Vergrote prostaat, welke behandelingen zijn er? Arts legt uit

Описание к видео Vergrote prostaat, welke behandelingen zijn er? Arts legt uit

Welke behandelingen zijn er voor een vergrote prostaat? Wat kan je zelf bereiken met leefstijl om het plassen te verbeteren? Welke medicijnen zijn er tegen plasklachten? Wanneer is een prostaatoperatie nodig? Uroloog Oncko van Vierssen Trip van Andros Clinics geeft uitleg.

00:00 Vergrote prostaat behandelingen
00:10 Leefstijl beter te plassen
01:57 Medicijnen bij plasklachten
02:07 Alfablokkers
03:02 Prostaat verkleinen
03:28 Blaas ontspannen
04:34 Operatie

Lees meer op andros.nl
V21

Vergrote prostaat, welke behandelingen zijn er? Lijfstijl, medicijnen en operaties.

Een vergrote prostaat hoeft niet in alle gevallen behandeld te worden. Soms is het voldoende om leefstijl aan te passen. En het plasgedrag en drinkgedrag te veranderen. Je kunt dit in kaart brengen
door een zogenaamd plasdagboek. Mannen kunnen dan aangeven hoe vaak ze op één dag plassen en hoeveel ze plassen. De huisarts kan hier uit
afleiden wat het probleem is. En soms is het al voldoende om de hoeveelheid drinken aan te passen aan het tijdstip van de dag.

Met name 's avonds niet meer veel te drinken zodat er s nachts minder urine wordt geproduceerd en mannen beter kunnen doorslapen.

Naast het plasgedrag ook de ontlasting goed regelen. Harde ontlasting drukt van achteren op de prostaat en geeft meer plasklachten. Dus het goed regelen van een zachte ontlasting door laxerend eten kan helpen om het plassen te verbeteren.

De derde stap zou kunnen zijn bekkenfysiotherapie. Bekkenfysiotherapie betekent een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die een driejarige opleiding bekkenfysiotherapie heeft gedaan. En kan kijken of er aanpassingen behoeven in het plasgedrag. Met name in het goed kunnen ontspannen, het niet gaan persen voor het plassen. Wat moet je wel doen, wat moet je niet doen. Dus uitleg instructie en soms een aantal malen oefening. Ook dit kan soms leiden tot een sterke verbetering van de plasproblemen. Zonder dat er zelfs maar medicijnen voor hoeven worden voorgeschreven.

Als deze stappen niet voldoende werken bestaan er een aantal goed werkzame medicijnen tegen de plasklachten van het vergrote prostaat.

De eerste groep zijn de zogenaamde alfablokkers. Middelen als alfuzosine, tamsulosin, silodosine allemaal verwante medicijnen die bewerkstelligen dat er een ontspanning van de plasbuis gaat ontstaan.

In de wand van de plasbuis en in de prostaat zitten gladde spieren net als in bloedvaten. Die zich kunnen ontspannen onder invloed van deze medicijnen. Vroeger hadden die medicijnen ook invloed op de bloeddruk waardoor sommige mannen duizelig werden. Tegenwoordig zijn deze medicijnen selectiever en werken vooral in de prostaat en minder op de bloeddruk. Maar het zou wel kunnen.

Deze medicijnen worden het meest voorgeschreven. En soms jarenlang met goed succes en kom je überhaupt niet aan een operatie toe.

De tweede groep medicijnen, zijn de prostaat verkleinende medicijnen. Die de groei van de prostaat remmen en zelfs kunnen leiden tot een reductie en vermindering van de prostaatgrootte. Bekendste voorbeelden zijn finasteride, dutasteride, proscar en avodart.

Deze verkleinende medicijnen hebben enige tijd nodig om in te werken, zo'n drie tot zes maanden. En hebben soms wel hinderlijke bijwerkingen.

De derde groep medicijnen die een rol kan spelen bij prostaatvergrotingsklachten zijn de blaas ontspannende medicijnen. De bekendste voorbeelden zijn oxybutynine, solifenacine en mirabegron. Dit zijn medicijnen die werken op de knijp kracht van de blaas en op de nervositeit de overactiviteit.

Deze medicijnen hebben als nadeel dat ze de blaas enigszins verzwakken en daardoor soms, en dat kan gecontroleerd worden met echografisch onderzoekt. Dat de blaas niet meer helemaal goed leeg geplast wordt.

Ook zijn er combinaties van medicijnen combodart, tamsulosine, dutasteride, vesomni, solifenacine en tamsulosine zijn combinaties van medicijnen die de uroloog soms gebruikt om plasklachten te verminderen.

Bij voldoende verbetering kan het zijn dat deze medicijnen jarenlang effectief zijn. En dat de betrokkene nooit aan een prostaatoperatie toekomt.

Prostaatoperatie

Als er een situatie is waarbij
de plasklachten niet goed verbeteren of als de bijwerkingen
van de medicijnen zodanig hinderlijk zijn. Dat dit geen goed alternatief meer is dan komt een eventuele operatie in aanmerking.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке