Yurtdışında İş Bulmak | Yurtdışında Çalışmak

Описание к видео Yurtdışında İş Bulmak | Yurtdışında Çalışmak

Yurtdışında nasıl iş bulunur? Yurtdışında çalışmak için ne yapmak gerekir? Yurtdışında kariyer yapmak için izlemeniz gereken 5 ana tavsiyemiz var.

İş Alanı Bazında En Çok Gidilen Ülkeler: https://bibaskayakalilar.com/yurtdisi...

#yurtdisindayasamak #yurtdisindacalismak #yurtdisindaisbulmak

Yurtdışında çalışmak ve yaşamak birçok kişinin hayali. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız ankete verilen cevaplar da öğrencilerin yurtdışı hayalini çok net bir şekilde gösteriyor. İster eğitim amaçlı olsun, ister çalışma amaçlı, hatta kısacık bir turistik gezi için bile olsa yabancı bir ülkeyi deneyimlemek, orada yaşamak büyük bir keyif ve birçoklarımızın en büyük hayali. Şu bir gerçek ki binlerce insan Türkiye’den kalkıp bu hayali çok başarılı bir şekilde gerçeğe dönüştürüyor.
Peki, bu kişiler bunu nasıl başarıyor. Bu sorunun cevabı için hem kendi araştırmalarımızı hem de yıllar içinde yapılan önemli araştırmaları bir araya getirdik. Bu doğrultuda bu videomuzda yurtdışı kariyeri yapan mezunlar hangi stratejileri izliyorlar, üniversite okurken yurtdışı kariyer için nelere dikkat etmeliyiz, ne gibi özelliklere sahip olmak avantaj, hangi iş sahalarında daha fazla yurtdışı potansiyeli var, ülkemizden en çok hangi ülkelere gidiliyor gibi kritik soruların cevaplarını tek tek vericez.

Yapmış olduğumuz mezun araştırmalarımızda gördük ki mezunlar yurtdışında kariyer için 5 ana strateji izliyor.
Bu stratejileri bilmeniz planınızı şimdiden yapmak için önemli.
Birinci ve en sık kullanılan strateji ile başlayalım.
İlk strateji: Eğitim amaçlı yurtdışına gidip sonra çalışmaya başlamak. En en sık gördüğümüz yöntem bu arkadaşlar. Bu nasıl yapılıyor? Çoğu kişi önce yüksek lisans ya da doktora bahanesiyle yurtdışına gidiyor, hatta bunun bir adım öncesi de var, öğrenciler lisanstayken erasmus ya da exchage programlar ile bir yerlere gidiyorkar. Gittikleri üniversitede network yapıyorlar. Ardından Türkiyedeki üniversiteden mezun olduktan sonra genelde aynı okula bu sefer yüksek lisansa başvuruyorlar. Hocalarla da tanıştıkları için yüksek lisansa kabul almaları da kolay oluyor. 2 yıllık yüksek lisans yaparken de özellikle ikinci sınıfta yoğun bir şekilde iş arayışına geçiyorlar ve çoğu da buluyor. Unutmayın bir ülkeye eğitim nedeniyle gittiğinizde uzun süreli oturma izni alırsınız. Ardından işverenleri ikna edip çalışma izni almanız da kolaylaşır. Gördüğümüz mezunların önemli bir kısmı bu taktiği kullanıyor.. İlla bir şirkette çalışmak değil, üniversite de araştırma görevliliği, öğretim görevliliği gibi işler ile de yani aslında akademik kariyer ile de kazanç sağlamaya başlayanlar çok. Yani bu stratejide kilit nokta yüksek lisans gibi bir eğitim ile yurtdışına çıkmak ve orada uzun süreli kalıp fırsatları kollamak. Özellikle yüksek lisans başvuruları 4. Sınıfta yapıldığını, niyet mektubu, referanslar, ingilizce yeterlilik sınavı, GRE ya da Gmat skorları gibi üniversiteden üniversiteye değişen kriterler olduğunun altını çizelim.
İlk madde kesinlikle dikkate almanız gereken bir strateji, gelin ikinci stratejiye bakalım.
İkinci önemli yöntem, mezun olur olmaz Türkiyedeki yabancı firmalarda çalışmaya başlayıp daha sonra aynı şirketin yurtdışı ofiseine geçmek. Global bir firmada çalışıyorsanız o firmanın avrupa amerika hatta asyadaki diğer merkezlerine çalışmak için geçiş yapma fırsatınız olur. Mezunların önemli bir kesimi bu yöntemi kullanıyor. Bu hem işveren hem de sizin için çok güvenilir bir yöntem. Çünkü firma sizi tanıyor: yeteneklerinizi, yetkinliklerinizi, neyi nasıl yaptığınızı biliyor. E siz de firmayı tanıyorsunuz, sadece ülke değiştiriyorsunuz, bu da adaptasyonu her iki taraf için de çok kolaylaştırıyor. Bizim örneğin Sony de çalışan bir arkadaşımız, Barcelonadaki Sony e geçti ya da Unilerverde çalışan başka bir arkadaşımız londraya gitti. Böyle örnekler çok var. Tabi Türkiyede olup global bir şirkete girmek kolay değil. Unutmayın, bunun en iyi yöntemlerinden biri üniversitedeyken mümkünse global şirketlerde staj yapmak. Yani ilk maddede olduğu gibi üniversitede yapacaklarınız bu kariyer yolu için de kritik.
En sık gördüğümüz üçüncü strateji ise:
Yine Türkiyede yabancı bir firmada çalışmaya başlayıp sonra yurtdışındaki başka bir firmaya transfer olmak. Unutmayın global bir firmada çalışırsanız yabancı firmalar, sizi ya da okulunuzu tanımasa bile çalıştığınız global firmayı tanıdığı ve güvendiği için sizi tranafer etmek isteyecektir. Bunun de çevremizde çok güzel örneklerini görüyoruz. Örneğin istanbulda Intel ya da IBM de çalışan biri gidiyor İrlanda dublindeki Google genel merkezinde ya da Amsterdam daki microsoftta çalışabiliyor. Bu taktik de çok önemli, yeterki deneyim kazanıp o deneyimi firmalara çok iyi anlatın.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке