bakımından Medeni Kanun hükümleri uygulanmaktayken, kamu taşınmazları bakımından Medeni Kanun hükümleri yedek düzenleme olmak üzere 2886 sayılı Devlet ihale Kanunu ve bu Kanun uyarınca yürürlüğe konulmuş olan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik uygulanmaktadır.
Halen yürürlükte bulunan Hazine Taşınmazlarının idaresi Hakkında Yönetmelik ecrimisili Hazine taşınmazının idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak idarece talep edilen tazminat olarak kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili idarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır.
Kanun ve Yönetmelik Hükümleri göz önünde bulundurulduğunda ecrimisilin unsurlarından bahsedecek olursak:
• Kamu taşınmazı olmalıdır.
• İzinsiz işgal veya tasarruf bulunmalıdır.
• Zarar olması şart değildir.
• İşgalcinin kusuru aranmaz.
• İdarece talep şart değildir.
Devletin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar tapuda Hazine adına tescilli taşınmazlar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmaz ise Medenî Kanun ile diğer Kanunlarda Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu belirtilen yerlerdir. Yönetmeliğe göre hem özel taşınmazlar, hem de hüküm ve tasarruf altında olan taşınmazlar hazine taşınmazıdır. Bu durumda 2886 Sayılı Yasa’nın75.maddesi hazine taşınmazları hakkında uygulanacaktır.
Buna göre 2886 Sayılı Yasa’ya göre ecrimisil talep edebilecek idareler Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Belediyelerdir. Vakıflar Genel Müdürlüğü 27.02.2008 tarihinden sonraki işgaller için, Belediyeler ise 03.07.2005 tarihinden sonraki işgaller için 2886 Sayılı Yasa hükümlerine göre ecrimisil talep edebileceklerdir. Bu tarihten önceki dönemlere ilişkin ise özel şahıs taşınmazlarının işgali durumundaki hal söz konusu olup, ancak özel hukuk hükümlerine göre talep mümkündür. Yasa değişikliğinden sonra 2886 Sayılı Yasa’nın düzenlediği idare hukuku hükümlerinin uygulanması mümkün olup, özel hukuk hükümlerinin uygulanması ise seçimlik olarak mevcuttur.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке