Afli cum faci rezistența la insulină, prediabet și diabet de tip 2, ce APARATE de măsură MINCINOASE încearcă să vândă escrocii și 5 MODURI să ții GLICEMIA la un nivel NORMAL. Acest video face parte dintr-un proiect sprijinit de Sanofi.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
Mai multe informații și sfaturi utile de la dl. dr. Mihai Comșa, specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în emisiunea LIVE de aici: https://www.youtube.com/live/OJvxd_yf...
Glicemia este cantitatea de glucoză pe care o avem în sânge, la un anumit moment. La un om sănătos, pe stomacul gol, ea are o valoare medie de până la 100-105 miligrame pe decilitru. Mai exact peste 70, dar nu mai mult de 100-105 mg/dL cum am zis. După ce omul îmbucă ceva, glicemia este normal să crească, dar nu ar trebui să depășească vreodată valoarea de 180 mg/dL. Modificările acestui parametru, ale glicemiei, creșterile ei, indică intrarea în zone periculoase, cum este prediabetul, și de la o valoare de 126 mg/dL în sus, diabet.
Cu trecerea anilor, valoarea glicemiilor pe stomacul gol, crește. Nu mai este ca la 20 de ani, nici ca la 30 și nici măcar ca la 40 de ani. În organism, normal, apar modificări fiziologice, punem kilograme pe noi și raportul țesut muscular – țesut adipos, se schimbă. Avem mai mult adipos decât muscular. Avem steatoză hepatică, adică ficat gras (avem, avem!), iar ficatul gras este un factor care contribuie la creșterea rezistenței la insulină.
Ce ne duce aici? Nu atât procesul de îmbătrânire cât stilul de viață: alimentația nesănătoasă, excesul caloric și lipsa activității fizice. Nu faptul că îți plac dulciurile și „rupi pe genunchi” prăjiturile este problema, ci excesul caloric. Că poți înghiți prea multe calorii inclusiv din mâncarea sănătoasă, provenită din cele mai naturale surse. Asta spre diabetul de tip 2 ne duce.
Stresul, crește și el glicemia. O persoană care nu face mișcare și are parte de stres în mod constant, la care hormonii de stres (cortizolul, adrenalina, noradrenalina) și glucagonul, care este hormon hiperglicemiant, sunt secretați încontinuu, în timp dezvolta o rezistență mai mare la insulină. Glicemia crește și îl obosește pe pancreas, care la un moment dat nu mai poate să țină lucrurile sub control. Dar să ne înțelegem: nu înseamnă că stresul, singur, duce la diabet. O persoană sănătoasă, activă fizic, nu dezvoltă diabet nici în condiții de mare stres. E vorba și despre prezența celorlalți factori, de greutate și de steatoza hepatică. La o persoană care le are și pe astea, stresul grăbește diabetul care, oricum, într-un an, doi, trei, oricum apărea.
Ai obezitate, ai ficat gras și rezistență la insulină. Practic ești pe prima treaptă a drumului spre diabet. Numai prediabetul te desparte de el, dar ajungi și-acolo foarte ușurel.
Pe parcursul zilei valoarea glicemiilor variază. Și variază semnificativ, depinzând și de tipul de diabet. Dacă cei care au diabet de ani de zile în general cam știu lucruri despre aceste variații, cei cu prediabet sau recent diagnosticați cu diabet, constată adesea lucruri paradoxale pentru ei, pe care nu și le explică.
Și vă rog să mai rețineți câteva lucruri dacă sunteți supraponderal sau obez, dacă aveți ficat gras, rezistență la insulină și risc de a dezvolta diabet de tip 2. Măsurați-vă glicemiile. Dimineața, pe stomacul gol. Cu un glucometru. Din sânge din deget. Chiar și dacă sunteți pacient diagnosticat cu diabet de tip 2 și urmați tratament insulinic. Faceți efortul de a slăbi. Nu, nu e ușor, nu e deloc ușor, dar e necesar. Schimbați-vă stilul de viață. Aveți grijă ce și cât puneți în farfurie. Faceți mișcare. Faceți mișcare. Faceți mișcare. Și încă ceva: pe internet (pe Facebook, pe Instagram) apar diverse site-uri care fac reclamă la aparate care măsoară continuu glicemia, respectiv un fel de ceasuri care costa la vreo 150-200 de lei. Ceasuri care - vezi Doamne – te scapă de corvoada de a te mai înțepa în deget. Atenție! Sunt făcături ordinare! Nu există dispozitiv medical care să facă asta. Și FDA, autoritatea americană care administrează siguranța alimentelor și medicamentelor, a dat o avertizare că nu există niciun dispozitiv fără senzor care să poată determina valoarea glicemiilor. Așa că aveți grijă săfiți victima escrocheriilor!
---
Facebook: / pacientul20
Instagram: / pacientul2.0
TikTok: / _pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#sanatate #romania #diabet
Информация по комментариям в разработке