Perspektif Çizimi Resim Dersi - Tek Nokta Kaçışlı ⁄ Perspective Drawing - 1 Point Art

Описание к видео Perspektif Çizimi Resim Dersi - Tek Nokta Kaçışlı ⁄ Perspective Drawing - 1 Point Art

Perspektif Çizimi Resim Dersi - Tek Nokta Kaçışlı ⁄ Perspective Drawing - 1 Point Art Videosu Sizlerle İyi Seyirler ve Abone Olmayı Unutmayın...

Website: www.karalakalem.com

TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
Çizgilerin, resim düzlemindeki durumları, konumları, yönleri çizgi değerleri ile kazandıkları ve izleyende çeşitli etkiler uyandıran bazı değerler vardır. Çizgiler duyumları, imgeleri ve sezgileri bu değerlerle taşır. Kalınlık, incelik, uzunluk, kısalık, ton, doku ve ritim gibi değişik etkilerle nesneleri biçimlendirirken, kişi görsel ve duyusal birikimini de yansıtır. Bu görsel elemanların, biçimlerin, formların veya nesnelerin konumları ve durumları görsel yanılsama ile algılanır ve anlatılır. Resim sanatının başlangıcından günümüze kadar, her dönemde tüm sanatçıların yararlandığı bu görsel etki perspektif olarak tanımlanmıştır.

Nesnelerin doğadaki yakınlık ve uzaklık, detaylı ve siluet duygusunu, canlı ve soluk renkli görünümünü kurallarına uygun biçimde, düz bir yüzeye aktarılmasına perspektif denir. Perspektif, düz bir yüzey üzerinde mekânsal derinliği tasvir etmeye yardımcı olan grafiksel bir yöntemdir. En yalın anlatımıyla perspektif, “yakınlık ve uzaklık duygusu veren görüntü” olarak tanımlana bilir. Üç boyutlu nesnelerin, formların boşlukta yer alış durumlarının iki boyutlu resim düzleminde, üç boyutlu duygusu yaratacak şekilde anlatımı ve yeniden düzenlenmesidir. Bu nedenle perspektif genel anlamda görsel yanılsama olarak kabul edilir. Gerçekte aynı ölçüde, aynı renkte ve aynı biçimde olan iki nesnenin, örneğin iki zarın ileri-geri konumlarına ve bakış açımıza göre önden arkaya doğru birinin büyük, diğerinin küçük görünmesi; renklerinin de açık ve koyu olarak değişmesi görsel bir yanılsama sonucudur. Bunun resimsel düzeyde anlatımı da yine perspektif olarak tanımlanmaktadır.

Perspektif Çiziminde Bilinmesi gereken Temel Kavramlar

Tek kaçış noktalı perspektif, adından da anlaşıldığı gibi tek bir kaçış noktasına sahip olan perspektiftir. Bakış noktasından (gözden), ufuk çizgisine doğru uzaklaşarak sonsuza doğru gelen ve gerçekte birbirine paralel oldukları halde resim düzlemine paralel olmadıkları için kapanarak birleşiyormuş gibi görünen doğruların ortak kesişme noktasına kaçış noktası denir. Doğada gök ile yer düzleminin birleştiği çizgiye ufuk çizgisi denir. Ufuk çizgisinin görünmediği mekanlarda nesneye bakan kişinin gözlerinden geçtiği farz edilen yatay düzlemin, düşey olan resim düzlemini kestiği yatay ara kesit çizgisi de yine ufuk çizgisidir.

Ufuk çizgisinin üstünde kalan nesnelerin perspektif görünümleri alttan, ufuk çizgisinin altında kalan nesnelerin perspektif görünümleri üstten görünür. Tam ufuk çizgisinin üzerinde olan nesnelerin sadece ön ve yan yüzeyleri görünür (Resim 3). Çizimle göz arasında resmin ara kesit olarak çizileceği düzleme resim düzlemi denir. Kişinin bulunduğu yer düzlemi ile resim düzleminin ara kesitine yer çizgisi denir. Perspektifi çizilecek nesneye bakmak amacı ile durulan sabit noktaya (Gözlemcinin gözünün bulunduğu noktaya) bakış noktası denir.

TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF ÇİZİMİNİN KURALLARI

Teknik çizim kurallarına göre tek kaçış noktalı perspektif çizimlerinde;
Genişlik ve yükseklik boyutlarının resim düzlemine paralel olması için cismin ön ve üst yüzü resim düzlemine paralel alınır.
Kaçış noktası, cismin görünmesi istenen yüzeylerine göre ufuk çizgisi üzerinde alınır. Kaçış noktasının yeri, bakış noktasından ufuk çizgisine çizilen dikme ile belirlenir.
Derinlik boyutu kaçış noktasına bağlı olarak çizilir.

Resimde tek kaçış noktalı perspektif çizimlerinde;
Resim çizimine başlarken kâğıt üzerine ufuk çizgisi çizilir.
Ufuk çizgisinin üzerinde kaçış noktası (esas nokta) tespit edilir.
Çizimlerin ufuk çizgisinin altında, üstünde veya hizasında olup olmadıkları belirlenir.
Resimde önce büyük yüzeylerin, sonra küçük yüzeylerin çizimi yapılır. İlk çalışmalarda kaçış noktaları daima resmin içinde yer almalıdır. Eğer kaçış noktalarından kâğıt üzerinde bulunmayan varsa yanına tamamlayıcı küçük bir kâğıt eklenir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке