"Υγιεινές" τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ!

Описание к видео "Υγιεινές" τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ!

00:00-00:21 Intro
00:22-01:22 Ψωμί για τοστ
01:23-02:24 Αλλαντικά
02:25-03:24 Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
03:35-04:34 Φρουκτόζη
04:35-06:55 Μαργαρίνη
06:56-07:52 Μπιφτέκια χωρίς κρέας
07:53-09:25 Φυτικά τυριά
09:26-09:56 Επίλογος


Ο Στέλιος Πανταζής δέχεται ραντεβού στο ιατρείο του στη Λεωφόρο Μεσογείων 303 στο Χαλάνδρι (κοντά στο μετρό του Χολαργού) και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Viber κτλ.

Για να κανονίσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2102628639.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ drpantazis.gr

Χαίρετε, ονομάζομαι Στέλιος Πανταζής, είμαι γιατρός εξειδικευμένος στην ιατρική διατροφολογία και στις διαταραχές του μεταβολισμού και σήμερα θα ήθελα να σας προειδοποιήσω για κάποιες τροφές που προωθούνται ως υγιεινές ή διαιτητικές ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας. Πάμε να τους δούμε

Ψωμί για τοστ. Το ψωμί για τοστ είναι από τις τροφές που βλέπω σχεδόν πάντα σε διαιτολογία στο internet ή, δυστυχώς, ακόμα και από ειδικούς σε θέματα διατροφής και θεωρώ ότι δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή κανενός. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, το αλεύρι το οποίο χρησιμοποιείται είναι από μαλακό σιτάρι το οποίο συχνά είναι εισαγόμενο από την Ουκρανία, τον μεγάλο σιτοβολώνα της Ευρώπης, που γειτονεύει με πολλά εργοστάσια, αλλά και το Τσέρνομπιλ. Συχνά, περιέχει επίσης πρόσθετα λιπαρά που είναι πλούσια σε trans, που όπως είναι γνωστό είναι πολύ επιβλαβή για την καρδιά και τα αγγεία, γλυκαντικές ύλες, συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, πρόσθετα χημικά βελτιωτικά γεύσης και υφής. Όλα αυτά δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Όταν έχεις σκοπό να βελτιώσεις την διατροφή σου, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέση μπορεί να έχει το ψωμί για τοστ.
Αλλαντικά. Σχεδόν εξίσου συχνά με το εξαιρετικά βλαβερό ψωμί του τοστ βλέπω συχνά και τα επίσης βλαβερά αλλαντικά. Δεν καταλαβαίνω πως έχει επικρατήσει να θεωρείται η βραστή γαλοπούλα ή το ζαμπόν υγιεινό, και φοβάμαι ότι σε αυτό έχουν βάλει το χέρι τους και πάλι κάποιοι ειδικοί διατροφής οι οποίοι το συστήνουν συστηματικά στις διατροφές που προτείνουν. Εδώ και χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποίηση τα αλλαντικά, όπως τη βραστή γαλοπούλα και το ζαμπόν, ως καρκινογόνες τροφές, στην ίδια κατηγορία μαζί με το κάπνισμα. Για λόγους ασφαλείας, έχει οριστεί ότι ένας ενήλικας επιτρέπεται να καταναλώνει μέχρι 100 γραμμάρια αλλαντικών την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρεις φέτες βραστή γαλοπούλα ή ζαμπόν. Εγώ όμως πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που θέλει να προστατεύσει την υγεία του καλό είναι να μην καταναλώνει καθόλου τις τροφές που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί καρκινογόνες.
Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Όταν έγινε ευρέως αποδεκτό ότι η ζάχαρη είναι πάρα πολύ κακή για την υγεία μας, η βιομηχανία παρασκευής τροφίμων απάντησε δημιουργώντας μία σειρά από ουσίες που έχουν γλυκιά γεύση όπως η ζάχαρη, αλλά σε αντίθεση με τη ζάχαρη περιέχουν λίγες ή καθόλου θερμίδες. Αυτές οι ουσίες είναι ως επί το πλείστον φυτικά παρασκευάσματα, αν και μερικές από αυτές είναι φυσικές. Οι μελέτες έχουν δείξει όμως ότι το να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν προσφέρει μεγάλο όφελος για την υγεία μας. Εδώ δεν θέλω να γίνει κατανοητό ότι θεωρώ εξίσου βλαβερά τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Είναι προφανές ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι χειρότερα. Αλλά και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι πολύ βλαβερά και δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή ενός ανθρώπου που προσπαθεί να χάσει βάρος ή απλά να ακολουθήσει μία καλή διατροφή για την υγεία του.
Φρουκτόζη. Η φρουκτόζη βγήκε στην αγορά ως ένα εναλλακτικό γλυκαντικό στη ζάχαρη, το οποίο, αν και έχει τις ίδιες θερμίδες, επειδή είναι πιο γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μικρότερη ποσότητα. Μάλιστα, κυρίως στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα, συστήνοταν από πολλούς ειδικούς σε άτομα με διαβήτη ως εναλλακτικό της ζάχαρης. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο λάθος από αυτό! Η φρουκτόζη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά από τη ζάχαρη, αλλά δυστυχώς, το μόνο όργανο που μπορεί να την αποθηκεύσει είναι το ήπαρ. Καθώς το ήπαρ φορτώνεται με φρουκτόζη με ρυθμό γρηγορότερο από αυτό που μπορεί να την ξεφορτωθεί, το αποτέλεσμα είναι αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστεί λίπος στο συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη. Αμφότερα, αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί διαβήτης ή αν υπάρχει, να χειροτερεύσει. Ουσιαστικά, χειροτερεύει το ίδιο το πρόβλημά το οποίο προσπάθησε αρχικά να λύσει! Μακριά όσο πιο πολύ γίνεται!
Μαργαρίνη. Η μαργαρίνη αναπτύχθηκε ως ένα φτηνό, χαμηλής ποιότητας εναλλακτικό στο βούτυρο. Για πολλά χρόνια στις χώρες της Ευρώπης το βούτυρο αποτελούσε μία από τις συχνότερες τροφές, αλλά δυστυχώς ήταν ακριβό και σχετικά απρόσιτο για αρκετές οικογένειες. Όμως κάποιοι εφευρετικοί χημικοί επιστήμονες κατάλαβαν ότι μπορούν να φτιάξουν κάτι που να μοιάζει με το βούτυρο από φτηνά σπορέλαια με ελάχιστο κόστος.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке