86 Uitslag warmtepomp onderzoek! Deel 1

Описание к видео 86 Uitslag warmtepomp onderzoek! Deel 1

Kijk op: https://www.energie-transitie.info/go... voor een warmtepomp of airco installateur met ons keurmerk 'Goed en betrouwbaar'
Link naar het onderzoek: https://forms.gle/oaGm31npBkso1yz5A
Link naar site over verbruik warmtepomp: https://warmtepomp-panel.nl/elektrici...

• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/th...
• Check onze nieuwsbrief over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/th...
• Meer informatie over BTW terugvordering: https://www.energie-transitie.info/th...

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
https://webshop.energie-transitie.inf...
• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.inf...
• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/in...
• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/ti...
• Voor plafondventilatoren: ga naar https://webshop.energie-transitie.inf...

Ondersteun de vlogs met een donatie:
https://www.energie-transitie.info/on...


In deze vlog deel ik de uitslag van het onderzoek naar warmtepompen.

Wanneer ik ga kijken naar het type woning dan valt op dat er veel kijkers vrijstaand wonen of in een hoekhuis of in een twee onder een kap woning wonen. En dat bij het merendeel de isolatie van de woning best op orde is.
Bij de oppervlakte van de woning die structureel verwarmd wordt zien we dat het gemiddelde oppervlakte ligt rond de 119 m2.
Hier had een vraag over de gezinssamenstelling een goede toevoeging geweest.
Dan de vraag over het type warmtepomp valt duidelijk op dat de lucht-lucht warmtepomp bijna 50% betreft. En dat een ander groot deel de lucht-water warmtepomp is. Hier vinden we natuurlijk de mensen met vloerverwarming.
Wanneer we het gemiddelde gasverbruik uitrekenen van de periode voor de warmtepomp dan komen we op een gemiddelde uit van 1313 m3
Het aantal kW van de warmtepompen is eigenlijk best wel breed verdeeld valt mij op. Maar daar in de volgende vlog meer over.
Wanneer we het gemiddelde gasverbruik uitrekenen met de warmtepomp dan komen we op een gemiddelde uit van 321 m3
Bij deze vraag had natuurlijk ook de optie 0 moeten zitten.
Gemiddeld genomen is dat een besparing van een kleine duizend m3aan gas per huishouden.
Wanneer we het gemiddelde verbruik van de wp gaan berekenen dan komen we uit op een 2500 kWh aan stroom.
Eigenlijk zijn dit cijfers die behoorlijk overeenkomen met ons eigen situatie.
Uitgaande van de tarieven van het prijsplafond van 2023 komen we op een besparing uit van gemiddeld 436 euro per jaar. Een vraag die hier zeker gesteld had moeten worden is of het extra stroomverbruik gecompenseerd kan worden met zonnepanelen. Want dan is de besparing natuurlijk veel hoger.

Een vraag die ik later nog heb toegevoegd is de vraag of men al geheel van het gas af is. Dat blijkt bij 36,6% al het geval.
Bij de vraag of mensen hun huis goed warm krijgen antwoordde 90 % voldoende, voldoende of uitstekend. Dat is dus positief.
Ook opvallend is dat maar zo'n 10 % van de mensen met een warmtepomp last heeft van storingen. Dat is minder dan dat de berichten in de media soms doet vermoeden.
Wel geeft de overgrote meerderheid aan dat de buitenunit wel eens in de ontdooistand gaat. Dat is bij de lucht-lucht warmtepompen natuurlijk wel vervelender dan de lucht-water warmtepompen.
Wat me ook opvalt in de antwoorden is dat de overlast van het geluid van de buitenunit beperkt is. Ook prettig om te zien.
De overgrote meerderheid gebruikt de warmtepomp voor het verwarmen. Hierin zie je ook weer een zelfde verhouding terug zoals bij de verhouding lucht-lucht en de lucht-water warmtepomp. Deze laatste groep zal ook het warm water hiermee realiseren.
Wat mij ook positief verraste was het feit dat de overgrote meerderheid tevreden is het met systeem wat ze hebben en dat maar een kleine groep ontevreden is. Daar ga ik volgende keer iets dieper op in want daar zaten wel wat overeenkomsten in.

Bij de prijs van het systeem ontstaat ineens een zeer gemêleerd beeld.
De gemiddelde prijs kom zo'n beetje uit op 4374 euro. Maar de prijzen lopen enorm uiteen afhankelijk van het systeem waarvoor gekozen is. Ook opvallend is de enorme diversiteit in de verschillende merken.

Volgende keer ga ik op zoek welke mensen nu zeer tevreden zijn over hun systeem en wat ze dan hebben. Zowel duur als goedkoop. Maar ook welke mensen nou niet tevreden zijn over hun systeem en waarom en wat daar de mogelijk oorzaak van zou kunnen zijn.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке