ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ 200 χρόνια ελεύθερος

Описание к видео ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ 200 χρόνια ελεύθερος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ 200 χρόνια ελεύθερος
Ταινία Ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821
Λαμία: Η πόλη που τίμησε και τιμά τον Αθανάσιο Διάκο και τους αγωνιστές 1821 με τα πολλά μνημεία και τιμητικές και συμβολικές καταγραφές.
Η ARoTro Productions με χορηγό επικοινωνίας τον www.fonografos.net σας παρουσιάζουν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 μία ταινία αφιέρωμα στον μεγάλο Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Η ημερομηνία πρώτης προβολής είναι συμβολική καθώς ο μεγάλος ήρωας μαρτύρησε και πέρασε στην αιωνιότητα σαν σήμερα 23/4 πριν 200 χρόνια το 1821.
Τίτλος της ταινίας αφιέρωμα είναι «Αθανάσιος Διάκος, 200 χρόνια…ελεύθερος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη ΚαραντΖούνη.Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ξεκίνησε ως ιδέα το 2016 , τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2017 και ολοκληρώθηκε η ταινία τον Απρίλη του 2021.Η παραγωγή θεώρησε χρέος της να αποτίσει φόρο τιμής σε ένα τόσο μεγάλο ήρωα που έδρασε στην περιοχή της Ρούμελης και είχε τραγικό τέλος με τον μαρτυρικό του θάνατο στη Λαμία μετά την ιστορική μάχη της Αλαμάνας.
Η ιδέα ήταν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μέσω των ανθρώπων της τέχνης για να μεταδοθούν μηνύματα κοινωνικής αφύπνισης συνδυαστικά και σε αντιστοιχία με τις τωρινές εξελίξεις στη χώρα στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό επίπεδο και φυσικά φόρος τιμής με πρώτο αφιέρωμα στον Αθανάσιο Διάκο.
Ακούγονται τραγούδια αφιερωμένα στην μνήμη του από την συναυλία Διάκεια 2018 με τους Αρετή Κετιμέ, Ανδρέα Λάφη, Αγνή Καλουμένου και την ορχήστρα Εμμετρον.
Η ταινία αναφέρεται στην πορεία του Αθανασίου Διάκου από την νεαρή του ηλικία όπου έγινε διάκος στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Προδρόμου στην Αρτοτίνα Φωκίδας έως και το πασίγνωστο μαρτύριο του στη Λαμία με τον ανασκολοπισμό από τους Τούρκους.
Αρχικά η ιστορικός κα Ευθυμία Παπασπύρου, Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αθηνών, αφηγείται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Αθ. Διάκου και τονίζει ότι είναι το παλληκάρι όλης της Ελλάδας που θυσιάστηκε με τον τραγικό θάνατο για την ελευθερία της πατρίδας του.
Αναφέρεται επίσης στους ανθρώπους της τέχνης σε διεθνές επίπεδο και τις επιδράσεις του σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μέσω της τέχνης.
Στην συνέχεια η ιστορικός-ακαδημαϊκός ΑΠΘ κα Βασιλική Λάζου εξιστορεί τα γεγονότα για το πως πάρθηκε η απόφαση στις Κομποτάδες ώστε να σταματήσουν/καθυστερήσουν τους 9.000 τούρκους στα περάσματα της Οίτης και του Καλλιδρόμου και καταλήγει έως την σύλληψη του Διάκου.
Ο Φιλόλογος και ιστορικός κ. Δημήτρης Νάτσιος εξιστορεί το μαρτύριο του Αθανάσιου Διάκου στη Λαμία, που πιθανολογείται ότι βρίσκεται ο τάφος του, πότε έγινε το κενοτάφιο, πόσα χρόνια πέρασαν για τον ανδριάντα του ήρωα και ποιοι παραβρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της εκκλησίας η οποία τονίζεται από Μητροπολίτες της Φθιώτιδας ( αειμνήστου κ.κ. Νικολάου και κ.κ. Συμεών) για την πίστη και την φιλοπατρία του Αθ. Διάκου, καθώς και το προσκύνημα στο Κενοτάφειο.
Τι σημειώνει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός για τις αγιοποιήσεις ηρώων. Επίσης καλλιτέχνες προσδιορίζουν την πηγή έμπνευσης και σχολιάζουν την δημιουργία τους σχετικά με τον Αθ. Διάκο.
Επίσης το καλλιτεχνικό τμήμα της ARoTro, δεν αρκέστηκε στην παραγωγή της ταινίας αλλά και παρουσιάζει 4 πίνακες ψηφιακής τεχνοτροπίας - συμβολισμός με επίκεντρο να «αναδύει» συναισθήματα και ιδανικά των ελλήνων- και με θεματολογία:
«Η απόφαση»: Τα αιωνόβια πλατάνια στις Κομποτάδες καταθέτουν την δική τους μαρτυρία για την θαρραλέα και γενναία απόφαση και βαθιά πίστη στη σημαία, των τριών οπλαρχηγών για να σταματήσουν την μεγάλη στρατιά των Τούρκων που ήθελαν να καταπνίξουν την Ελληνική Επανάσταση. Γιατί όχι, κάθε πλάτανος και ένας οπλαρχηγός…
«Το πέρασμα»: Με λίγους αγωνιστές έπιασαν τα περάσματα στα βουνά, για να ανακόψουν το πέρασμα των Τούρκων, με κυριότερο αυτό της Αλαμάνας που διάλεξε να υπερασπιστεί ο Αθ. Διάκος. Το πέρασμα της Αλαμάνας, αν και τρέχεις με 200 επί της Εθνικής οδού, στο σημείο αυτό, η ιστορία είναι τόση δυνατή που σε γυρνά πίσω 200 χρόνια και σε αυτό το σημείο, βρίσκεται το ψηφιδωτό του Διάκου και από τα περάσματα σχηματίζεται ορθόδοξος σταυρός…
«Το μαρτύριο»: Το κενοτάφιο θυμίζει για πάντα το τραγικό μαρτύριο του Διάκου με το σουβλί αλλά και την υπέρμετρη γενναιότητα του να πεθάνει για την ελευθερία του προς την αιωνιότητα.
«Η υπόκλιση»: Άνθρωποι της τέχνης, πάνω στην εξέδρα, υποκλίνονται στο μεγαλείο του ήρωα Αθ. Διάκο και στο ασκέρι του, αποτείνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον υμνούν με τραγούδια αφιερωμένα σε αυτόν!
Ο Διάκος όπως σημειώνεται αποτελεί πλέον σύμβολο και μία ανυπέρβλητη φυσιογνωμία γενναιότητας που θυσιάστηκε για την ελευθερία και αντιπροσωπεύει όλους τους ανθρώπους που επιζητούν την παντοτινή ελευθερία.
Με την ηρωική του πράξη ο Αθανάσιος Διάκος εν έτει 2021, γιορτάζουμε τα 200 χρόνια ελευθερίας!
_____
Documentary film about the 200 years since the Greek War of 1821, and the great National hero, Athanasios Diakos.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке