Dil Konuşma Becerilerinde Örüntünün Önemi ve Etkisi (sınıf içi örnek çalışmalar ile desteklenmiştir)

Описание к видео Dil Konuşma Becerilerinde Örüntünün Önemi ve Etkisi (sınıf içi örnek çalışmalar ile desteklenmiştir)

Merhabalar
Sizlere bugün örüntünün öneminden bahsetmek istiyorum.Hepimiz bir düzen içinde yaşıyoruz ve hepimizin kendimize göre bir düzeni var. Olayları ve olguları belirli bir düzen içinde anlamlandırmaya çalışıyoruz ve belirli olan düzenlerimizi korumaya çalışıyoruz. Peki örüntü becerisi çocuklarımızın eğitimlerine nasıl katkı sağlar kısmına gelince. İlki dil gelişimi, ikincisi matematik gelişimi. Örüntü nedir ile başlayalım Zihnimizin önemli yeteneklerinden bir tanesi, etrafımızda olan-biten ve gözümüze çarpan her şeyi, kendisini oluşturan bileşenlere ayırmak ve bu bileşenleri ayrı ayrı inceleyerek bütünün nasıl meydana çıktığı hakkında fikir yürütme yeteneğidir örüntüdür.

Örüntü indirgemeci düşünmemizi sağlar.Özellikle sıra takip etmesi gereken bir dizi işi yürütürken, mesela evimizi derleyip toplarken, yahut birisinin bize kelimelerle konuşarak anlattığı uzun bir mantık dizgesini takip ederek sonuçta dinlediğimizden bir anlam çıkartmamızı sağlayan yani anlama yeteneğimizin de altında yatan sahip olduğumuz örüntü becerisidir.

Ve yine ifade edici dil becerileri için örüntü yapabilmemiz gerekmektedir. Çünkü dilde ardışık ve sıralı bir iştir. Konuşurken kullandığımız kelimelerin düzeni de aslında bir örüntüdür. En basit tabiriyle özne-yüklem diyelim ilişkisi diyelim.

.

Örüntü, olay veya biçimlerde kendini gösteren düzen anlamında kullanılan bir kelime olduğuna göre öncelikle çocuğa örüntüyü fark ettirmek gerekiyor.
Bu nedenle özellikle bizim çocuklarımızda pat diye kağıt üzerinde kurgulanmış örüntü çalışmaları yapmak zaman kaybı olabiliyor. Yada çocuğun önününe içinde iki renk boncuk olan bir kase verip bir kırmızı bir mavi diye dizdirmek çocuğa örüntü ile ilgili bir farkındalık kazandırmıyor. Bu yüzden temel olarak
Örüntü çalışmalarında da diğer çalışmalarda olduğu gibi somuttan ve basitten başlayarak bir farkındalık yaratmak ileride yapacağınız kağıt üzerindeki veya renklerle olan örüntüleri daha kolay kavramasını sağlayacaktır. Bu becerinin kazandırılmasında özellikle eğitimin doğru planlanması gerekiyor. Bugün üzerinde önemle üzerinde durmak bir diğer konuda bu aslında. Ben kişisel olarak başlangıç seviyesinde özellikle küçük çocuklarda renklerine veya şekillerine göre yada kağıt üzerinde ki örüntüleri takip edip yapmasını beklemem. Yine çocuğun liderliğini takip ederek oyunun içine gömmek en kalıcı en etkili ve en kolay yöntem olmaktadır.

çocuklarımızla örüntüyü en başlarda nasıl çalışacağız çok küçük çocuklar ve daha düşük performanstaki çocuklar için

Örüntüler sayesinde öngörülerimizi geliştiriyor, olaylar arasında neden-sonuç ilişki kurabiliyor ve kendimize çıkarımlarda bulunabiliyoruz. Bunlar ve daha fazlası sosyal yetilerimizi geliştiriyor.

yapılan araştırmalar şunu göstermiştir ki, örüntüde zaman harcayan çocuk okumaya daha hızlı ve rahat geçiş yapmaktadır. Çünkü örüntü düzenini tanımaktadır, kelime oluşturma düzenini tanımlayacak ve sıralamayı yapacaktır. Örüntüler arasındaki öngörülebilir ilişkilerin, harflerin arasındaki öngörülebilir ilişkilerle benzer olduğu söylenmektedir.

Aynı durum matematik için de geçerlidir. Örüntüler arasındaki öngörülebilir ilişkilerin, sayıların arasındaki öngörülebilir ilişkilerle benzerdir. matematiğin düzenini kavraması için
zihnimizin örüntü yapabilmesi ve anlamdırması gerekmektedir basit tabiriyle matematik örüntülerin bir dilidir.

konvasiyonel zaman dilimlerini anlamak ve öğrenebilmek (mevsimler,saat ) de bizim sahip olduğumuz örüntü becerimiz ile ilişkilidr.



Tabi ki bu süreçte sihirli kelimemiz SABIR. Çocuklarımızdan hızlı geri dönüşler alma isteğimizi bir kenara bırakarak sabırla, zamana yayarak, eğlenerek ve oynayarak örüntü çalışmalarımızı yapmaya devam edelim. Örüntüleri basit seviye ve somuttan başlatmayı unutmayın.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке