Bahçecilikte Bordo Bulamacı (bakır sülfat) uygulaması, sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında %2 lik, erken baharda ise %1-1,5 lik şekilde 2 kez uygulanmalıdır. Bu uygulamayla birlikte sezon içerisindeki hastalıkların azaltılması hedeflenir. Bordo bulamacı piyasada hazır bulunduğu gibi, hammaddeleri kendiniz birleştirerek te oluşturabilirsiniz. Borda uygulamasının ağaçları 10/15 güç geç açtırdığı gerçek dışı bir söylemdir. Mavi renk çok önemsenmemelidir, sadece ilacın dallara olan etkisini gözlemlemekte işe yarar, renk yoğunluğu kalite anlamı taşımamaktadır. Az miktarda da olsa bitkinin bakır ihtiyacını karşılamasını da sağlamaktadır. Yıllar öncesine dayanan bir bitki koruma uygulaması olsa da hala etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bordo bulamacı uygulamasında çeşitli bitki besin ve bitki koruma ürünleriyle karışım yapılmamalıdır.
Bordo Bulamacı Hazırlarken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır.
2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.
3. Hazırlanan karışım kullanılmadan önce bir tülbent yardımıyla süzülerek ilaçlama aletini tıkaması engellenmelidir.
4. Sönmemiş kireç kullanıyorsak eritildikten sonra muhakkak süzülmelidir. Eğer erimeyen taş, toprak kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir.
5. Bordo Bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.
6. Bordo Bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir.
7. Bordo bulamacı hazırlanırken demir, saç gibi metal kaplar kullanılmaz.
8. Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan, yıkama şeklinde (boş, kuru dal kalmadan tüm gövde) ilaçlama yapılır.
9. İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.
10. Hazırlanan ilacın en geç bir gün içinde kullanılması tercih edilir.
11. Hemen kullanılmayacaksa hazırlanmış olan 100 litre bordo bulamacına 200 g şeker ya da 1 litre yağsız süt karıştırılmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.
%2’lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı (100 Litre) İçin Gerekli Madde ve Malzemeler:
2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş kireç (veya 1 kg sönmemiş kireç),
4-5 litrelik 2 adet plastik kova,
Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.
Hazırlanışı:
a) 2 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.
b) Benzer şekilde 2 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 4-5 litreye tamamlanır.
c) İlaçlama tankı (örneğin; 100 litrelik) deposuna bir miktar su (10-20 litre) konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.
İlaçlama tankı su ilavesiyle 100 litreye tamamlanır. Böylece %2 lik 100 litre, bordo bulamacı hazırlanmış olur.
Merhaba! Ben Mustafa Canaz, badem yetiştiriciliği ve bahçe tarımına dair tutkumu paylaştığım kanalıma hoş geldiniz. Bu kanal, badem ağaçlarıyla çevrili bir dünyanın kapılarını aralıyor. Eğer doğayla iç içe olmayı, toprakla çalışmayı ve sağlıklı ürünler yetiştirmeyi seviyorsanız, doğru yerdesiniz.
Kanalımızda badem yetiştiriciliği konusunda adım adım rehberler, bahçe bakımı hakkında püf noktaları, en son tarım teknikleri ve daha fazlasını bulacaksınız. Amacım, tarım ve bahçecilikle ilgilenen herkesin bilgi ve deneyimlerini artırmalarına yardımcı olmak.
Her videomuzda, badem yetiştiriciliğinin inceliklerine dalarak, başarılı sonuçlar elde etmeniz için gerekenleri adım adım anlatıyoruz. Ayrıca, izleyicilerimizin sorularını cevaplamaktan mutluluk duyuyor ve en güncel tarım trendlerini takip ederek size en doğru bilgileri sunuyoruz.
Kanalımı takip ederek, tarımsal bilgi ve deneyimlerinizi genişletebilir, bahçenizde daha sağlıklı ve verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Lütfen abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın, böylece yeni videolarımızı kaçırmazsınız.
İletişim: [email protected]
Badem yetiştiriciliği, Tarım teknikleri, Bahçe bakımı, Organik tarım, Bitki yetiştirme
Sulama yöntemleri, Hasat dönemi, Pest ve hastalıklar, Verim artırma, Gübreleme yöntemleri, İlaçlama yöntemleri, Tohum seçimi, Ekim zamanı, Badem çeşitleri, Organik gübre, Bahçe sulama, Toprak verimliliği, Hasat teknikleri, Bahçe hastalıkları, Seracılık
Zirai ilaçlar, Bitki koruma, Ekim yöntemleri, Zararlı böcekler, Verimli toprak, Bahçe ekipmanları, Sulama sistemleri, Fidancılık, Ferragnes, Ferraduel, Mustafa canaz
Almond, Badem dikimi, Garnem, Gf 677, Badem hastalıkları, Badem zararlıları
Big tarım
Информация по комментариям в разработке