Oyun Anında Çocuğun Liderliğini Nasıl Takip Etmeliyiz?(Sınıf içi ders videoları ile desteklenmiştir)

Описание к видео Oyun Anında Çocuğun Liderliğini Nasıl Takip Etmeliyiz?(Sınıf içi ders videoları ile desteklenmiştir)

Merhaba sevgili anne ve babalar

Biz öğretmenlerden terapistlerden sık sık çocuğun liderliğini izleyerek oyun oynayın sözcüğünü duyarsınız. Ancak bir çok aile bunu nasıl yapacağı konusunda yeterli bir bilgiye ve deneyime sahip olmadığı için oyun anında çocuğun liderliğini takip etmek konusunda zorlanır. Ve oyunu sürdüremez. Aslında bunu yapabilmeniz bir kaç adımı bilmeniz sizin işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bugün sizlere çocuğun liderliğini izleme ile ilgili basit 3 adım önereceğim. Kendi oturumlarımdan da küçük örnekler ekleyip konuyu daha iyi anlamanızı sağlamayı düşünüyorum.
Çocuğun liderliğini izlemek için takip edebileceğimiz strateji
gözlemek, beklemek ve dinlemektir.


Çocuğunuzun ilgisini dikkate alın
Örneğin izleyeceğiniz videoda çocuğumuzun hatırladığım kadarıyla da ilk seanslarımızdan biri. Ortak dikkat ve iki yönlü iletişimin /etkileşimin olmadığı otizm tanılı bir çocuk. Çocuğumuzun hiç dil çıktısı yok. Göz kontağı sınırlı. Terapi salonunda bir çok oyun alanı varken o top havuzunu seçti ve biz onun liderliğini takip ederek seansımıza top havuzunun içinde başlayıp orda da devam ettik. Havuzun içerisinde onunla top oynamak veya kaydıraktan kaymak gibi kendi fikirlerimizi ona sunup ısrarcı olmak yerine onu gözledik ve havuzun içinde onun ilgisini takip ettik. Videoda göreceğiniz üzere bir oyuncak aldı. Gösterdi.

Biz izleyip ilgisini takip ettik. Fikir üretmesini desteklemeye çalıştık. İşin içine eğlence koymak en önemli kuralımız. Çocuk ne yaparsa yapsın iletişim amacımız varmış gibi davrandık. Sık sık onun sözlerini eylemlerini taklit ederek ilgisinin bizde kalmasını sağladık. Çocuk istemese bile ısrarcı olup zorla ona katıldık.
Bazı zamanlarda çocuklar duyusal olarak haz aldığı davranışları kendi kendine sergileme
eğilimindedir (nesneleri dizme, nesneleri sallama, nesneleri atma, nesnelere takılma yerinde zıplama, ileri geri koşma, vb. ).
Bu durumda siz ebeveynlerin izleyeceği bir takım stratejiler
Önermek istiyorum.
1. Toplama stratejisi
2. Saklama ve bulma stratejisi
3. Önüne geçme
4.Oyuna katılma
Toplama stratejisi
Bu videoda çocuğumuz mandalları izlemeyi veya yere atıp onları izlemeyi seviyor.
Kullandığınız dil düzeyini çocuğun içinde bulunduğu iletişim aşamasına göre ayarlayın. (jestler, sesler, sözcükler vb. ile) çok yoğun ve birazcık abartılı kullanın. Bu şekilde kendinizi bu oyunun bir parçası haline getirmiş olursunuz ve böylelikle çocuk sizin bu müdahalenizden hoşlanmasa bile etkinliğinizi oyuna çevirdiğiniz için etkileşimli oyunu kendi başına oynadığı oyuna tercih etmesini sağlayabilirsiniz
Yada bizim çalıştığımız bu çocuğumuzda olduğu gibi belli bir neneye eyleme harekete takılıp kaldığında yine onun ilgisini takip ederek çalışmaya farklı bir form katabilirsiniz. Bu videoda delikli nesnelere takılıp onları izlemek ve parmağının ucu ile ufak dokunuşlar yapmak çok hoşuna gittiği için genelde hedeflerimize ulaşmakta zorlanıyorduk bu sebeple süngerin delik kısımlarına takılıp kalmaması için abeslankları deliklere geçirip çekmesini sağladık ve keyifli zaman geçirdik.
Saklama ve bulma stratejisi
Örneğin nesnelerden birini üstünüzde
(örneğin giysilerinizin cebine) saklayarak birlikte arayabilirsiniz.
Bu oyun çocuğun hoşuna giderse diğer kişilerin üstlerinde de nesneyi arayabilir. İlk başlarda nesnelerin yarısı görünür olabilir (nesne devamlılığı açısından çocuk henüz gelişme göstermemiş olabilir).
Arama sırasında uygun düzeyde dil girdisi verilerek model olunabilir.
Önüne geçme
Özellikle fiziksel oyunları tercih eden ve tek başına bu oyunu oynayan çocuklarda bu strateji kullanılabilir.
Oyuna katılma
Eğer çok tek başına bir oyun oynuyorsa çocuğun oynadığı oyuncağa benzeyen bir oyuncak bularak oyuna katılabilirsiniz.
Örneğin bu videoda çocuğumuz tamamen kendi başına arabalarla hep aynı şekilde yani katı bir şekilde aynı oyunu kurguluyordu. Biz buna bozulmuş oyun diyoruz. Oyuna bizi çok zor kabul ediyordu.
Daha fazla aileye ulaşabilmek için videoyu paylaşabilir abone olup beğenebilirsiniz. Sevgiyle ve oyunla kalın .....

Комментарии

Информация по комментариям в разработке