Hareketli Ortalamalar... Hareketli Ortalama Yöntemi... Hareketli Ortalama ile al sat...

Описание к видео Hareketli Ortalamalar... Hareketli Ortalama Yöntemi... Hareketli Ortalama ile al sat...

Hareketli Ortalamalar, belirli bir süre içerisinde bir finansal varlığın ortalama fiyatını gösteren, onaylama ve analiz için kullanılan gecikmeli göstergelerdir.
Hareketli ortalamaların hemen hemen hepsi aynı öneme sahiptir. Bir hareketli ortalama türü diğerinden daha iyi değildir. Bazı zamanlar Üstel hareketli ortalama daha iyi çalışırken bazen de basit hareketli ortalamanın daha iyi çalıştığı görülecektir. Bunu anlamanın en iyi yolu, işlem yapılan finansal varlığa ait fiyatların, hareketli ortalamalara verdiği tepkileri geriye dönük incelemekten geçer. Basit, Ağırlıklı, Üstel, Uyarlamalı, Tipik Fiyat Hareketli Ortalaması gibi birçok farklı Hareketli Ortalama türü vardır. Biz videomuzda en sık kullanılanlardan olan Basit Hareketli Ortalama, Ağırlıklı Hareketli Ortalama ve Üstel Hareketli Ortalamayı ele alacağız.
Basit Hareketli Ortalama
Basit Hareketli Ortalama, ağırlıksız bir Hareketli Ortalamadır. Yani veri kümesindeki her periyodun eşit öneme sahip olduğu anlamına gelir. Traderlar tarafından kullanılan en popüler hareketli ortalama türüdür. Basit Hareketli Ortalama genellikle eğilim yönünü belirlemek için kullanılır, ancak potansiyel alım ve satım sinyalleri üretmek için de kullanılabilir.
Basit Hareketli Ortalama Nasıl Hesaplanır?
Ağırlıklı Hareketli Ortalama
Ağırlıklı Hareketli Ortalama, basit hareketli ortalamaya benzer, ancak daha yeni veri noktalarına önem katar. Dönem içindeki her noktaya, o belirli veri noktasının ağırlığını veya önemini değiştiren bir çarpan atanır.
Ağırlıklı Hareketli Ortalama Nasıl Hesaplanır?
Üstel Hareketli Ortalama
Üstel Hareketli Ortalama, Ağırlıklı Hareketli Ortalama'ya çok benzer bir ortalama türüdür. En büyük farkı ise, eski veri noktalarının ortalamadan asla ayrılmamasıdır. Eski veri noktaları, seçilen veri dizisi uzunluğu dışında olsalar bile çarpanları korurlar.
Üstel Hareketli Ortalama Nasıl Hesaplanır?
Hareketli Ortalamaların Önemi
Volatilite’yi engeller.
Hareketli ortalamalar fiyatlarda görülen Volatilite’nin önüne geçer. Bu yönüyle grafikleri okumaya çalışırken fiyat hareketlerinde görülen dalgalanmayı yumuşatarak finansal varlığın fiyat eğilimini daha net görmemizi sağlar. Ekranda görüldüğü gibi mum çubukları volatil bir grafik çizmiştir. Ancak hareketli ortalama, grafiğe nazaran daha yumuşak bir seyir izlemiştir.
İndikatörlere veri sağlar.
Hareketli ortalamaları önemli kılan diğer bir özelliği ise indikatörlere veri sunmasıdır. Bollinger Bantları ve MACD gibi en önemli teknik indikatörlerin hesaplanmasında hareketli ortalamalar kullanılır.
İvme göstergesidir.
Hareketli ortalamaların başka bir özelliği ise momentumu ölçmede kullanılmasıdır.
Trend göstergesi olarak da kullanılabilir.
Hareketli ortalamalar, trendleri doğrulamanın en iyi yollarından birisidir. Hareketli ortalamaların belirli bir açıyla yukarı veya aşağı hareket ediyor olması ilgili varlığın yükseliş veya düşüş trendinde olduğunu gösterir.
Destek ve direnç seviyelerini belirlemenin en kolay yoludur.
Hareketli Ortalamaların oldukça yaygın bir başka kullanımı da destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesinde kullanılmasıdır. Genel olarak yükselen trendlerde destek, düşen trendlerde ise direnç olarak vazife görebilir. Hareketli ortalama periyodu arttıkça destek veya direnç olma kuvvetleri de artmaktadır. Ekranda iki farklı grafik görmektesiniz. Hareketli ortalama, sol tarafta yer alan grafikte destek, sağ tarafta yer alan grafikte ise direnç olarak çalışmıştır.
Crossovers
Crossovers, aynı grafik üzerinde kullanılan farklı uzunluktaki iki Hareketli Ortalama'nın birbirini kesmesine crossovers denir. Kelime anlamı “geçitler” demektir. Geçitlerden bahsedebilmek için iki hareketli ortalama, iki farklı periyot aralığında olmalıdır. Bullish Crossover ve Bearish Crossover olmak üzere ikiye ayrılır.
Bullish Crossover, Kısa periyotlu hareketli ortalamanın uzun periyotlu hareketli ortalamayı yukarı yönlü kesmesi durumunda oluşur. AL sinyali olarak değerlendirilir. Altın Haç olarak da bilinir. Nitekim bu sinyalden sonra grafikte fiyatların yükseldiği görülmektedir.
Bearish Crossover, Kısa periyotlu hareketli ortalamanın uzun periyotlu hareketli ortalamayı aşağı yönlü kesmesi durumunda oluşur. SAT sinyali olarak değerlendirilir. Ölü Haç olarak da bilinir. Nitekim bu sinyalden sonra grafikte fiyatların düştüğü görülmektedir.
Price Crossovers
Fiyat hareketlerinin hareketli ortalamaları kesmesine Price Crossovers yani fiyat geçişleri denir. Bullish Crossover ve Bearish Crossover olmak üzere ikiye ayrılır.
Bullish Price Crossover, Fiyat hareketlerinin hareketli ortalamayı yukarı yönlü kesmesi durumunda oluşur. AL sinyali olarak değerlendirilir. Nitekim bu sinyalden sonra grafikte fiyatların yükseldiği görülmektedir.
Bearish Price Crossover, Fiyat hareketlerinin hareketli ortalamayı aşağı yönlü kesmesi durumunda oluşur. SAT sinyali olarak değerlendirilir. Nitekim bu sinyalden sonra grafikte fiyatların düştüğü görülmektedir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке