#59: Successen beleid Trump bedreigen bestaansrecht van gevestigde belangen

Описание к видео #59: Successen beleid Trump bedreigen bestaansrecht van gevestigde belangen

Kees de Kort, economiecommentator bij BNR, in gesprek met Paul van Liempt over de wereldeconomie en het beleid van Trump.

--
Bekijk het artikel op onze site: http://voordeommekeer.nl/digitaliseri...
----

Inmiddels zijn we tien jaar na de financiële crisis. De economie is langzamerhand aan het herstellen. Hoe zien de komende paar jaren er uit? Kees de Kort is er niet gerust op: "De ESB kwam laatst met mooie cijfers over de Nederlandse economie maar heeft geen woord vuil gemaakt aan de grootste verstoorder van de economie: de ECB."

"We vergeten", verzucht De Kort, "dat het economisch beter gaat ómdat we leven op goedkoop geld." Door de lage rente kunnen we nu heel goedkoop geld lenen, maar zodra de rente weer naar 3 of 4 procent gaat dienen de problemen zich weer aan. "En ditmaal veel erger dan in 2008, omdat de schuldenberg nu veel groter is. Tegelijkertijd lijkt de rente nu wel omhoog te moeten omdat de centrale banken door de nul-rente eigenlijk geen middelen meer om in te grijpen als het nu misgaat."

Daarnaast is er nog een ander risico. Na twee decennia van grote groeicijfers lijkt de Chinese economie nu op zijn retour. “Ik denk dat we piek-China gehad hebben,” speculeert De Kort, “en dat kan gevolgen hebben voor de rest van de wereld. China heeft door die groei de wereldeconomie een grote dienst bewezen, maar zit nu op een torenhoge schuldenberg en is tegelijkertijd verwikkeld in een pittig handelsconflict met Trump."

Volgens De Kort leek het lang alsof China alles kon maken. Zo kon het bijvoorbeeld profiteren van de vrije marken van andere landen terwijl het haar eigen markt niet hoefde te openen. De Kort: “Voor Trump is dit een key-issue in de handelsoorlog. Hij eist toegang tot de Chinese markt en wil dat China patent- en copyrightbescherming respecteert. China moet zich langzamerhand beseffen dat het zich zal moeten gedragen naar de regels van de wereldeconomie."

Voor de aanzwellende kritieken op Trumps beleid heeft De Kort geen goed woord over. "Het is toch een grote schande dat de gevestigde orde sinds Trumps aantreden nog steeds loopt te schuimbekken en te hyperventileren. Normaal gesproken accepteert de elite op enig moment de presidentsuitslag en probeert toch met hem samen te werken. Wat nu gebeurt is ongekend. "

De Kort denkt wel te weten waar deze heftige reacties vandaan komen. "Het beleid van Trump vormt een grote bedreiging voor het bestaansrecht van de elitaire gevestigde orde: denktanks, consultants enzovoort. Trump wordt in die kringen gezien als alles wat niet elitair is. Ze schilderen hem af als een ongeraffineerde neanderthaler. Maar nu hij de eerste vruchten plukt van zijn dereguleringsbeleid ondermijnt hij daarmee direct de geloofwaardigheid van de elite. Die strijd zien we nu."

Gespreksonderwerpen
01:55 Wanneer komt de volgende crisis?
06:55 Wat als de ECB niets had gedaan?
08:49 Politici verstoren het natuurlijk herstelproces van de economie
12:20 Economie is psychologie
15:05 Een crisis is simpelweg het verhangen van de bordjes
17:35 Hoe staan China en Amerika ervoor?
19:58 Chinese schulden zijn nog veel te hoog
23:20 Trump doet het beter dan Obama
26:05 Trump en de media
29:30 Trump ondermijnt bestaansrecht van de gevestigde orde

----

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en FreedomLab.

Volg ons!

Website: https://www.voordeommekeer.nl
Twitter:   / voordeommekeer  
Facebook:   / voordeommekeer  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке