Prostaatoperatie, welke technieken zijn er? Arts legt uit

Описание к видео Prostaatoperatie, welke technieken zijn er? Arts legt uit

Prostaatoperatie, welke technieken zijn er? Welke operatie mogelijkheden zijn er voor een vergrote prostaat? Wat zijn de verschillen? Dr. Paul Kil, uroloog en medisch directeur geeft uitleg.

0:00 Prostaatoperatie technieken
01:47 TURP vs HoLEP laser
03:58 Rezum met stoom
06:33 Urolift met ankers

Zie ook www.andros.nl/artsenblog/prostaatklachten/welke-prostaatoperaties-zijn-er/

V59

Als leefstijl adviezen en medicijnen niet tot het gewenste resultaat komt, dan kom je uit op het gebied van opereren. Het is belangrijk dat mensen zich dat realiseren dat het een ingreep is in hun lichaam.

Een prostaatoperatie is er op gericht om ruimte te creëren om weer te kunnen plassen. Er zijn veel verschillende technieken om weefsel weg te halen via de plasbuis.

TURP versus HoLEP met laser?

TURP is de klassieke operatie. Dat is dat je met een buisje met een camera naar binnen gaat. En met een elektrisch lisje het prostaatweefsel allemaal uit schraapt. In de volksmond heet dat pellen van de prostaat.

Dat is de klassieke operatie die jaren is gebruikt maar die nu een beetje naar de achtergrond verdwijnt. Omdat zo'n operatie ook nogal wat complicaties heeft, het kan bloeden, het kan verlittekenen, het kan weer terugkomen die prostaat groei.

We zijn al jarenlang op zoek geweest naar een andere technieken om dezelfde uitkomsten te bereiken. Maar op een minder ingrijpende manier
of op een manier waarbij je dus vlotter herstel hebt en sneller geneest.

Eerst kwam in plaats van dat pellen van de prostaat, nu de HoLEP laseroperatie van de prostaat.

Wat je als het ware doet is met die HoLEP laser hol je die prostaat mooi uit z'n kapsel. Dat prostaatweefsel valt dus in een keer terug in de blaas, dat moet je dan fijn maken
en alles weer uitspoelen.

Dat is een fantastisch mooie techniek. Waarom? Omdat je dan veel minder bijwerkingen hebt van na de operatie. Veel minder bloedverlies. Je hebt gelijk een hele mooie wond oppervlak en het herstel is dus vaak heel veel korter. Maar nog steeds is er een operatie met narcose.

En daarom is men op zoek gegaan naar kan dat niet minder ingrijpend?

Rezum met stoom doen we bij Andros kliniek. Dat is een hele eenvoudige methode. Je gaat ook weer via de plasbuis naar binnen met een heel dun naaldje, prik je in de prostaat. Met stoom verhit je die prostaat
nou dan kan het weefsel heel slecht tegen dus onder stoom gaan die celletjes dood en sterven af.

Dat doe je op meerdere plekken, afhankelijk van hoe groot die prostaat is, geef je een stoompuls. Alleen je hebt natuurlijk niet meteen die holte. Want dat weefsel moet nog afsterven. Dus wat je met die operatie als groot voordeel hebt, je hoeft niet onder algehele narcose. Je kunt gewoon met pijnstilling geholpen worden.

En je kunt daarna meteen weer naar huis. Maar omdat je nog niet meteen die holte hebt, moet je wel een tijd een katheter hebben. Je moet dat weefsel natuurlijk ook de kans geven om af te sterven. En dan pas krijg je die holte.

Dus dat moet je natuurlijk wel goed met een patiënt bespreken. Wilt u een operatie onder narcose of wilt u narcose vermijden? Wil je wel meteen
die holte of een week met een katheter?

Rezum is ook niet voor iedereen geschikt. Want je prostaat niet al te groot zijn want anders moet je zoveel stoom geven dat je teveel bijwerkingen krijgt.

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je een techniek kiest waarvan je denkt die is het meest effectief .En ook op langere termijn altijd de beste is. Een man wil eigenlijk maar één keer geholpen worden. Hij wil niet na half jaar of een paar jaar weer terug moeten komen...

Een behandeling die wel al toegestaan is en door de verzekeraars is de urolift. De urolift techniek is een techniek waarbij je die prostaatcellen niet doodmaakt, de cellen ook niet uit schraapt. Maar waarbij je dus als het ware die prostaat die de plasbuis dichtdrukt uit elkaar brengt.

Hoe doe je dat? Dan ga je ook weer via de plasbuis naar die prostaat toe. Je plaatst een soort ankertjes en je trekt als het ware die prostaat opzij Op meerdere niveaus. Dus het weefsel blijft wel intact. Maar mechanisch trek je het een beetje uit elkaar, zodat je ruimte krijgt.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке