Wet van Little (+ formule) | Bureau Tromp

Описание к видео Wet van Little (+ formule) | Bureau Tromp

In deze video kom je alles te weten over De Wet van Little en leggen we je uit hoe de bijbehorende formule precies werkt.

De Wet van Little is onderdeel van één van de meest belangrijke onderwerpen binnen Lean Six Sigma, namelijk wachttijdtheorie.
Aangezien je vrijwel overal te maken hebt met wachttijden is deze wet in allerlei verschillende sectoren toe te passen: van industrie tot dienstverlening. En wist je dat je deze wet zelfs kunt toepassen in jouw eigen dagelijks leven? Hoog tijd dus om meer te weten te komen over hoe de Wet van Little jou kan helpen in je Lean Six Sigma projecten.

Wat is de wet van little?
De Wet van Little helpt je om de wachttijd in een proces in kaart te brengen met behulp van 3 kernvariabelen.
Maar waarom kan dat nuttig zijn? Neem bijvoorbeeld een kapper. Als kapper wil je niet dat klanten te lang moeten wachten op een knipbeurt. Je loopt dan immers het risico dat ze misschien wel naar de concurrent gaan. Om dit te voorkomen zal je goed je proces moeten leren kennen op het gebied van wachttijden en voorraden. En De Wet van Little, die helpt je hierbij.

De kernvariabelen
Laten we wat dieper ingaan op de kernvariabelen van de Wet van Little. De kernvariabelen bestaan uit Voorraad (I), Doorlooptijd (T) en Doorstroomsnelheid (R).

Voorraad (I): De voorraad wordt ook wel ‘work in process’ (WIP) genoemd en gaat over het aantal producten of klanten dat het proces doorloopt. Belangrijk om te weten is dat dit het hele proces betrekt, vanaf het moment dat het product of de klant aan het wachten is totdat de dienst wordt geleverd. Vergelijk het met de rij wachtenden bij de kapper. Stel dat er 3 klanten wachten voor een knipbeurt en er op dat moment 3 klanten worden geknipt, dan is de work in progress 6.Omdat er in totaal 3 + 3 klanten in het gehele proces zitten.

Doorlooptijd (T): De doorlooptijd wordt ook wel ‘process lead time’ (PLT) genoemd, omdat het gaat over het tijdsbestek van klantorder tot levering van de order. Wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met een knipbeurt, bedraagt de doorlooptijd de tijd die je hebt moeten wachten + de tijd die het heeft geduurd om daadwerkelijk geknipt te worden.

Doorstroomsnelheid (R): De doorstroomsnelheid heet ook wel de ‘throughput rate’ (R) en gaat over het aantal producten dat per tijdseenheid een proces doorstroomt. Als een kapper bijvoorbeeld 30 minuten nodig heeft per kapsel, dan is de doorstroomsnelheid 2 klanten per uur.

Over Bureau Tromp:
• Website: https://bureautromp.nl/artikel/wet-va...
• Linkedin:   / bureau-tromp  
• Facebook:   / bureautromp  
• Mail: [email protected]

Комментарии

Информация по комментариям в разработке