Examen aardrijkskunde - Rijn en Maas

Описание к видео Examen aardrijkskunde - Rijn en Maas

Kijk op https://digistudies.nl voor een overzicht van meer dan 700 video's van álle examenvakken en onderwerpen! De video's op het platform worden overzichtelijk weergegeven en in je eigen leeromgeving kun je bijhouden wat je nog moet doen voor je examens.

Dit is een deel van onze video over de rivieren de Rijn en de Maas. Wil je de video helemaal zien? Kijk dan op https://www.digistudies.nl/. Op ons platform staan namelijk álle aardrijkskunde video's op overzichtelijke wijze gepresenteerd. Neem vooral een kijkje😉

Deze video staat in het kader van onze leefomgeving. In deze video gaan we het hebben over de twee grootste rivieren in Nederland en de kans op overstromingen in ons land.
Allereerst de rivieren de Rijn en de Maas. De Rijn is een gemengde rivier, dit betekend dat de rivier door regenwater en smeltwater wordt gevoed. De Maas is een regenrivier, deze rivier wordt dus alleen gevoed door regenwater.

In 1995 was de laatste overstroming in Nederland.
Er zijn drie belangrijke processen en oorzaken die de kans op overstromingen in Nederland vergroten:
1. Klimaatverandering
2. Bodemdaling
3. Relatieve zeespiegelstijging

Het gevolg van klimaatverandering kan bijvoorbeeld komen door ineens veel wateroverlast, het water in de rivier zal dan stijgen. Hoeveel dit water stijgt geven we aan met de term debiet. Het debiet is de hoeveelheid water per tijdseenheid die door een rivier stroomt. Als je het debiet over het hele jaar bekijkt, spreken we van het regiem van een rivier, dit is dus het gemiddelde debiet gedurende een jaar.

De oorzaak van een bodemdaling is in eerste instantie het scheef staan van een Tektonische plaat.

Tot slot hebben we ook de relatieve zeespiegelstijging, dit is een combinatie van klimaatverandering en bodemdaling. In deze video wordt dit aan de hand van voorbeelden uitgelegd.

Website - http://www.digistudies.nl/
Facebook -   / digistudies  
Instagram -   / digistudies  

#Rijn #Maas #Leefomgeving #rivieren #aardrijkskunde #digistudies #school #uitleg #water #domein #leren #eindexamens #verwering #erosie #sedimentatie #meanderen #debiet #regiem #klimaatverandering #piekafvoer #bodemdaling #oxideren #zeespiegelstijging

Комментарии

Информация по комментариям в разработке