Osmanlı Özelliğini Kaybetmemiş 1930 Yılı Üsküp Görüntüleri

Описание к видео Osmanlı Özelliğini Kaybetmemiş 1930 Yılı Üsküp Görüntüleri

Osmanlı Özelliğini Kaybetmemiş 1930 Yılı Üsküp Görüntüleri
Fred von Bohlen'in Üküp'te insanlarla tanıştığı seyahat günlüğü filme aldığı görüntüler! Yönetmen: bilinmiyor | Yapım Ülkesi: Almanya | Yıl: 1930-1931 | Yapım Şirketi: Fred Freiherr von Bohlen-Hegewald (Almanya); Arnold Kühnemann Filmi (Almanya) Alman seyyah yolda ayakları sakat bir mürite rastlıyor. Adamın boyu 1 metre civarı. Bastonsuz yürüyemiyor. Yol kenarında oturmuş. Kestiği karpuzu yiyor. Kısa bir hoş beşten sonra mürit yediği karpuzdan seyyaha kesip veriyor.

Seyyah nereye gideceğini sorunca o da Rufai tekkesine gideceğini söylüyor. Seyyah; seni otomobilimle oraya götürürüm, diyor. Küçük adamı kucağına alıp arabaya götürüyor. Bir süre sonra kent merkezine geliyorlar. Meydanda birİ ayı oynatıyor. Biri ensturuman çalıyor. Ayı oynuyor. Yan tarafta oynatıcının kızı küçük bir maymuna değişik hareketler yaptırıyor. Toplanan kalabalık bunları seyrediyor. Gösteri bitince bir adam ayı ile güreşe tutuşuyor.

Ayı yavruluktan yeni çıkmış ama adam ayıyı yenemiyor. Ayı daha baskın çıkıyor. Adam çöküp kaliyor. Gösteri bitince oynatıcının kızı ve küçük maymun ahşap tepsi ile izleyicilerden para topluyorlar. İkili Rufai tekkesine geliyorlar. Geniş bir avlu içinden çıkılan merdivenlerle tekkeye giriliyor. Bu arada avlu içinde Osmanlı ve Roma dönemi yazıt kitabe ve mezar taşları görünüyor. Kısa boylu müriti diğer müritler şeyhin huzuruna çıkartıyorlar. Şeyh müride yanında yer gösteriyor. Tekke içindeki zikir görüntüleri var. Rufailerin şişli zikirleri meşhurdur. Bu kısım 18 yaşından küçükler için uygun değildir.Seyretmesinler. Tekke içi görüntüler yemek faslı ile bitiyor. Yer sofrasında yenen yemekte etli pilav var.

Şehir, 1392 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve Türkler tarafından Üsküp olarak adlandırılmıştır. 500 yıldan uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalan kent önce Rumeli Eyaleti'ne bağlı Üsküp Sancağının merkezi olmuş, daha sonra vilayet sistemine geçilmesiyle oluşturulan Kosova Vilayeti'nın da merkezi olmuştur. 1912'de Balkan Savaşları vasıtasıyla Sırbistan Krallığı tarafından ele geçirilen kent, I. Dünya Savaşı'ndan sonra yeni kurulan Yugoslavya Krallığı'nın bir parçası olmuştur. Üsküp, 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan eden Kuzey Makedonya'nın başkenti olmuştur.

Görüntü Bilgilendirme: Araştırmacı Özgür Sanal
Görüntü Kaynağı: Hollanda Eye Film Arşivi
Görüntü Düzenleme, Renklendirme: AkifTanrıkulu

Комментарии

Информация по комментариям в разработке