DEVRE TEOREMLERİ / Süperpozisyon Teoremi (Superposition theorem)/ İhsan Hoca ile Kısaca Elektrik

Описание к видео DEVRE TEOREMLERİ / Süperpozisyon Teoremi (Superposition theorem)/ İhsan Hoca ile Kısaca Elektrik

SÜPER POZİSYON TEOREMİ
Süper pozisyon teoremi, en az iki veya daha fazla gerilim ve/veya akım kaynağına sahip doğrusal (Değeri, içinden geçen akımla değişmeyen dirençlere doğrusal direnç denir. Bu elemanlardan oluşan devrelere doğrusal devre denir.) elektrik devrelerin çözümünde kullanılır. Bu yöntemin çevre ve düğüm yöntemine göre en büyük avantajı matris veya determinant gibi matematiksel işlemlerine gerek kalmadan akım veya gerilimleri bulmaya yarar.
Süper pozisyon teoremine göre; devrede bulunan tüm kaynakların bir eleman üzerindeki toplam etkisi her bir kaynağın tek başına yaptığı etkilerin cebirsel toplamına eşittir. Bu nedenle bir kaynağın devreye etkisi incelenirken, diğer kaynakları etkisiz hale getirmek için sıfıra eşitlenir. Kaynakları sıfıra eşitlemek için, gerilim kaynakları devreden çıkartılarak geri kalan uçları kısa devre ve akım kaynakları çıkartılarak uçları açık devre yapılır. Kaynakların iç dirençleri varsa yerlerinde kalmalıdır. Bu çözümün sonucunda sadece o kaynağın devredeki akım (veya gerilim) etkisi hesaplanır. Diğer kaynaklarında devredeki etkilerini hesaplamak için yukarıdaki aynı işlemler tekrar edilir. Tekrar edilme sayısı
devredeki kaynakların sayısına bağlıdır.
Tüm kaynaklar sırasıyla tek tek devrede kullanıldıktan sonra her kaynağın istenilen eleman üzerinden geçen akım değerleri cebirsel toplanır. Bu işlem yapılırken akımların yönleri aynı ise toplanır, farklı ise çıkarılır. Şayet eleman üzerine düşen gerilim isteniyorsa, gerilim polariteleri aynı ise toplanır, farklı ise çıkarılır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке