Tağutlara Muhakeme Olmamak - 1 | Veciz Dersleri 47 | Halis Bayancuk Hoca

Описание к видео Tağutlara Muhakeme Olmamak - 1 | Veciz Dersleri 47 | Halis Bayancuk Hoca

Tağutlara Muhakeme Olmamak - 1 | Veciz Dersleri 47 | Halis Hoca (Ebu Hanzala)

Diğer sosyal medya hesaplarımızdan yayınlamadığımız özel paylaşımlarımızdan güncel olarak haberdar olmak için linke tıklayarak WhatsApp hattımıza abone olabilirsiniz; https://bit.ly/2xHiHzN

Akaid derslerinde vela ve bera konusuna tağutlara muhakeme olmamak maddesi anlatılarak devam ediliyor.

9. Madde
Onların (hüküm talep etmek için) mahkemelerine gitmemek , onların hükmüne veya bazı hükümlerine razı olmamak, onların hevalarına tabi olmayı terk etmek, onlara herhangi bir işlerinde tabi olmayı terk etmek. Çünkü onlara tabi olmak, Allah’ın hükmünü ve Peygamberinin hükmünü terk etmek demektir.

10. Madde
Emrettikleri veya işaret ettikleri şeylerde kafirlere ve müşriklere uymamaktır.

Tağuta muhakeme olmamak
Tağut nedir?
Tağutun en genel tanımı Allah’ın dışında ibadet edilen her şeydir. Allah’ın (cc) kitabında ve sünnette tağut kelimesinin üzerine kullanılmış olduğu şeylere veyahut da Allah’ın (cc) özelliklerini zikrettiği ayeti kerimelerde, özelliklerini zikrettiği herhangi bir kurum, herhangi bir isim, herhangi bir taşta bulursan biz buna tağut deriz. Yani tağutun illa bir insan, illa bir kabir veya illa bir kanun, parlamento olmasına gerek yoktur. Tağut her kavmin Allah’ın dışında kendisine ibadet ettikleri şeydir.

Sana indirilene (Kur’ân) ve senden önce indirilen (Kitaplara) iman ettiğini zannedenleri görmedin mi? İnkâr etmekle emrolundukları hâlde tağuta muhakeme olmak istiyorlar. Şeytan onları (hakka geri dönüşü zor) uzak bir saptırmayla saptırmak ister. (4/Nîsa, 60)

Allah’ın (cc) şeriatını bir kenara bırakıp; beşerî kanunlara, örf ve âdetlere, töre ve yöresel inançlara, ezcümle İslam şeriatına göre sorunları çözmeyen bir merciye başvuranlar, inandıklarını söyleseler de onların imanı gerçek olmayıp zandan ibarettir.

Allah ve Resulü’nün dışında insanların muhakeme oldukları tüm kurumlar tağutturlar. Allah ve Resulü’nün dışında insanların arasındaki çekişmede hüküm verme mercii olarak kabul edilen insan, şahıs, kurum vesaire hiç fark etmez bunların hepsi birer tağutturlar.

Nisa suresi 60. ayette Allah’ın (cc) ve Resulü’nün dışında bir grup insan başka bir merciiye muhakeme olmuşlar. En önemlisi de bu insanlar kendilerini iman ehli kabul ediyorlar. Allah (cc) onların imanını zandan ibaret kabul edip, onların imanını yok sayıyor. Sen sana ve senden önce indirilenlere iman ettiklerini zannedenleri görmedin mi? Yani iman yok ama onlar iman ettiklerini zannediyorlar.

Nisa suresi 60. ayet;
1. Kafirlerden beri olmayı, onlara muhakeme olmamayı, sadece Allah’a ve Resulüne muhakeme olmayı gerektirir.
2. Onlara muhakeme olan insan Allah katında imanını zandan ibaret kılmış, her ne kadar o insan kendini iman ehli olarak isimlendirse de bu insan Allah nezdinde iman ehli olan bir insan değildir.

Nisa Suresi 60. ayetin nuzül sebebi
Bu ayeti kerimenin nüzul sebebi rivayetler değişik olmakla beraber bir münafık ile bir Yahudi aralarında çıkan bir çekişmede Allah Resulüne gelmeleri gerekirken Medine İslam Devleti’nde, o münafık şayet Allah Resulü’ne gelirse haksız olduğunu bildiği ve Allah Resulü de adaletle hükmettiğini, edeceğini bildiği için başka birine muhakeme olmak istiyor. Yani bu sorunu başka birine hakem olarak götürelim diyor. Rivayetlerde ya Kab İbni Eşref’e yani Yahudilerin tağutu veyahut da bir kahine (yani Araplar cahiliyesine gidip kendilerine muhakeme oldukları kahinlerden birine) gidelim diyor.

Lafızlar değişse de rivayetin ortak noktası iki insanın aralarında çıkan çekişmede Allah ve Resulü’ne değil de Allah ve Resulü’nün dışında herhangi bir insana veya herhangi bir kuruma yani Allah’ın ve Resulü’nün hükmü ile hükmetmeyecek herhangi bir kuruma gitmesidir. Bu da ayeti kerimede apaçık bir şekilde anlaşıldığı gibi, küfürdür.

Küfrün Karanlıklarından, Vahyin Aydınlığına…

Kanalımıza Destek Olmak İçin;
https://bit.ly/2MCiNmM

Tevhid Dersleri Kanalı için;
https://bit.ly/2K8UdYy

Tevhid Meali İçin:
https://tevhidmeali.com/

Bütün Videoları İzlemek İçin;
https://tevhiddersleri.org/

Dergilerimiz ve Kitaplarımıza Ulaşmak İçin:
http://tevhiddergisi.org/

İletişim:
+90 535 766 45 45

Şeri sorularınızı [email protected] mail adresi üzerinden sorabilirsiniz.

#Muhakeme #Tağut #Akaid

Комментарии

Информация по комментариям в разработке