Ψαραντώνης - "Χαρίδημος''

Описание к видео Ψαραντώνης - "Χαρίδημος''

Από τον δίσκο ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ (2000)

μουσική: παραδοσιακή - διασκευή: Ψαραντώνης
ποίηση: Bιτσέντζος Κορνάρος - διασκευή: Ψαραντώνης

Ψαραντώνης: τραγούδι, λύρα
Γιώργης Ξυλούρης: λαγούτο
Λάμπης Ξυλούρης: λαγούτο
Πάνος Κατσικιώτης: κρουστά

φωτογραφία:   / 580443012087715  
εικόνα: http://medievalswordmanship.wordpress...

«Ένας από τους σπάνιους τραγουδιστές που σεβάστηκαν τον Ερωτόκριτο είναι ο Ψαραντώνης κι όταν ακούει κανείς τη φωνή που περιγράφει την τραγωδία του Χαρίδημου αλλά και την κονταρομαχία, είναι δύσκολο να μη λυγίσει η ψυχή, να μη ραγίσει η καρδιά, γιατί ένας δικός μας πονά για δικό μας.» - Νίκος Λυγερός

Στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας του 17ου αιώνα, εξιστορούνται οι φάσεις που πέρασε η αγάπη δυο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ώσπου να καταλήξει στο αίσιο τέλος της, τον γάμο.
Η αναφορά στον Χαρίδημο, το ρηγόπουλο της Κρήτης, γίνεται στο δεύτερο από τα πέντε μέρη του έργου, το οποίο περιγράφει την κονταρομαχία (γκιόστρα) ανάμεσα σε αρχοντόπουλα από διάφορα μέρη που οργάνωσε ο βασιλιάς Ηρακλής, πατέρας της Αρετούσας, για να βρει άξιο σύζυγο στην κόρη του και να της προσφέρει διασκέδαση.
Ο Χαρίδημος είναι ένας από τους αντιπάλους που αναλογούν στον Ερωτόκριτο, τον τελικό νικητή της κονταρομαχίας.
Όταν εμφανίζεται το αρχοντόπουλο της Κρήτης, ο αφηγητής παρουσιάζει την ιστορία του, τον έρωτα και την ευτυχία του με μια όμορφη κοπέλα που διαταράχτηκαν όταν αυτή άρχισε να υποψιάζεται – εσφαλμένα – ότι στις κυνηγετικές του εξορμήσεις, ο Χαρίδημος ανταμώνει στα κρυφά μια βοσκοπούλα.
Έτσι, μια μέρα, εκείνη κρύφτηκε σ’ έναν θάμνο για να τον κατασκοπεύσει κι εκείνος, διακρίνοντας μια κίνηση στον θάμνο, έριξε ένα βέλος και τη σκότωσε άθελά του.

Η ιστορία του Χαρίδημου δεν είναι ένα απλό εμβόλιμο που μπήκε για να παρατείνει και να προσδώσει βαρύτητα στη συμμετοχή του Κρητικού στο κονταροχτύπημα και στο ποίημα συνολικά. Αντισταθμίζει την κεντρική ιστορία του ποιήματος, παρουσιάζοντάς μας την αρνητική εκδοχή μιας σχέσης πάθους. Ο έρωτας μπορεί και να έχει τέλος τραγικό. Η ιστορία του Χαρίδημου προσφέρει μια αντίθεση στην κυρίως πλοκή του έργου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν θεωρείται δεδομένο πως η αληθινή αγάπη έχει πάντα ευτυχισμένη έκβαση.

πηγές:
  / psarantonis  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке