Episodul 4: Lecție de silvicultură în pădure UNESCO

Описание к видео Episodul 4: Lecție de silvicultură în pădure UNESCO

O lecție de silvicultură, de 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗶𝗰𝘂𝗹𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶: 💚 Mai putem avea păduri sănătoase și cu valoare mare de conservare în țara noastră? Cum putem extrage arbori din păduri fără să le afectăm funcțiile ecologice?

🌲🌳 Pentru al patrulea episod al seriei noastre, suntem tot în Maramureș, în Țara Lăpușului, în pădurea UNESCO de la Strâmbu-Băiuț. Acolo, domnul Ioan Chira de la Ocolul Silvic ne arată cum este posibil.

Pădurea, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, se întinde pe aproape 600 de hectare și este un spectacol al naturii care poate fi admirat și de turiști. Codrii seculari de fag și amestec de fag și brad sunt un habitat deosebit de important pentru speciile de plante și animale, iar succesiunile de arbori bătrâni și tineri asigură un mediu în care biodiversitatea se dezvoltă nestingherită.

„Ceea ce face aici natura fac silvicultorii în pădurile administrate,” spune Ioan Chira.

Trei kilometri mai la vale se află o pădure gospodărită, regenerată natural, iar Ioan Chira ne arată cum se procedează pentru a avea mereu o pădure sănătoasă și puternică, cu o capacitate maximă de stocare a carbonului extras din atmosferă, cu produse forestiere de calitate superioară și funcții nealterate.

Regenerarea este naturală, dar munca omului silvic se întinde pe 10-15 ani de intervenții succesive.

„Unde arborii sunt prea deși se fac răriri uniforme, astfel încât să ajungă lumina până la semințiș și să se poată dezvolta arborii tineri,” explică Ioan Chira. „Se urmăresc anii de fructificație, se intervine în etape, iar regenerarea produce arbori dezvoltați armonios, mult mai drepți, cu valoare economică mai mare. În același timp, funcția ecologică și cea de protecție nu este afectată deloc. Există o continuitate perfectă a covorului vegetal și a pădurii, nu apar eroziuni sau ravene.”

Oamenii cu inimă din silvicultura românească ne arată că pădurile seculare pot fi protejate, iar cele administrate lucrează în folosul comunității. Dar munca lor nu este recunoscută și nu este prețuită.

În cinstea lor, și cu ocazia zilei lor, vă invităm să distribuiți acest film!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке