MOECIU DE SUS, TARA BARSEI, TRANSILVANIA, UNA DINTRE LOCATIILE MONTANE CU CELE MAI FRUMOASE PEISAJE

Описание к видео MOECIU DE SUS, TARA BARSEI, TRANSILVANIA, UNA DINTRE LOCATIILE MONTANE CU CELE MAI FRUMOASE PEISAJE

Moeciu este o comuna in judetul Brasov, Transilvania, Romania, formata din satele Cheia, Drumul Carului, Magura, Moieciu de Jos (resedinta), Moeciu de Sus si Pestera.

In ultimii ani s-a dezvoltat mult turismul rural in zona, un factor favorabil fiind si apropierea de Castelul Bran. Comuna Moeciu este una dintre cele trei comune administrative care alcatuiesc Zona Bran: Bran, Moeciu, Fundata.

Comuna a luat fiinta, in actuala componenta administrativa, in anul 1968 cand in Romania s-a facut reforma administrativa. Este alcatuita din sase sate, fiind comuna cu cele mai multe sate din zona Bran, dupa cum urmeaza: Moeciu de Sus, Cheia, Moeciu de Jos, Drumul Carului, Pestera, Magura. Sediul administrativ al comunei Moeciu este in satul Moeciu de Jos.

Comuna Moeciu este situata in Tara Barsei, care nu este altceva decat extremitatea sud-estica a celei mai mari depresiuni intramontane din Romania. Depresiunea Brasovului si care ocupa extremitatea sud-estica a judetului cu acelasi nume. Fata de municipiul Brasov, comuna Moeciu este situata la 28 de km pe soseaua care leaga Brasovul de Campulung Muscel si Pitesti, fiind una dintre cele mai vechi cai de comunicatie de pe teritoriul romanesc, cunoscuta chiar inainte de ocuparea Daciei de catre romani, in anul 106 dupa Hristos. Acest vechi drum comercial si militar lega, in vremea ocupatiei romane, localitatile Cumidava (Rasnov) de Jidava (Poenari de Muscel), iar in evul mediu era principalul drum de legatura dintre Transilvania si orasele muntene de la Dunarea de Jos. Pe teritoriul comunei Moeciu, in satul Pestera, sapaturile arheologice au scos la iveala urme de locuire din perioada paleolitica, mai precis din paleoliticul superior. Tot in raza comunei Moeciu, in satul Drumul Carului, sapaturile arheologice efectuate cu cativa ani in urma de catre profesorul Stelian Cosulet, au scos la iveala urmele unui castru roman care se pare ca intregea sistemul de fortificatii romane din Dacia, cunoscute sub numele de limesul transalutan. Tocmai datorita importantei sale deosebite, dupa ocuparea Transilvaniei de catre regalitatea maghiara, aceasta a dispus construirea castelului de la Bran, ca punct inaintat de paza si aparare in trecatoarea Branului.

Din punct de vedere geografic, comuna Moeciu este situata in culoarul depresionar Bran - Campulung Muscel, care are inaltimea cea mai mare in Pasul Giuvala de pe teritoriul comunei Fundata (1235 m.), culoar depresionar strajuit pe latura sud-estica de Muntii Bucegi-Leaota (2504 m) si de Muntii Piatra Craiului la vest, supranumiti si ,,Perla Carpatilor romanesti". Aceste masive corespund de altfel cu hotarele comunei Moieciu spre aceste puncte cardinale, unde comuna Moieciu este invecinata cu judetele Prahova, Dambovita si Arges. Pe celelalte laturi vecinii Moieciului sunt satele Fundata si Sirnea din comuna Fundata, Simonul si Predelutul din comuna Bran si orasul Zarnesti. Satele comunei Moieciu sunt sate liniare si raspandite. Clima zonei este temperat continentala, cu ierni grele, cu veri mai scurte si racoroase, cu precipitatii variate care cad mai tot timpul anului si cu vanturi neregulate. Reteaua hidrografica este bine dezvoltata, toate raurile comunei fiind tributare raului Barsa afluent al Oltului.

Pana nu de mult timp, ocupatia principala a locuitorilor comunei Moieciu (care la ultimul recensamant al populatiei din 2002 atingea cifra de 5000 de locuitori), era agricultura de munte, accentul principal cazand pe cresterea animalelor. In ultimii ani o dezvoltare fara precedent a luat-o agroturismul care tinde sa devina principala activitate economica din toata zona Bran. De altfel, pe raza comunei Moieciu se afla unele dintre cele mai renumite pensiuni agroturistice din toata zona Bran.

#moeciudesus #transilvania #moieciudesus

Комментарии

Информация по комментариям в разработке