Meme kanseri ameliyatı sonrası oluşan Kolda oluşan Lenfödem - Prof. Dr. Ahmet AKGUL

Описание к видео Meme kanseri ameliyatı sonrası oluşan Kolda oluşan Lenfödem - Prof. Dr. Ahmet AKGUL

Meme kanseri ameliyatı sonrası özelliklerde kollarda lenfödem oluşabilir. Ameliyat edilen memenin aynı tarafındaki kolda ameliyattan belirli bir süre sonra şişme meydana gelebilir. Zamanla bu şişlikler el bileği ve parmaklarda da artar. Deride kabalaşma ve kalınlık ortaya çıkar. Eğer aynı tarafta koltuk altındaki lenf bezleri de ameliyatta alınmışsa bu şikayetler çok daha erken ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta tekrar ameliyatı yapan doktora gider ve aldığı cevap:

"Bu tip ameliyatlardan sonra kolda böyle şişlikler olur, kola bandaj yapın veya kol giysisi takın" dır. Sonuçta koldaki bu şişkinlik tedavi olmaz ve hasta bırakın meme kanseri, artık hep kolunu düşünür hale gelir.

Peki, durum gerçekte nasıldır, gerçekten tedavisi var mıdır?

Cevap verelim: TEDAVİSİ VAR

Tedavi yöntemlerine geçmeden önce "sorun nedir, niye oluştu böyle bir durum" sorusuna cevap verelim. Çünkü konunun en iyi uzmanlarında biri olarak belirtmeliyim ki "Bir hastalığın tedavisi, önce bu hastalığın neden oluştuğunu bilmek ile başlar".

Meme kanseri nedeniyle ameliyat yapılırken, kanser hücrelerinin yayıldığı düşünülerek koltuk altı lenf düğümleri de çıkarılır. Çıkarılır çünkü meme dokusunun lenf sıvısının tahliyesi koltuk altı lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık koldan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve kolda birikir. Bu nedenle kolda şişlik ve lenfödem oluşur. Çünkü koldaki lenf sıvısının tahliyesi artık kalmamıştır. Düşünün ki dere akacak bir denize ulaşacak ama siz denizi ortadan kaldırıp bir de önüne duvar koyuyorsunuz. Bu durumda dere yatağı taşar ve etrafta su birikintisi olur. İşte meme kanseri nedeniyle koltuk altı lenf bezlerinin yani lenf havuzlarının ortadan kaldırılması bu şekilde lenfödem oluşturur. Lenfödem demek, lenf sıvısının birikerek ödem yapmasıdır. Lenf sıvısı da hücre atıklarını taşıyan bir tahliye sıvısıdır ve neredeyse vücutta tüm dokularda ve organlarda bulunur. Lenf kanalları, yani lenf damarları da lenf sıvısını tahliye eden kanalizasyon boruları gibidir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке