Patrona Halil İsyanı Bölüm 1: Sebepleri ve Başlangıcı

Описание к видео Patrona Halil İsyanı Bölüm 1: Sebepleri ve Başlangıcı

Patrona Halil Ayaklanması, Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Padişahın tahttan indirilmesi yönüyle olaylar, bir darbe olarak değerlendirilebilir.
Günün şartlarına göz atılacak olursa: Sultan 3. Ahmet dönemi aslında zaferlerle başlamıştı. Prut’ta Ruslar mağlup edilmiş, Mora Venediklilerden geri alınmıştı. Bunun üzerine Karlofça Antlaşmasıyla kaybettiği Macaristan’ı da geri almak isteyen Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında savaş çıkmıştı. Ancak 1716 tarihli Petervaradin Savaşı’nda Silahtar Ali Paşa şehit olmuş, Prens Eugen bir kez daha Osmanlı Ordusu’nu mağlup etmişti. Sonunda Pasarofça Antlaşması (1718) imzalanarak Avusturya ile olan savaş sona erdirilmişti.
Artık Osmanlı’da bir barış devri başlamıştı. Bu devirde Avrupa’dan geri kaldığını kabullenen Osmanlılar, Fransa’ya 28 Mehmet Çelebi’yi elçi olarak yollamışlardı. Onun getirdiği planlarla Sadabat’da kasırlar inşa edilmiş ve lale bahçeleri yapılmıştı. Ayrıca Çırağan’da da eğlenceler düzenleniyordu. Yine şair Nedim’de meşhur şiirlerini bu devirde yazmıştır. 1730 yılına kadar süren bu döneme daha sonradan tarihçiler tarafından Lale Devri adı verilecekti. Yine bu dönemde ilk Türk matbaası açılmış, çinicilik faaliyetleri canlandırılmış, kumaş-kağıt atölyeleri kurulmuş ve itfaiyenin atası sayılan tulumbacılar ocağı açılmıştı.
Diğer yanda ise Anadolu ve Rumeli’den İstanbul’a göç hızlanmış, İstanbul’un nüfusu epey artmıştı. Artan nüfus işsizliğe ve bir takım asayiş problemlerine yol açıyordu. Ayrıca Lale Devri’nin lüksü, israfı ve şatafatı büyük bir maddiyat gerektiriyordu. Bunu karşılamak içinse halka ağır vergiler konulmuştu.
İran’daki Safevilerle devam eden savaşta ise Nadir Şah’ın devreye girmesiyle cepheden kötü haberler gelmeye başlamıştı. Bu haberler büyük bir hoşnutsuzluğa yol açmış; Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, bu çatlak sesleri bastırmak için Sultan 3. Ahmet’i bizzat sefere çıkması konusunda ikna etmişti. Üsküdar’da ordugah kurulmuş ve Sultan 3. Ahmet buraya gelmişti. Ancak ordu bir türlü yola çıkmıyor ve bu durum halk arasında hoşnutsuzluğa sebep oluyordu.
Tam bu esnada Arnavut asıllı olan Patrona Halil ortaya çıkmış ve halkta oluşan tepkiyi yönlendirerek olayları başlatmıştı. Olaylar adeta bir darbeye yol açacak ve Osmanlı'da birçok şey değişecekti. Bu arada, olayları daha iyi anlatabilmek için çeşitli İstanbul semtlerinin krokilerini çizmeye çalıştım.
Videoyu beğenmeniz durumunda; abone olarak, like atarak ve yorum yaparak destek olursanız çok sevinirim. İyi seyirler :)

Instagram:   / ttarihyoutube  

#Tarih #LaleDevri #Osmanlı

Комментарии

Информация по комментариям в разработке